Kultúra

Coen fivérek: A félszemű nem remake

Elszomorítónak tartják a Coen fivérek, hogy még jó nevű filmes szakemberek is A félszemű seriff című 1969-es klasszikus remake-jének tartják új filmjüket, A félszeműt.

“Soha nem adnánk a fejünket remake-re, mindig saját anyagból dolgozunk”, magyarázza Joel Coen. “Az 1969-es A félszemű seriff John Wayne-nel a főszerepben eleve felülmúlhatatlan, és egy másik hollywoodi korszak jellegzetes gyermeke, semmi értelme nem lett volna nekiállni, hogy megpróbáljunk versenyre kelni vele. A mi filmünk az eredeti Charles Portis-regény újragondolása, miközben tulajdonképpen az Alice Csodaországban sajátos interpretációja. A mi főhősünk igazából nem a félszemű rendőrbíró, mint az eredeti produkcióban – bár ez a tag is megérdemel egy misét –, hanem a kislány, Mattie, aki apja gyilkosát üldözve átlép egy határt, és a csodák birodalmába kerül. Amikor a 13 éves lány átkel a folyón, megváltozik a táj, egyre bizarrabbak lesznek a növények, a sziklák, az állatok – az emberekről aztán nem is beszélve. Mattie olyan világba érkezik, ahol a zabolátlan erőszak az úr, az győz, aki előbb ránt fegyvert. Ebben a kegyetlen csodaországban választania kell: vagy elfogadja a szabályokat, vagy sorsa meg van pecsételve.”

A félszemű a Coen fivérek kereskedelmileg legsikeresebb filmje: miközben a produkció 38 millió dollárból készült, eddig 150 milliós összbevételt ért el. A filmet 10 Oscarra jelölték. A Coen fivérek meghazudtolnák önmagukat, ha ez nem jelentene számukra problémát. “Az ember felébred, és ott van rajta ez az iszonyú nyomás, Oscar Oscar hátán”, panaszkodik Ethan Coen. “Össze is dugtuk a fejünket, hogy kitaláljuk, hol csesztük el.”

” A tíz félelmetesen sok jelölésnek tűnik. Nem szeretnénk elvenni senki másét” – viccelődött a két testvér múlt héten azután, hogy nyilvánosságra kerültek idei Oscar-díj összes kategóriájának jelöltjei.

A félszemű előzetese:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik