Nagyvilág

Oroszország és Észak-Korea a NATO-éra rímelő kölcsönös védelmi szerződést köt egymással

Vladimir Smirnov / POOL / AFP
Vladimir Smirnov / POOL / AFP

Vlagyimir Putyin benyújtotta az orosz parlament alsóházához az Oroszország és Észak-Korea (KNDK) közötti átfogó stratégiai partnerségi szerződés ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot. Ennek negyedik cikke kimondja, hogy ha az egyik fél ellen egy vagy több ország fegyveres támadást intéz, és háborús állapotba kerül, akkor a másik fél azonnal katonai és egyéb segítséget nyújt neki, minden rendelkezésre álló eszközzel, és ezt az ENSZ Alapokmányának 51. cikkével, valamint Oroszország és a KNDK törvényeivel összhangban fogja megtenni.

A két autoriter ország közti szerződés ezen pontja gyakorlatilag a NATO 5. cikk szerinti kölcsönös védelmi záradékára rímel, mely szerint egy szövetséges elleni támadás az összes szövetséges elleni támadásnak minősül.

A nyolcadik cikk értelmében a felek mechanizmusokat hoznak létre olyan közös tevékenységre, amelynek célja „a védelmi képességek megerősítése és a háború megelőzése, valamint a regionális és nemzetközi béke és biztonság biztosítása”.

Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor június 19-én, Phenjanban írta alá a szerződést. A dokumentum az Oroszország és Észak-Korea közötti, 2000. február 9-i barátsági, jószomszédsági és együttműködési alapszerződést hivatott felváltani. Az új megállapodás a ratifikációs okmányok cseréjének időpontjától lép majd hatályba, és határozatlan időre szól.

A dokumentum hétfőn jelent meg az orosz törvényhozási kamara elektronikus adatbázisában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik