Kultúra

Nyilvánosan megüzenték, ki kapja a Kossuth-díjat?

Radnóti Sándor esztéta múlt héten mondott le a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöki posztjáról.

“A fideszes kultúrpolitikusok nyilvánosan megüzenték, kinek kellene Kossuth-díjat adni”, nyilatkozta Radnóti Sándor a 168 Óra legfrissebb számában. Radnóti a fenti ok mellett végül az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása miatt távozott tisztségéből, mivel ezek után semmi esélyt nem lát arra, hogy a díjak odaítélésekor a jelenlegi kormány komolyan venné a szakmai ajánlásokat.

Az ELTE Esztétika Tanszékének egyetemi tanára 1997-től 2000-ig, illetve 2007-től mostanáig volt tagja az Kossuth- és Széchenyi-díjak irodalmi jelöltjeiről és díjazottjairól döntő testületnek.

1999-ben, az első Orbán-kormány idején már lemondott egyszer a tagságáról, mivel elmondása szerint kioktató levelet kapott Orbán Viktortól arról, hogy a kormányzatnak szabad keze van a döntésekben.

A bizottságba 2007-ben visszatérő esztétát 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején felkérték a testület elnöki posztjára. Ezt Radnóti Sándor akkor elfogadta, mivel úgy vélte, hogy az a kormány nem akarja ráerőltetni akaratát a kulturális életre.

Radnóti lemondásával Závada Pál, Bacsó Béla, Takács Zsuzsa, Sándor Iván és Baranyi Ferenc is távozott az albizottságból.

A távozó elnök véleménye az, hogy Orbán Viktort nem érdekli a magaskultúra, mert a populista vezérek nem szeretik a társadalomkritikus, szuverén gondolkodású elitművészetet, és inkább az olyan, széles tömegeket érintő, nemzeti önérzetet tápláló ágazatokat részesítik előnyben, mint a sport.

AJÁNLOTT CIKK:

Nyilvánosan megüzenték, kinek kellene Kossuth-díjat adni (HVG.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik