A következő élő közvetítés része Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három és fél órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Weber: Ön elment Putyinhoz, az orosz elnök pedig 48 órával később már gyerekkórházakat bombázott

Philippe BUISSIN / EP
Philippe BUISSIN / EP

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország mindig számíthat az Európai Unió szolidaritására, de hozzátette, hogy sokkolta Orbán beszéde, miután a magyar miniszterelnök egyetlen mondattal sem említette Ukrajnát. „Beszéljünk szolidaritásról! Nem is értem, hogy ön mint korábbi szabadságharcos, ignorálja Ukrajna azon vágyát, hogy szabadságban éljen. Az agresszorral kollaborál.”

Ezután Weber Orbán Balázs szavait idézte, majd felrótta a miniszterelnöknek, hogy elment Vlagyimir Putyinhoz:

Az orosz elnök meg 48 órával később már gyerekkórházakat bombázott. Az ön kirándulása nem békemisszió volt, hanem a háború meghosszabbításának missziója volt

– mondta. Arról is beszélt, hogy Orbánhoz ma már lényegében senki nem akar elmenni Budapestre. Matteo Salvinivel és Marine Le Pennel kapcsolatban azt mondta, hogy ők nem patrióták, hanem nacionalisták. Szerinte Orbánéknak nincs esélyük arra, hogy Európát vezessék.

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak elegük van a korrupcióból. Magyar Péter pártjával kapcsolatban kijelentette, hogy már csak egy lépésre van a Fidesztől a Tisza, és szerinte Orbán is tudja, hogy Magyar Péter a jövő: le fogja győzni őt, ahogy Lengyelországban Donald Tusk Kaczynskiékat.

Philippe BUISSIN / EP
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik