Kultúra

Hétvégén a tévében: dolgok 1927 és 2011 között

A némafilmtől a rocktörténeti megemlékezésen át premier filmetűdig lesz itt minden Gothár Péterrel, Buster Keatonnal, Hillary Clintonnal, a Coen-fivérekkel, Tim Burtonnel, Radics Bélával és másokkal.

szombat

Mivel is kezdhetnénk a napot (elég későn), mint egy magyar filmalkotás ősbemutatójával; nem kisebb név, mint a mostanság mozgóképileg kevésbé aktív Gothár Péter rendezte a Hangyatérkép című filmetűdöt, melyet Tóth Krisztina jegyez íróként. Az emberi hangyaboly ismétlődő történetei és az emberi sors közti összefüggéseket feszegető etűd sokszereplős, és minden bizonnyal gondolatébresztő lesz így 22:50-kor az m1-en.

Nem épp „a kispapa nagyon meghatottan vágta el a köldökzsinórt” típusú filmmel készül nekünk a Story4, igaz, már 23:00-t írunk, és vágásról azért szó van: A rém című filmben az első női amerikai sorozatgyilkos kétes hírnevének előtörténetét, azaz Aileen Wuornos történetét izgulhatjuk és rémüldözhetjük végig. Az egykori prostituált már 13 évesen el kellett kezdje az utcai munkát, és egy önvédelem alkalmából ölt először, amit azonban még hat követett. Karakterét Charlize Theron formálja meg lényegében felismerhetetlenül elcsúfítva, s elég jól, hisz 2004-ben 1 Oscar, 1 Golden Globe, 1 berlini Arany Medve járt érte neki.

Nemsokára érkezik az Coen-fivérek A félszemű című western remake-je, amely (reálisan 1-2 kategóriában) Oscar-várományos is, így igazán érthető, ha valaki felfrissítené a coenológiai ismereteit – én amúgy az Egy komoly embert ajánlanám, de a tévé (azaz az m1) ma A halál keresztútján-t adja le, ami 1990-es, hamisítatlan Coen-darab. Gengsztertörténet az alkoholtilalom idejéről véresen egyszerűen, és mégis csavarosan, szórakoztatóan nyomasztó avagy nyomasztóan szórakoztató, azaz coenes izé Gabriel Byrne-nel, John Turturróval, Steve Buscemivel 23:30-tól.

Tudom, az ember szombat éjjel ritkán néz némafilmet, ezért itt bárki bármikor megnézheti (igaz, elég gyatra minőségben, angol feliratokkal), de – ahogy a tanárok szeretik mondani – a „jobbaknak”, a kiválasztottaknak, a film hősszerelmeseinek, a talmi csillogástól nem elvakultaknak, azoknak, akiknek biztos az ízlésük, szóval a jófejeknek elmondom, hogy 23:35-től az m2 leadja Buster Keaton A Generális című kapitális klasszikus némafilmjét. A történetéről: „Nem tudod, kit szeretsz jobban, a mozdonyod vagy a menyasszonyod? A döntésben (nem) segít a háború!” Tessék így vagy úgy megnézni, mert röpdoli lesz belőle.

Végül emlékezzünk egy kicsit: Radics Béláról beszél a horrorisztikus című A magya-rock halottai ismeretterjesztő portréfilmsorozat. A legjobb magyar rockgitáros mára legenda, már annak, aki ismeri. Független volt, nem állt be a sorba, ez pedig a létező szocializmusban a legnagyobb bűn volt – nem is jelenhetett meg nagylemeze rövid élete során, csak két kislemeze. A Duna TV-n 0:05-kor kezdődő műsorhoz kedvcsinálóként álljon itt egy remek élő felvétel, a Királyi madár:

vasárnap

Ma 21:00-kor indul az adás, és a rocklegendáktól elég távol, az amerikai Külügyminisztériumba látogatunk el. Hillary Clinton és adminisztrációja irodáit leshetjük meg az Élet a Külügyminisztériumban-ban, amint a szorgalmas diplomaták védik és képviselik az USA érdekeit külföldön. A National Geographic filmje persze valószínűleg nem ad teljes körű felvilágosítást a munka összes részletéről (arra a Wikileakset lehet inkább ajánlani), de egy – bizonyára azért nem túl kritikus – képet kaphatunk a világ most még legerősebb országának egyik hivataláról.

A következő film horror (az amerikai külügyről is lehetne ilyet forgatni) John Travoltával és Sissy Spacekkel, a forgatókönyvet Stephen King kalapálta össze, a rendezői székben pedig Brian de Palma ült, na, mi a címe? Igen, a Carrie-ről van szó, mely egy fiatal lány történetét mondja el, akit otthon elnyomnak, társai kiközösítenek és kigúnyolnak – nem csoda, ha első menstruálása végzetesen összezavarja szegény fejét. A következményekről a Filmmúzeum 22:00-tól tudósít.

A lengyel film kedvelői most tapsikolhatnak, mivel az utóbbi évek sikerszériájából érkezik egy alkotás, amely Locarnóban Ezüst Leopárdot nyert. Ez a 33 életkép, Malgorzata Szumowska filmje, melyet a itthoni címadói 33 jelenet az életből-re kereszteltek át, kissé érthetetlenül. A lét alapvető kérdéseivel, a gyerekkor végével, a felnövés terheivel, az elmúlás megtapasztalásával foglalkozó film főhősnője harmincas éveiben jár, amikor több családi tragédia is éri – innen kellene felállni valahogy. A film komor és komoly témája ellenére nem érzelgős – tessék megtekinteni 23:15-kor a Duna TV-n.

Nem kicsit néz más szemszögből a halálra Tim Burton, aki ennek egyedi technikájú, számítógépesnek ható, de bábanimációval elkészített A halott menyasszonyával is hangot adott. A halál vicces oldalával verbálisan is sokat foglalkozó (lásd Rímbörtön kötet versikéi) rendező története szerint az esküvő előtti napon a boldogtalan vőlegény az erdőbe megy gyakorolni a szertartást, de véletlenül magára szabadítja az alvilágot. Aki szereti a sötét, angol humort és a jó filmeket – nézze meg (megint) A halott menyasszonyt 23:30-tól az RTL Klubon.

Ha szombaton Charlize Theront néztük, akkor vasárnap prototípusát, Nicole Kidmant fogjuk. A hölgy arcképében egy öntörvényű, de rászedett nőt alakít – Henry James regényének adaptációjára nem sajnálta a pénzt, paripát, fegyvert a gyártó cég, a 142 perc alatt John Malkovichot, John Gielgudot éppúgy láthatjuk, mint Viggo Mortensent vagy a még kezdő Christian Bale-t. A Zongoraleckével épp akkor Oscart nyerő Jane Campiont sikerült pedig megszerezni rendezőnek. Kosztümös filmek kedvelői, 23:45, Filmmúzeum, szuronyt szegezz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik