A következő élő közvetítés része Hajnalban támadt Iránra Izrael

Húsz iráni célpontra mért csapást az izraeli légierő szombat hajnalban

Atta Kenare / AFP
Tehrán, 2024. október 26.
Atta Kenare / AFP
Tehrán, 2024. október 26.

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat bombáztak: Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre és iráni légvédelmi létesítményekre, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásaira mértek csapást.

Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontott támadott Izrael.

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen.

Izraeli források szerint a harci gépek biztonságban visszatértek támaszpontjukra.

A hajnali attak közvetlen kiváltó oka, hogy október elsején Irán mintegy kétszáz ballisztikus rakétával lőtte Izraelt, úgymond megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Flightradar24, 2024. október 26.

A Guardian azt írja az amerikai kormány egy magas rangú tisztviselőjére hivatkozva, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a csapásokban, de ösztönözte az izraeli kormányt egy „alacsony kockázatú, polgári károk nélküli támadásra, ami, úgy tűnik, sikerült is”.

Az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel közölte:

Bebizonyítottuk, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten. Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá.

Daniel Hagari ellentengernagy azt is leszögezte, hogy Izrael befejezte megtorló csapásait.

Teherán azt állítja:

Irán légvédelmi parancsnoksága sikeresen elhárította a síita állam több területe ellen szombat hajnalban végrehajtott izraeli légtámadást, valamint jelentősen korlátozta a légicsapások okozta károk mértékét.

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló „kockázatos akciókat”.

Legalább hét robbanás történt Teherán és a közeli Karadzs felett, valamint a keleti Mashhad városában; az IRNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint két katona életét vesztette.

A Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta:

Nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra.

Időközben Franciaország felszólította Izraelt: tartózkodjon minden olyan lépéstől, mely tovább növelheti a Közel-Keleten már amúgy is felfokozott feszültséget.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik