Stratégiai időhúzással halogatja Irán a válaszcsapást

Irán egy Izraelt érintő válaszcsapást helyezett kilátásba a Hamász egyik vezetőjének teheráni likvidálása miatt. Ennek lassan két hete. Mire vár Irán?

Izrael lassan két hete vár az iráni válaszcsapásra. Miután július 30-án és 31-én az ország hadserege kiiktatta először Fuad Sukrot, a Hezbollah egyik legfontosabb emberét Bejrútban, majd Iszmail Hanijét, a Hamász politikai irodájának vezetőjét Teheránban, a Benjamin Netanjahu vezette kormány folyamatosan a készültség állapotában van. Augusztus elseje óta Izrael szinte minden este feszülten várta a támadást, a gyakorlatban azonban eddig nem történt semmi.

Az Irán vagy a Hezbollah részéről érkező ellencsapás eddigi elmaradását sokféleképpen tudjuk értelmezni. Természetesen idő kell ahhoz, hogy Teherán és az ellenállás tengelyének nevezett Irán-barát erők egységesen tudjanak reagálni. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az időhúzás a nyomásgyakorlás része. Az elmúlt napokban ugyanakkor egyre optimistább hangokat is hallhattunk: egyes pletykák szerint az iráni vezetés meggondolhatta magát, vagy pedig bíznak abban, hogy a hét második felében zajló gázai béketárgyalások sikerrel zárulnak.

Érdemes ugyanakkor óvatosan kezelni ezeket az optimista narratívákat, nem szabad hátradőlni és elhinni, hogy Irán és szövetségesei nem készülnek semmire. Jelenleg nincs biztos tudásunk arról, hogy Irán és a Hezbollah letett volna a megtorlásról, sőt, az időhúzás ugyanúgy része a válaszcsapásnak, mivel komoly hatással van az egyébként is traumatizált izraeli társadalomra.

Anna Moneymaker / Getty Images – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a kongresszus együttes ülésén a képviselőház üléstermében az amerikai Capitoliumban 2024. július 24-én, Washingtonban.

Miért kell a Hezbollahnak reagálnia?

Bár nem tudjuk, hogy Irán és szövetségesei mikor, hogyan és milyen mértékben válaszolnak majd Izrael akcióira, nehéz lenne elképzelni, hogy semmilyen lépést ne tegyenek az országgal szemben. A Netanjahu-kormány a július végi kettős akcióval több vörös vonalat is átlépett mind a Hezbollahhal, mind Iránnal szemben.

A Hezbollah libanoni szervezettel már tavaly október óta alacsony intenzitású konfliktust folytat az izraeli hadsereg az izraeli-libanoni határon.  Ez alatt az idő alatt ugyanakkor Libanon fővárosában, Bejrútban csak kétszer volt támadás.

Bejrút célpontba helyezése eddig kimondva-kimondatlanul kívül esett az Izrael és a Hezbollah közötti küzdelem szabályain. A jelenlegi helyzetben, amikor ezek a szabályok alakulnak, mindkét félnek érdeke, hogy világosan és határozottan jelezze: mit tolerál a másiktól, és mit nem. Ha most nem reagál a Hezbollah, azzal azt jelzi, hogy komoly megtorlás nélkül maradhat egy olyan támadás, amely személyi és területi szempontból is eléri a szervezet központját.

Az új iráni elnök első munkanapja

A teheráni akció ezt a helyzetet tovább fokozta. Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét pár órával azt követően ölték meg, hogy részt vett az új iráni elnök, Maszúd Pezeskián beiktatásán, és személyesen is találkozott a legfőbb vallási vezetővel.

Ilyen körülmények között Izrael akciója több üzenetet is közvetít. Az ország titkosszolgálata nagyon hatékonyan működött Iránban, tudták a kiemelt vendégek helyzetét, feltételezhetően több forrásból is szivárogtak ki információk. Izrael feltételezhetően ki tudta volna iktatni Hanijét a lakhelyén, Katarban is, de ott ez politikailag sokkal kockázatosabb lett volna, tekintettel az ország szoros kapcsolatára az Egyesült Államokkal. Tel-Aviv mégis úgy döntött, hogy inkább Teheránban csap le a Hamász vezetőjére.

Ebben a helyzetben Iránnak és a frissen beiktatott Pezeskiánnak – a Hezbollahhoz hasonlóan – fel kell mutatnia: nem tolerálja Izrael akcióit az ország fővárosában. Ennek elmaradásával a kölcsönösségre és a vetélkedés szabályainak felállítására a korábbiakban nagyban támaszkodó iráni vezetés gyakorlatilag azt üzenné Izraelnek, hogy nyugodtan hajtsanak végre akciókat iráni területen.

A várakoztatás szerepe

Számos jel mutat arra, hogy az időhúzás tudatos, fontos szerepet játszik az iráni taktikában.

Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images – A Maszúd Peszeszkian beiktatási ünnepségén készült fényképen az iráni elnök a Hamász Politikai Irodájának volt vezetőjével, Iszmail Haníjevel együtt emeli a kezét a magasba Teheránban 2024. augusztus 5-én.

A pszichés nyomásgyakorlásnak stratégiai jelentősége lehet a jelenlegi helyzetben. Az izraeli társadalom a tavaly október hetedikei támadás traumájában él, ráadásul az országban október előtt is komoly belpolitikai feszültségek voltak. Ne felejtsük el azt sem, hogy Izrael – sok más országhoz hasonlóan – történetének legmelegebb nyarát éli meg, ami alapból fokozza az indulatokat. Ilyen körülmények között a társadalmi frusztráció növekedésével a kritikus hangok is fokozódnak a Netanjahu-kormánnyal (vagy konkrétan a két akcióval) kapcsolatban.

Tegyük hozzá azt is, hogy már augusztus első napjaiban érkeztek hírek arról, miszerint Irán az ellencsapást az augusztus 12-én és 13-án tartott Tisá beáv ünnepre fogja időzíteni. A zsidó gyásznapon az első jeruzsálemi templom lerombolására és a második megsemmisülésére emlékeznek meg. Egy ilyen tragikus napra időzíteni a támadást még erősebb nyomást jelentene.

Akkor jöhet a háború?

Mindezek nem jelentik azt, hogy a nyakunkon lenne egy nagy közel-keleti fegyveres konfliktus. A válaszcsapás elhúzódásának egyik pozitív következménye, hogy csökken az esélye az irracionális döntéseknek Irán és szövetségesei részéről. Ha pedig racionálisan hoznak döntést Teheránban, akkor be tudják kalibrálni a majdani izraeli válaszcsapást is úgy, hogy az ne vezessen egy nagy háborúhoz.

Ezen túl három további tényező valóban tovább csökkentheti a válaszcsapás mértékét.