Kultúra

Andy Vajna türelmet kér

Türelmet, támogatást és időt kért Andrew Vajna kormánybiztos a magyar filmszakmától Berlinben, a magyar kulturális intézetben zajló Cinema Total elnevezésű rendezvénysorozaton vasárnap.

A szakember azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a nemzetközi filmszakmát és a koprodukciós partnereket. A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódó filmes fórumán vasárnap délutáni politikai kerekasztal-beszélgetésre került sor. A szervezők magyar részről Andrew Vajna mellett Bokor Attilát, a Humán Erőforrás Minisztérium filmekkel foglalkozó főosztályvezetőjét, valamint Bereczki Csabát, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatóját hívták Berlinbe. A fórumon külföldi – horvát, osztrák, dán és brit – szakemberek is részt vettek, akik a beszélgetés első részében hazájuk filmfinanszírozási rendszerét ismertették.

A magyar helyzetről szólva Andrew Vajna úgy fogalmazott, az a feladata, hogy a rendelkezésre álló pénzből ésszerű támogatási rendszert, valamint a törvényi követelményeknek megfelelő kereteket alakítson ki. Mivel csak néhány hete nevezték ki kormánybiztosnak, így 60, de legkésőbb 90 napon belül szolgál kész tervekkel. Tudatában van annak – mondta -, hogy a magyar filmesek vissza akarnak térni a munkához, de egyelőre nem tudják, hogyan tegyék.

A kormánybiztos egyelőre a kiadásokat nézi át csapatával. A lehetőségek korlátozottak, mégis az a legfontosabb, hogy a filmes szakma népszerűsítse a magyar kultúrát mind belföldön, mind pedig külföldön – ez nemcsak forintban mérhető megtérülést jelent. Tudja milyen nehéz helyzetbe kerültek magyar filmesek, de türelmet és időt kér. A filmes szakma az utóbbi években nem vett tudomást a gazdasági nehézségekről, és lefaragások helyett még többet költött – így a rendszer csődbe jutott. Két minisztérium is dolgozik azon, hogy rendeződjenek a magyar filmgyártás anyagi gondjai.

A Berlinben vasárnap ismertetett álláspont szerint az MMKA 7,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel, a szervezet hitelállománya 2010 év végén elérte az 5,1 milliárd forintot. A felülvizsgálattal párhuzamosan olyan hosszú távú stratégia kialakítása kezdődött meg, amely mind gazdasági, mind pedig jogi szempontból hatékonyabban szolgálja a filmszakma egészének felvirágoztatását.

A blokkolt filmekkel kapcsolatban Andrew Vajna hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentősége van a nemzetközi koprodukcióknak, ő maga azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a partnereket.

A jelen lévő magyar szakemberek közül Mundruczó Kornél filmrendező arról beszélt: mivel a kormánybiztosnak még nincs programja, így egyelőre nincsenek kérdések sem, amelyeket feltehetnének. Szerinte a magyar filmgyártás utóbbi húsz éve nem volt rossz, jelen voltak a magyar hagyományok, az utóbbi tíz év sikereket is hozott. A probléma a finanszírozás, nem a film – fejtegette.

Andrew Vajna saját tapasztalatairól beszélve utalt arra az európai gyakorlatra, hogy az állam, a kormányok támogatják a filmgyártást. Ez viszont Magyarországon olyan mentalitás kialakulásához vezetett, amely úgy tartja: “a kormány tartozik nekünk”. Ezt át kell értékelni – vélekedett. Arra a kérdésre, nem érzi-e úgy, hogy a kinevezés elfogadásával átkerült “a másik oldalra”, nemmel felelt. Az ő prioritása az, hogy az európai uniós és a magyar jognak megfelelő keretet, működő támogatási rendszert és gyártást alakítson ki – ismételte meg.

AJÁNLOTT LINK:

CINEMA TOTAL 4 – CALLING NEIGHBOURS | FOCUS: Hungary, Austria, Romania, Serbia, Slovakia (hungaricum.de)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik