Nagyvilág

Megálljt parancsoltak a szegények India autoriter vezetőjének, meglepetéssel ért véget a hathetes választás

Arun SANKAR / AFP
Narendra Modi indiai miniszterelnök a Bharatiya Janata Párt székházába Újdelhiben 2024. június 4-én.
Arun SANKAR / AFP
Narendra Modi indiai miniszterelnök a Bharatiya Janata Párt székházába Újdelhiben 2024. június 4-én.
Az utolsó pillanatban derült ki, hogy a megosztottságnál fontosabb kérdéssé vált Indiában a gazdasági kilátástalanság. Hat héten át tartott a szavazás a világ legnagyobb népességű országában, az exit pollok a jelenlegi kormánypárt kétharmados többségét se látták esélytelennek, ehhez képest 23 évnyi politikai karrierje alatt először elveszítette a kormányzó többségét Narendra Modi.

Míg Európa 27 államban négy nap alatt 373 millió ember választhat az Európai Parlament képviselői közül, Indiában hét héten át csaknem egymilliárd ember szavazhatta meg parlamenti törvényhozóit. Hónapokon át az volt az egyöntetű vélekedés, hogy a jelenleg hatalmon levő Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) elsöprő többséget fog szerezni, sőt néhány napja az exit pollok még azt mutatták, nem elképzelhetetlen, hogy Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja a kétharmados többséget is megszerezheti.

A BJP is meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a voksolással kapcsolatban, a tervük 400 mandátum (a képviselői helyek több mint 70 százaléka) megszerzése volt.

A szakértők, a felmérések és a kormánypárt elképzelése elég messze állt a valóságtól, olyannyira, hogy az egyik közvélemény-kutató vezére élő adásban el is sírta magát. Noha Modit zsinórban harmadszor is kormányfővé választják – erre csak India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru volt eddig képes –, pártja elveszítette a parlamenti többségét.

Végül 640 millió választó tette le a voksát, a valaha egy szélsőséges vallási ideológiából kinőtt BJP 240 mandátumot nyert el, ami jócskán elmarad a kormányzáshoz szükséges 272 képviselői helytől, és még inkább a 2019-ben szerzett 303 mandátumtól.

Bár a többségét elveszítette a vezető kormánypárt, bizonyos szempontból mégis győzelemnek tarthatja Modi az eredményt: az INDIA elnevezésű ellenzéki szövetség 235, a BJP koalíciós partnerei 52 mandátumot szereztek. Ugyanakkor a kormányfő és pártja túlzott előzetes önbizalma miatt nem véletlen érzik úgy sokan a saját táborukon belül is, valójában veszítettek.

Modi 23 éves politikai karrierjében egyszer se történt még olyan, hogy egy választás után, akár India miniszterelnökeként, akár Gudzsarát állam főminisztereként, ne állna mögötte pártja többsége a törvényhozásban.

Az Indiai Nemzeti Kongresszus, az INDIA vezető pártja, amely több másik szövetségese mellett, a felmérésekkel szemben, növelni tudta a támogatottságát, „morális győzelemnek” minősítette az eredményt.

Modi egy évtizedes kormányzása alatt egy központosult a hatalom, személye körül pedig igazi kultusz alakult ki. Mindent bevetett, hogy elérje a nyilvánosságot,

  • a heti rádióműsortól kezdve,
  • a 3D-s hologramja országjárásán
  • és 80 rizikó nélküli interjún át,
  • a hindu nacionalista kampányát a végletekig toló online kampányig.

„Egy erős, karizmatikus figurának tekintik, akit szinte a pártpolitika felett állónak tartanak, és aki visszahozza Indiát a régi hindu civilizáció nagyságához”, írja a Guardian, amely szerint „messianisztikus bűbájt” szórt a választókra, vagy legalábbis eddig így volt.

Az indiai demokrácia történetében még egy vezető sem mutatkozott úgy, mint Isten küldötte.

– nyilatkozta a Diplomatnak Apúrvánánd, a Delhi Egyetem hindu irodalom professzora, politikai kommentátor. Modi kormányzása közben egyre jobban elterjedt a tekintélyelvűség, az urambátyám viszonyok, a sajtószabadság pedig egyre rosszabb állapotba került.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik