Kultúra

A tévében: szadista orvosok, rokonok

Bár lesz bőven vígjáték is, alapvetően a fehérköpenyes gyilkosságok határozzák meg tévés szempontból a mai napot.

Tábori Nórára emlékszik a Hogy volt!? adása 20:30-kor az m2-n. Biztosan vannak, aki még látták nagy drámai, majd később kisebb karakterszerepeit a Vígszínházban, de biztos olyanok is akadnak, akik egy-egy tévés produkcióból emlékeznek rá, mint a Dr. Minorka Vidor nagy napja című gyerekfilmben a piaci kofa szerepében vagy a híres Mellékhatás című jelenetből (cumicecid, leteperin és társai). Igazi, ízig-vérig polgári színésznőnk 2005-ben ment el.

Kristie Alley lehet szeretni, nem szeretni, de az biztos, hogy volt érzéke a komédiai jelenetekhez. Ő a főszereplője annak az 1990-es Kitúr-lak című vígjátéknak (ó, boldog (?), békebeli magyar címadási szokások), amelyben egy család végre élvezhetné egy egész élet munkájának eredményeképpen vett házat, de ekkor betoppan a férj unokatestvére és annak terhes felesége. Igazi, klasszikus vígjátéki alaphelyzet, innentől Hollywood egy minimum tisztességes iparosmunkát tud garantálni. 21:00, Filmmúzeum

Ma két orvosos film is lesz, az egyik kicsit komolyabb, itt Hugh Grant veszi fel a sztetoszkópot, hogy aztán azt konstatálhassa, hogy kórházában a szegény hajléktalanok halnak, mint a mosónők. Ahogy kicsit utánanéz a dolognak, furcsa egybeesésekre lesz figyelmes, amik a főnöke irányába mutatnak. Őt sem játssza kisebb név, mint Gene Hackman, aki tud úgy nézni, hogy kilyukadjon a vakbelem. A rendező az a Michael Apted, aki csinált már dokumentumfilmet, James Bond-filmet, és Roma-tévésorozatot, míg a forgatókönyvíró maga Tony Gilroy, Bourne-felelős, Michael Clayton-rendező, aki képes a zsebében is találni egy izgalmas összeesküvést egy piszkos zsebkendő és pár aprópénz között. Halálos terápia, 21:25, Viasat3

Jöjjön akkor a vicces-orvosos dolog, egy olyan rendező filmje, aki rengeteg horror születésénél (több kultikusénál, mint Reanimátor, Warlock) bábáskodott producerként, de írt Drágám, a kölykök összementek!-et és Tarzant is. Ez a Dr. Halál, ami ma lesz, az egyik édesgyermeke, lett belőle második rész is. Igazi horror, bár a történetet olvasván kicsit viccesnek hat az egész: egy fogorvosnak megvolt mindene, ami kell, “Ám egy napon minden megváltozott, amikor szemtanúja volt annak, hogy felesége viszonyt folytat a medencetakarító fiúval. Nem hagyja nyugodni a züllöttség látványa. Ettől fogva megkínoz mindenkit, aki a fogorvosi székbe ül, továbbá gyanútlan feleségén is véres bosszút áll.” Logikus, hogy ha a felesége züllött, akkor a paciens is az. Az emberfog sárkányfaj-vetemény, mondja a doki, és nekiáll fúrni. Aki tehát egy vidám estét szerezne magának sok vérrel és bal felső hatossal, 22:55, Viasat6, a fogorvosok ajánlásával.

Veiszer Alinda vendége ma este Szávay Ágnes lesz a Záróra fiataloknak-ban, így remélhetőleg választ kapunk arra a kérdésre, miért torpant meg a pár éve hirtelen felívelni látszó karrier, volt-e túlsúly Ágin az utóbbi években, hogyhogy nem vették észre (avagy nem törődtek vele) a gerinc túlterheltségét, aminek következtében aztán fáradásos törést mutattak ki nála, és egyáltalán, mikor lesz képes lelkileg úgy odatenni magát, hogy a technika és az erő mellett a koncentráció is tökéletes legyen – egyáltalán, lesz még ilyen? És még az is lehet, hogy kicsit kerülő utakon közelebb juthatunk annak megértésében, miért nincs már régóta egy nevesebb, a legjobb 100-ban tányázó férfi teniszezőnk sem. 23:55, m1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik