Őrizetbe vett korábbi EP-képviselő, ezer hamis diploma, magyar hallgatók: a lengyel diplomabotrányról még hallgat a magyar Oktatási Hivatal

Varsóban tovább hullanak a fejek a több mint ezer hamis diplomát kiadó Collegium Humanum magánegyetem körüli nyomozásban, az intézmény több száz magyar hallgatójával azonban még nem közölték, hogy a magyar kormány mit lép az ügyben.

A lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda (CBA) szeptember közepén őrizetbe vette Ryszard Czarneckit, az Európai Parlament korábbi alelnökét. Az ügynökök a varsói reptéren csaptak le a jobboldali Jog és Igazságosság Párt (PiS) politikusára, amikor külföldről – tervei szerint rövid időre – hazalátogatott Lengyelországba.

A 61 éves Czarnecki ismert figurája a rendszerváltás utáni lengyel politikának, hiszen a júniusi EP-választáson öt ciklus után vesztette el az uniós képviselői mandátumát. Választási vereségéhez bizonyosan hozzájárult, hogy az OLAF 2020 óta nyomozást folytatott ellene gyanús utazási térítései miatt. A veterán politikus 100 ezer euró (azaz mintegy 39 millió forint) visszafizetésével megpróbálta ugyan elsimítani az ügyet, ám a lengyel ügyészség éppen szeptember elején szivárogtatta ki, hogy a törlesztés ellenére odahaza folytatják a Brüsszelben megkezdett eljárást.

A lengyel sajtó is arra tippelt, hogy a 230 ezer kilométerre és hamis rendszámú autókra kiállított utazási számlák állhatnak a látványos reptéri akció hátterében, az X-en közzétett belügyminisztériumi indoklásból azonban kiderült, hogy egészen más ügyben rendelték el Czarneczki és felesége egyidejű őrizetbe vételét. Az uniós ügyekkel foglalkozó Politico is beszámolt arról, hogy a lengyel politikus ezúttal a diplomagyárként elhíresült Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem botrányába keveredett bele.

Wikipédia – A Collegium Humanum Egyetem varsói épülete.

Mindez rossz hír annak a több száz magyar állampolgárnak is, aki a Collegium Humanum pozsonyi tagozatán keresztül lett a magánegyetem fizetős hallgatója.

A házaspárt néhány nap után szabad lábra helyezték ugyan, de az eset jelzi, hogy az anyaintézmény körül a legkevésbé sem rendeződött a helyzet, annak ellenére sem, hogy az egyetem közben több intézkedést is hozott, hogy javítson a megítélésén. A szeptemberi tanévkezdés előtt jelentették be, hogy névváltással és belső szervezeti átalakításokkal próbálják helyrehozni azt a PR-katasztrófát, amit az intézmény lefejezése okozott az elmúlt fél évben.

Mi is történt?

Az egyetemet alapító Paweł Czarneckit az idén februárban tartóztatták le a hatóságok. A korábbi rektor – aki a volt uniós képviselő, Ryszard Czarnecki unokaöccse – azóta is rács mögött van, mert korrupciós pénzek elfogadásától szexuális kényszerítésig legalább harmincféle bűncselekménnyel vádolják. Rajta kívül további 46 személy kerülhet a vádlottak padjára, ha a büntetőeljárás eljut a bíróságig.

A Collegium Humanum ügyeiről a Newsweek lengyel kiadása két éve kezdett tényfeltáró cikkeket publikálni, az egyetemvezetés azonban pereket indított a lap és az újságírók ellen. A kormányváltás után aztán a nyomozóhatóságok is komolyan vették a sajtó állításait. Kiderült, hogy erős politikai szálak is vannak a botrányban, hiszen az érintettek között igen nagy számban bukkantak fel a korábbi jobboldali kormánypárt, a PiS holdudvarához tartozó figurák. Politikusok mellett magas rangú katonatisztekről, sőt, elnöki tanácsadókról is bebizonyosodott, hogy Czarnecki közreműködésével pénzért szerezték be a diplomájukat. A hatalomból tavaly kiszorult jobboldal köreiben különösen a jól fizető felügyelőbizottsági helyek és más politikai állások betöltéséhez volt szükség gyors megoldásokra.

A kurzusok a magánegyetemen mindössze három hónapig tartottak a szokásos 12–24 hónap helyett. A Collegium Humanum egykori rektorát több mint ezer hamis diploma kiállításával gyanúsítják, valamint azzal, hogy ezért anyagi juttatásokat vett fel. Az összeg meghaladhatja az egymillió zlotyt, azaz a 94 millió forintot. Paweł Czarnecki az elfogása után együttműködött az igazságszolgáltatással, így a „bűnszervezet” irányítója maga szolgáltatta ki a nyomozóknak az illegális dokumentumvásárlásban érintettek névsorát.

A nagybácsi elleni vádakról nemrég a Rzeczpospolita azt írta: politikai befolyásával próbált előnyöket szerezni az egyetem számára, és a minisztériumokban nyomást gyakorolni többek között az üzbegisztáni fiókszervezet engedélyeihez. Feleségét pedig azzal gyanúsítják, hogy magas professzori fizetést kapott, de munkát valójában nem végzett az intézményben.

Bár a házaspár nem ismert el semmit a felhozott vádakból, egyúttal politikai támadásnak minősítették a vizsgálatot, saját pártjának így is elege lett Czarneckiből, gyorsan felfüggesztették a tagságát a PiS-ben. A politikai elitben zajló csatározások mindenesetre újra ráirányították a figyelmet a botrányra, amely a magyar hallgatók körében is erősen megingatta a bizalmat az egyetem jövőjét illetően, főként azok után, hogy kiderült: a csehországi kampusz beszüntette a működését.

Az egyetem az évkezdés alkalmából közleményben értesítette a magyar diákokat, hogy nevet változtat. az immár rosszul csengő Collegium Humanum helyett Varsói Gazdasági és Alkalmazott Tudományok Egyeteme néven működik tovább. A levélben, amelynek egy részét a magyar honlapra is kitették, azt is közölték, hogy az anyaintézmény rektori feladatát jelenleg Bartosz Klepacz látja el. Azt nem részletezték, hogy Klepaczot az ügyészség helyezte tavasszal az intézmény élére annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális pénzkivételeket. Mellette egyedül Magdalena Stryja maradt meg a régi vezetői karból.

A levélben ígéretet tettek arra, hogy mind a személyi, mind a működési struktúra átalakításával „modernizálni” fogják az egyébként mindössze hatéves múltra visszatekintő intézményt.

A magyar hallgatókat érintő területen azonban érdemben nem változik semmi: a pozsonyi kihelyezett tagozat vezető posztját ugyanis továbbra is Noll-Batek Frigyes Adolf tölti be, és továbbra is az ő cége, az EUnivesity Kft. áll szerződéses viszonyban az anyaintézménnyel, hogy „biztosítsa az autonóm működést.”

A céget tíz éve családi vállalkozásként alapította a felcsúti illetőségű Noll-Batek az apjával, Noll Adolffal közösen, a pozsonyi kampusz irányítását 2022-ben bízták rájuk. A Magyar Hang tavaly, még a botrány kirobbanása előtt írta meg Noll-Batekról, hogy bár nincs tudományos munkássága és doktori fokozata, a Collegium Humanum lengyel honlapján mégis doktorként említették. Noll-Batek, aki régebben egy zuglói telefonszervizt vezetett, a 24.hu megkeresésére most azt írta: jelenleg valóban nem rendelkezik doktori oklevéllel, de annak megszerzése és az ahhoz kapcsolódó tanulmányai folyamatban vannak.

Az Opten adatbázisa szerint az egyetemi megbízással az EUniversity Kft. bevételei is megsokszorozódtak. A korábban néhány milliós összegeket mozgató családi cég tavaly már 376 millió forint nettó bevétellel zárta az évet. Noll-Batek – miután apja májusban kiszállt a cégből, és az üzletrészét neki ajándékozta – 40 milliós osztalékot vett fel.

A magyar hallgatók közösségi médiás csoportjaiban nyáron sokszor megfogalmazódott, hogy a varsói fejlemények miatt bizonytalanná vált az itteni oktatás jövője is, hiszen a kis cégről nehezen képzelhető el, hogy fenn tudja tartani a pozsonyi tagozatot, ha az anyaintézményben még a normál működést sem tudják biztosítani, és sorozatban zajlanak a házkutatások, a hatósági átvilágítások. A lengyel kormányban sem dőlt még el, hogy ezek után hozzányúlnak-e az egyetemhez. A hallgatók szerint az intézmény esetleges megszűnése esetén az átjelentkezésekkel is problémák lehetnek, mert, bár Pozsonyban az ellenkezőjét állították, ők úgy tudják, valójában hivatalosan nincsenek felsőoktatási hallgatóként regisztrálva.

A 24.hu megkereste az Oktatási Hivatalt, amely a botrány kirobbanása óta nem adott iránymutatást a magyar hallgatóknak. Azt kérdeztük, elismerik-e az egyetem diplomáját Magyarországon, illetve lehetséges-e az átjelentkezés a hallgatók számára más, Magyarországon működő felsőoktatási intézménybe?

Az Oktatási Hivatal augusztus óta nem reagál a levelünkre, jóllehet Noll-Batek állítása szerint egyeztetések zajlanak a hivatal és az intézmény között. Noll-Batek lapunknak azt írta, a varsói eljárás szerinte „főként egyes személyekkel szemben zajlik, és elsősorban nem az egyetem vagy bármely kapcsolódó intézménye ellen. Anyaintézményünk működését ellenőrzik, azonban nem merült fel az intézmény bezárása, a vizsgálatok negatív kimenetele nem várható. Az egyetem és az egyes kihelyezett tagozatok működése ez eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosított és zavartalan.”

A magyar prorektor azt állította, hogy az anyaintézmény átvilágítása kapcsán a lengyel Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium és a Lengyel Akkreditációs Bizottság Pozsonytól is kért adatszolgáltatást, a magyar hallgatók vonatkozásában azonban egyetlen alkalommal sem merült fel kifogás vagy akár csak hiánypótlás.

A Pozsonyi Kihelyezett Tagozat magyarországi és minden más hallgatója továbbra is ugyanarra a magas színvonalú, naprakész, gyakorlatias tudást adó képzésre számíthat, mint eddig

– mondta Noll-Batek, hozzátéve: a magyarországi Oktatási Hivatallal folytatott egyeztetéseken sem az esetleges megszűnés a téma, hanem a magyarországi hallgatók diplomáival kapcsolatos elismertetési eljárás támogatása és elősegítése. Azt is kérdeztük a prorektortól, hogy a tagozat fennmaradásáért mit tud tenni az egyszemélyes cége, az EUniversitiy Kft. Noll-Batek optimista:

Ebben a teljesen valószínűtlen, gyakorlatilag elképzelhetetlen helyzetben is garantáljuk hallgatóinknak a tanulmányaik biztosítását.