Kultúra

A tévében: alfa hím farkas vs. nyomorgó nők

Ma a férfiak kapnak egy meccset, egy farkasos karriertörténetet, a nők pedig egy vicces bosszúfilmet és körképet a női sorsról Indiában. Berlin meg mindenkié.

Az Európa Ligában is megindulnak a küzdelmek, melyeket hagyományosan a story4-en láthatunk. A közvetítéssorozat rögtön egy magyar érdekeltségű meccsel indul – remélhetőleg Juhász Roland és csapata, az Anderlecht is olyan sokáig jut, mint a Gera Zoltánnal felálló Fulham egy éve (döntő), vagy a Dzsudzsákkal támadó PSV Eindhoven az idén tavasszal (negyeddöntő). Az ellenfél a görög AEK Athén lesz, 20:55, hajrá, Juhász, hajrá, Anderlecht!

Jó kis bossszúvígjáték szerepcserével A vasmacska kölykei. Egy kibírhatatlan nőszemély (Goldie Hawn) amnéziás lesz, mire addig foglalkoztatott hajóácsa (Kurt Russell) elhiteti vele, hogy a férje – és a nő mehet a két rosszcsont gyerek mellé (pót)mamának. Vajon az életben is férj-feleség Hawn-Russell páros a forgatás alatt mennyire bosszulta meg a valós házasságát a másikon? 21:00, Filmmúzeum.

A magyar értelmiség szívesen jár Berlinbe, ahol a kultúra sokkal nagyobb (állami) becsben van, mint itthon. A városról vall számos ismert író, művész, kritikus, értelmiségi Esterházytól Kertész Imrén át szegény Eörsi Istvánig ebben a 2004-es portréfilmben, Az én Berlinem-ben 22:15-től a Duna II. Autonómián. 

Érdekes témája van az Út a hatalomba – egy magányos farkas sikertörténete című ismeretterjesztő filmnek. A zárt farkasközösségek mindig belülről, szigorú hierarchia alapján kapnak alfa hímet, ám nemrég előfordult, hogy az egyik falkát kívülről hódított meg egy magányos fekete farkas. A farkasok nem mindig farkastörvények szerint élnek? Avagy a farkas nem mindig farkasa a farkasnak? Politikusoknak kötelező műsor! 23:00, National Geographic

Bár a farkasoknak ezek szerint néha könnyebb, a nőknek ritkán, főleg Indiában, ahol a legelesettebbek a szegény nők. A kiszolgáltatottak és gyöngék járnak a legrosszabbul, mint ahogy állítólag Szomáliában egy nővel ma az a legrosszabb, ami történhet, hogy teherbe esik. De Indiában sem jár jobban egy szegény nő: prostitúció, szervkereskedelem, kiszolgáltatottság lehet könnyen az osztályrésze. A Nőnek születtek tanulságos és keserű alkotás, 23:55-től a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik