Budapesti cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat

Az eredetileg a tajvani Gold Apollo által gyártott eszközöket a társaság szerint a zuglói székhelyű BAC Consulting Kft. gyártotta.

A Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat a Magyarországon, Budapesten működő BAC Consulting Kft. gyártotta – szúrta ki az AP hírét a 444.hu. A hírügynökség a tajvani Gold Apollo szerdán kiadott közleményére hivatkozva azt írja: a Gold Apollo szerint a csipogókon engedélyezték az ő márkanevüket, ám a személyi hívókat egy budapesti székhelyű cég gyártotta.

Az együttműködési megállapodás értelmében felhatalmaztuk a BAC Kft.-t, hogy a kijelölt régiókban a termékértékesítéshez használja márkajelzésünket, de a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége

– írja közleményében a Gold Apollo.

A BAC Consulting Kft. az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 2022-ben alakult. A főtevékenységként üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó cég székhelye (több más vállalkozással együtt) a zuglói Szőnyi úton van, és onnan csak a postát továbbítják számára, irodáik nincsenek.

Kisbenedek Attila / AFP – A BAC Consulting Kft. székhelye a Szőnyi úton.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság ügyvezető-tulajdonosa Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria. Bár a 49 éves nő hivatalos lakcíme egy újpesti panelház nyolcadik emeleti lakásában van, életrajza ennél impozánsabb. A Linkedin-profilja szerint Anglia egyik legelőkelőbb egyetemén (University College London) doktorált fizikából, majd a londoni gazdasági egyetemen is tanult, és szintén az Egyesült Királyság fővárosában végzett posztgraduális képzést. Szakértőként dolgozott az Európai Bizottságnak, az UNESCO-nak, vagyis az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek is.

Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria azt írja magáról, hogy 2019 óta vezeti a BAC Consultingot, amelynek – legalábbis magyarországi – megalapítása 2022-ben történt. A társaság magyar honlapja szerda délelőtt még elérhető volt, ám mostanra már karbantartás alatt áll. A tanácsadástól ékszerek értékesítéséig sok mindennel foglalkozó cég honlapján rövid ismertető utal arra, hogy távközléssel is foglalkoznak. Mint írják, nemzetközi technológiái együttműködésben dolgoznak távközlési termékek értékesítésén, például ázsiai és fejlődő országok piacára. A Libanonban robbant AR-924-es személyi hívókról viszont semmilyen ismertetőt nem találtunk az oldalon, amíg elérhető volt.

Megkerestük a céget kérdéseinkkel, továbbá a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is arról érdeklődve, van-e tudomásuk az ügyről, illetve kaptak-e tájékoztatást külföldről, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Mint megírtuk, kedden Libanon-szerte, egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók. Kilenc ember, köztük egy gyerek is meghalt, a robbanásokban 2800 ember megsebesült. A Hezbollah Izraelt hibáztatja az akciókért, de szakértők és a Reuters hírügynökség is azt állítja, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad állhat mögötte, miután sikerült robbanóanyagot elhelyeznie a személyi hívókban.

Az egyelőre nem derült ki, hogyan és mikor került a több ezer eszközbe a kedden aktivált robbanóanyag, ami egy lőszerszakértő szerint csipogónként 10 és 20 gramm közötti és „katonai minőségű” lehetett.

Kapcsolódó
Felrobbanó csipogók miatt több ezer ember sérült meg Libanonban, köztük Hezbollah-tagok is
A libanoni terrorszervezet Izraelt sejti a támadás mögött, amelyben legkevesebb nyolc ember meghalt, és közel háromezren megsérültek.