A következő élő közvetítés része Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

A lengyel külügyminiszter Európa hosszú távú újrafelfegyverzését szorgalmazza

Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP
Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP

Az orosz birodalmi törekvések legyőzéséhez Európa hosszú távú újrafegyverkezésére van szükség – mondta egy interjúban Lengyelország külügyminisztere. Radosław Sikorski emellett az uniós szankciók és egy 5000 fős uniós gépesített dandár többségi megszavazására szólított fel, és kijelentette, hogy Lengyelország hajlandó támogatni egy olyan, az egész EU-ra kiterjedő programot, amely ösztönözné az ukrán katonaszökevények visszatérését hazájukba.

A Guardiannek adott interjújában Sikorski elmondta, hogy Lengyelország támogatja Ukrajna jogát arra, hogy csapást mérjen Oroszországon belüli katonai célpontokra, és azzal érvelt, hogy a Nyugatnak fel kell hagynia azzal, hogy folyamatosan korlátozza magát abban, hogy mit tesz Ukrajna támogatására. Mint ismeretes, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kitart amellett, hogy Ukrajna ne használjon amerikai fegyvereket orosz területen.

Sikorsi éppen egy berlini találkozóról érkezett, amelyen Franciaország és Németország külügyminisztereivel találkozott az úgynevezett weimari háromszög keretében, amely csoportosulás ma az EU új politikai erőközpontjának számít. Mint elmondta, Oroszország főként apró, pirruszi győzelmeket aratott, a weimari csoport pedig támogatja, hogy pótolják a hidegháború végén kialakult nagy hiányosságokat az EU védelmi képességeiben.

Lengyelország GDP-jének 4 százalékát költi védelemre, és Sikorski szerint a többi országnak van mit behoznia. Szerinte ehhez katonai átorientálásra van szükség, hozzátéve, hogy eddig a nagy értékű, csúcstechnológiás platformokra és fegyverekre összpontosítottak: „Csak most fedezzük fel újra, hogy valójában csak több millió lövedékre van szükség. Nagy mennyiségű low-tech felszerelésre is szükség van”.

Sikorski hozzátette:

Hagytuk, hogy a hidegháború vége után bezárják ezeket a gyártóüzemeket. Pénzbe kerül rávenni a vállalatokat, hogy készenlétben tartsák a gyártósorokat. Mi egyszerűen nem fizettük ki azt a pénzt. Ez a béke járulékos része volt. És utólag úgy tűnik, hogy ez hiba volt. Nyilvánvaló, hogy Európa lemaradásban van, és az EU védelmi, technológiai és ipari bázisa szenved az évek óta tartó alulfinanszírozottságtól.

A külügyminiszter elismerte, hogy az európai hadiipar még mindig nem érzi úgy, hogy az újrafegyverkezési folyamat tartós lenne. Sikorski szerint Oroszországban 3,5 millió ember dolgozik a hadiipari komplexumban, ezzel szemben „Európa nem csak leszerelte a haderejét, hanem dezindusztrializálódott a védelmi területen” – mondta Sikorski, aki hozzátette:

A vállalatok azt mondták nekem: »Láttuk a médiában, hogy ekkora a kereslet a fegyverek iránt, de nem kapunk hosszú távú szerződéseket. És ha nem kapunk tízéves szerződést, akkor felelősek vagyunk a részvényeseinknek. Nem tudunk beruházni.« Tehát arról van szó, hogy garantáljuk nekik, hogy ez nem csak holnapra szól, hanem ez egy hosszú távú újrafegyverkezés és változás a biztonságpolitikában.

A szankciók meghatározásával kapcsolatban Sikorski elmondta, hogy a weimari találkozón megállapodtak abban, hogy szorgalmazzák, hogy az EU teljesebb koordinációs szerepet vállaljon, és egyértelműen Magyarországra is utalt:

El kellene ejtenünk az egyhangúság elvét a szankciók terén. Némelyiket az késleltette, hogy egy-egy tagállam blokkolta azokat. Emellett pedig uniós bűncselekménynek kellene lennie az uniós szankciók megsértésének, és ezért az európai ügyészségnek büntetőeljárást kellene indítania ellenük.

Azt mondta, Európának meg kell tanulnia jobban játszani az eszkalációs játékot, és Putyint a szándékait illetően találgatásokra kell késztetnie. Arra a kérdésre, hogy megengedhető-e, hogy Ukrajna katonai célpontokat támadjon Oroszországon belül, azt mondta: „Az oroszok az ukrán villamosenergia-hálózatot, a gabonaterminálokat és a gáztároló kapacitást, a polgári infrastruktúrát támadják. Az orosz hadműveletet a Rosztov-on-Donban lévő főhadiszállásról irányítják. Azon kívül, hogy Oroszország nem használ atomfegyvereket, nem nagyon korlátozza magát. Ha mindig kijelentjük, hogy mi a saját vörös vonalunk, az csak arra hívja fel Moszkvát, hogy ellenséges akcióit a mi folyamatosan változó, önmagunk által felállított korlátainkhoz igazítsa”.

Szkeptikusan nyilatkozott a nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos orosz fenyegetésekről, mondván:

Az amerikaiak azt mondták az oroszoknak, hogy ha felrobbantanak egy atombombát, még ha az nem is öl meg senkit, mi az összes ukrajnai állásukat hagyományos fegyverekkel fogjuk mindet megsemmisíteni. Szerintem ez egy hiteles fenyegetés. Emellett a kínaiak és az indiaiak is nehezményezték Oroszország nukleáris fenyegetéseit. És ez nem gyerekjáték, mert ha ez a tabu is megszegésre kerülne, mint ahogy az a tabu is, hogy erőszakkal nem változtathatjuk meg a határokat, Kína tudja, hogy Japán és Dél-Korea is nukleáris fegyvereket akarna telepíteni, és ezt feltehetően nem akarják

– mondta Radosław Sikorski.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik