Kultúra

A tévében: Pálinger és Pierre lebeg Magyarország felett

A két alak épp kínai figurát mutat be (hallották, hogy az itt élő kínaiak is segítettek az iszapkatasztrófa áldozatainak?) egy másodperc alatt.

Bűnözőkkel kezdjük a napot, de nem a parlamenti közvetítésre invitálom a kedves olvasót, hanem a Kasszafúrók című Louis Malle-vígjátékra. Jeanne Moreau felfedezője épp ambiciózus, feltörekvő rablókról készített filmet, akik azonban méltatlanok a magasabb pozícióra – könnyed, franciás vígjátéktéma, a kárörömtől sosem mentes francia humor jegyében 11:30-tól a TV2-n.

E franciás reggeli után holland uzsonna jön, női kézilabda-válogatottunk ugyanis immár az középdöntőben jár a dán-norvég EB-n, s ahogy mondani szokás, nem lesz egyszerű dolga a hollandokkal. Egy bődületes vereség mellett egy tökéletes és egy végül is kipipált győzelmünk van, remélhetőleg az utóbbi két arca közül mutatja az egyiket Mátéfi csapata 16:00-tól a sport1-en.

És mi van, ha egy időntúli szabaddobással nyerünk, s a győztes gól egy másodperccel a vége után esik? 20:20-kor kezdődik a Spektrumon az Egy másodperc című ismeretterjesztő film, ebben a címben foglalt időtartam alatt lezajlódó (természetesen érdekesebb, látványosabb) eseményeket láthatunk lelassítva (a 1 című filmben pedig az emberiség egy percének története elevenedik meg, de ez mellékszál).

Akinek máshogy ketyeg az órája, az megnézheti a Duna TV-n 20:40-kor kezdődő Macskajáték című filmet. Makk Károly, a magyar film ezerarcú rendezője, élő legendája ezúttal egy Örkény-drámát, alapvetően vígjátékot dolgozott fel mintegy Huszárik Zoltán modorában, Szindbád az impresszionista ködképek díszletei közt épp nyugdíjas nőket kerget – egy szerelmi háromszög története 1972-ből.

És milyen pazarló, hedonista napunk van: 23:00-kor a Filmmúzeum leadja Gothár Péter és magyar film egyik legjobb dobását, a Megáll az időt (most adták ki DVD-n, felirattal). Nem csupán a 60-as évek Magyarországának hiteles filmalkotása ez a film (tényleg röviden: Rajk László építész-látványtervező épp ezzel a filmmel illusztrálta egy beszélgetéskor, hogy a művészi hitelesség sokszor csalás – a jelmezek, amiket mindenki teljesen autentikusnak ismer el, későbbi korokból valók), hanem a 20., és egyelőre a 21. század Magyarországának is mindenestül. Nem az a kérdés, ki hányszor látta a Megáll az időt, hanem hogy ki milyen gyakran nézi újra. Most megint itt egy alkalom.

És ha már annyit volt szó hitelességről, múló időről, egy másodpercről, a magyar film ezerarcú rendezőjéről – 23:30-tól Hartai László riportfilmjében Xantus János kérdezi Makk Károlyt 1995-ből, 38 percben a Duna TV-n. A kalap, a láb és az özvegy címet kapta ez a beszélgetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik