A következő élő közvetítés része Hamász: Nem tudjuk, hány izraeli túszunk van életben

Az Unicef szóvivője szeme láttára lőttek agyon két menekülő halászt a Gázai övezetben

Leo Correa / MTI / AP
Leo Correa / MTI / AP

Úgy tagadta meg egy segélyszállító konvoj beengedését a Gázai övezetbe szerdán az izraeli hadsereg, hogy a szállítmányhoz tartozó terjes dokumentáció rendelkezésre állt és rendben volt – mondta el a BBC-nek az Unicef szóvivője, aki az ellenőrző ponton veszteglés közben tanúja volt két menekülő halász lelövésének is. Az egyiküket menekülés közben hátba, a másokat nyakon lőtték. Mindketten meghaltak, holttestünket a segélyszervezet munkatársai emelték ki a vízből.

A BBC Today című műsorának adott interjújában James Elder a gázai övezetben élő civilekről a következőket mondta:

Annyira kétségbe vannak esve, annyira összetörtek, annyi családtagjukat elvesztették, hogy már semmijük sem maradt.

Az UNICEF szóvivő nem a levegőbe beszélt. Szerdán az Unicef teherautóján utazott abban a segélykonvojban, amely a Gázai övezet déli részéből próbált eljutni az északi részbe. Elmondása szerint a konvojnak tizenhárom órába telt negyven kilométer megtétele, annak ellenére, hogy minden szükséges papírral rendelkeztek. Az ellenőrzőpontokon elvesztegetett nyolc óra után végül megtagadták tőlük a belépést, így az tízezer gyermek élelmet és egészségügyi felszerelést szállítottak volna, a segélyhez nem tudtak hozzájutni – mondta.

Az Unicef-szóvivő a tapasztalatát megosztva arról is beszélt, ilyen könyörtelen elutasításokra több száz példa akad.

A BBC kereste az ügyben az Izraeli Védelmi Erőket is. Védekezősül előadták: a segélykonvojjal azért merült fel probléma, mert az Unicef egy olyan teherautót is használt, amelynek hátsó zárt fülkéje előzetes egyeztetést igényelt volna a hatóságokkal. Az izraeli hadsereg érvelése szerint a Hamász gyakran használja ki a hasonló zárt fülkéket „fegyverek és terroristák Gáza északi részébe történő csempészésére”. A gyermekvédelmi segélyszolgálat belépését ezért akadályozták meg.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az Unicef először azt állította, hogy a teherautó nem rendelkezik zárt fülkével, ám ez az állítás hamisnak bizonyult.

Miután a helyzet tisztázódott, felajánlották (az Unicefnek) , hogy az említett teherautó nélkül folytatja a mozgást észak felé, vagy megfelelő koordinációt nyújt be a következő napra

– tette hozzá az izraeli hadsereg közleménye.

Az interjúban az Unicef-szóvivő arról is beszélt, hogy szemtanúja volt annak, amint az izraeli hadsereg két halászt menekülés közben megölt. Az estet úgy írta le, hogy amíg az ellenőrzőponton várakoztak, nagyjából nyolc embert látott a tengerparton, akik egyetlen hálóval próbáltak halat fogni. Aztán hallotta, hogy egy tank indult meg lefelé, és hallotta az automata tüzet is.

Két férfit láttunk a parton, két halász menekült, az egyiket hátba, a másikat nyakon lőtték

– idézte fel szerdai emlékeit az Unicef szóvivője James Elder, aki azt is hozzátette, hogy később volt alkalma közelről is látni a halászok sérüléseit, miután a kollégáiknak megengedték, hogy kiemeljék a holttesteket.

Az izraeli hadsereg a BBC megkeresésére közölte, hogy megvizsgálja „a tengerparton történt incidenst, amelyről az interjúban szó volt”.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik