Kultúra

Az Emberek és istenek a legjobb francia film

A francia Oscar-díjnak számító César-díjkiosztón Xavier Beauvois Emberek és istenek című drámája nyerte el a legjobb filmnek járó szobrot a péntek este Párizsban.

Kapcsolódó cikkek

A César-díjakat a párizsi Théatre de Chatelet színházban immár 36. alkalommal osztották ki húsz kategóriában.

A 11 jelölést követően a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon Nagydíjjal jutalmazott, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztóján pedig a legjobb külföldi filmnek választott Emberek és istenek összesen három Césart érdemelt ki: a legjobb filmnek járó elismerés mellett az operatőri munkáért Caroline Champetiert díjazták, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot pedig Michael Lonsdale vehette át.

A magyar mozikban jelenleg is látható filmdráma hét francia cisztercita szerzetes története, akiket 1996-ban Algírtól 90 kilométerre található kolostorukból raboltak el és végeztek ki. 2009-ben nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint valószínűsíthető, hogy a szerzeteseket nem szélsőséges iszlamisták, hanem tévedésből az algériai hadsereg ölte meg és állította be később terrorcselekményként.

A film nem a gyilkosság felelőseit keresi, a rendező elsősorban a helyi lakossággal együtt élő szerzeteseknek az elrablásuk előtti mindennapjait és azon belül a hitükre alapuló etikai döntéshez, a mártíromság tudatos vállalásához vezető emberi utat mutatja be.

A legjobb rendezőnek járó Césart-díjat a Francia Filmakadémia Roman Polanskinak ítélte Szellemíró című filmjéért. A 77 éves lengyel-francia filmrendezőt hatalmas ovációval, állva ünnepelte a francia filmes szakma. A díj átvételekor Polanski megilletődve arra emlékeztetetett, hogy a filmet 10 hónapos házi őrizete idején fejezte be, ezért feleségének, fiának, lányának mondott köszönetet.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart David Fincher A közösségi háló című alkotásának ítélte a francia filmszakma, filmes életművéért pedig tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta Quentin Tarantinót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik