Nagyvilág

Füttyszóval és hurrogással fogadták Orbánt az oroszbarát kormányuk ellen tüntető georgiaiak

Szalome Zurabishvili köztársasági elnök tüntetni hívta a grúzokat, miután az ellenzék vele az élen azon az állásponton van, hogy csalás történt, ezért nem fogadják el az oroszbarát Georgiai Álom kormánypárt szombati parlamenti választásokon aratott győzelmét. A Tbiliszi központjában lévő grúz parlament épülete előtt sok ezer demonstráló gyűlt össze hétfő estére, írta a Radio Free Europe.

Nem veszítettétek el a választást… Ellopták a szavazatotokat, és megpróbálták ellopni a jövőtöket, de ehhez senkinek sincs joga, és ti sem fogjátok hagyni, hogy ezt tegyék!

– mondta Zurabishvili, és megfogadta, hogy megvédi a dél-kaukázusi ország Európai Unióba vezető útját. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy a választás hivatalos eredménye egy orosz különleges művelet eredménye, „a hibrid hadviselés egyik új formája, amelyet népünk, országunk ellen folytatnak”.

A georgiai választási bizottság hivatalos közlése szerint a kormánypárt a szavazatok több mint 54 százalékával nyert a hétvégén. Nemzetközi megfigyelők azonban a szavazók megfélemlítéséről, hatósági nyomásgyakorlásról, szavazatvásárlásról, de még feltört szavazóurnáról és a jogsértéseket jelenteni akarók fizikai bántalmazásáról, jelentések széttépéséről is beszámoltak a választások során.

Kifütyülték Orbánt

Orbán Viktort véget nem érő füttyszó és hurrogás fogadta a tüntetők részéről, amint delegációjával megérkezett a tbiliszi Mariott Hotelhez. A magyar miniszterelnök már egy nappal a szavazatok teljes feldolgozása előtt, szombaton gratulált a Georgiai Álomnak a győzelemhez, hétfőn és kedden pedig Irakli Kobakhidze miniszterelnök meghívására máris tárgyalásokat folytat az országban. A magyar delegáció tagjai között szerepel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Orbán a biztonsági őrei kíséretében hagyta el a hotelt, ami történetesen a kormányellenes tüntetésnek is otthont adó Rusztavelli körúton található.

A tüntetők között voltak, akik kézjelekkel köszöntötték a magyar miniszterelnököt.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője azt mondta a 444-nek Orbán nyugati szövetségeseink körében hatalmas ellenkezést kiváltó grúziai látogatásáról, hogy az nem csak provokáció, de az EU soros elnökének látogatása nagyon fontos legitimációs elem is a Georgiai Állom számára a potenciálisan elcsalt választás után.

Kapcsolódó
Orbán soros elnökként ismét káoszt szít az EU-ban a grúziai választások körüli ámokfutással
Itt a „trolldiplomácia" második fejezete a nyári „békemisszió" után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik