Nagyvilág

Oroszok is voltak a márciusi oroszországi terrortámadás kitervelői között

Nemzetközi csoport készítette elő a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, a szervezők között orosz állampolgárok is voltak – jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője az orosz parlamenti felsőház költségvetési és pénzpiaci bizottságának keddi ülésén – írja az MTI.

„Kijelenthetem, hogy egyértelműen egy nemzetközi csapatról van szó, amely különböző országok képviselőiből áll. Közép-ázsiai országok képviselőiből, európai országok képviselőiből, és sok orosz is van ott” – mondta Csihancsin a felsőház honlapján közvetített felszólalásában. A támadást alaposan átgondoltnak minősítette, és azt hangoztatta, hogy egy nemzetközi bűnözői hálózat is részt vett benne. Részletekbe a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva viszont nem bocsátkozott.

A Roszfinmonitoring vezetője szerint a Crocus City Hallban, illetve a később Dagesztánban végrehajtott terrortámadás megmutatta, hogy a hatóságok munkáján javítani kell. Ezért – mint mondta – a pénzügyi felügyelet, a belügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az ügyészség a terroristák viselkedése modellezésének korrigálásán dolgozik.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőtDalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot – , akik mind tádzsik állampolgárok.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz. Kijev ezt tagadja.

Kapcsolódó
Drámai fotók a krasznogorszki terrortámadásról
A merénylet képei a lángoló éjszakai épülettől a kordonra tűzött virágokig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik