Kultúra

Ákos nemzeti pszichéről, kultúrpolitikáról, zenéről

Szerinte le kell számolni a pitiáner gyűlölködéssel, ami a proletárhatalom öröksége.

Kovács Ákos szerint minden határozott véleménnyel bíró ember megosztó személyiség: vagy egyetértenek a határozott véleményével, vagy nem. Ha valaki akar valamit a világtól, és ráadásul viszonylag jó hatékonysággal működik, annak hamar kialakul az ellenzéke. Ezt önmagáról mondta a zenész Magyar Hírlapnak.

Szerinte egy ilyen megosztott országban a zsigeri ellenszenv általában világnézeti különbségből indul, de a teljesítményt pitiáner gyűlölködés fogadja, ami a “proletárhatalom velünk élő öröksége”. Emiatt nem elmenekülni kell, hanem meg kell szabadulni ettől a mentalitástól, amely abból fakad, hogy ezt az országot tönkretették, felszabdalták.

“A nemzeti pszichébe beültették azt az ampullát, amely máig ontja a mérgeket magából. Ez a „tanuljunk meg kicsik lenni”-mentalitás, a nagyot gondolás képességének örökös kigúnyolása, a minden teljesítményt lesajnáló kishitűség. Mi magunk fékezzük le magunkat, már nem is kell hozzá külső erő” – teszi hozzá az énekes.

A közismerten konzervatív gondolkodású művész úgy látja, “a jelenlegi kormány tulajdonképpen nem vesz tudomást a kultúráról, talán azért, mert úgy érzi, annyi más, égetőbb feladata van, elsősorban a gazdaság területén”. Ákos szerint viszont a legfontosabb terület a kultúra ügye, minden csak ezután jön, a gazdaság is.

A tehetség nem egyenlő azzal, hogy valaki jól tud énekelni. Sőt majdnem teljesen független tőle, hiszen az egész műfaj valójában a személyiség erejéről szól – véli Ákos, aki élete eddigi legfontosabb koncertjének tartja a május 14-i, Papp László sportarénabeli lemezbemutatót.

AJÁNLOTT LINK:

Ákos megint az arénába megy (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik