A következő élő közvetítés része Amerikai nyomásra Izrael visszafogottabb fellépésre készülhet Rafahban

Joe Biden és a Hamász szóvivője elég hasonlóan reagált

Érkeznek a reakciók a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntésére, amely szerint elfogatóparancsot kér Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelenökre, Joáv Gallant védelmi miniszterre, valamint a Hamász politikai vezetőjére, Iszmáil Hanijehre, illetve a szervezet katonai főparancsnokára, Mohamed Deifre is.

Joe Biden amerikai elnök az izraeli vezetőkre vonatkozó döntést „felháborítónak” minősítette, és közleményében így fogalmazott:

És hadd legyek világos: bármit is sugalljon ez az ügyész, Izrael és a Hamász között nincs egyenlőség, nincs, nincs. Mi mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben.

Franciaország ezzel szemben azt közölte, támogatja az ICC függetlenségét. A francia külügy hétfőn késő este kiadott közleményében az AFP szerint azt írta:

Franciaország minden helyzetben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni küzdelmet.

A francia külügyminisztérium, amint a közleményben olvasható, „elítélte a Hamász által elkövetett antiszemita mészárlásokat” az október 7-i támadásokat a tárca szerint „kínzások és szexuális erőszakos cselekmények kísértek”. Közölték ugyanakkor azt is, hogy felhívják Izrael figyelmét „a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartásának szükségességére, különös tekintettel a polgári áldozatok elfogadhatatlan számára a Gázai övezetben, és a humanitárius segélyek hozzáférhetőségének elégtelenségére”.

A Hamász és az Egyesült Államok reakciója részben hasonlóságot mutat. Szemi Abu Zuhuri szóvivő Joe Bidenhez hasonlóan úgy látta, hogy az ICC elfogató parancsra vonatkozó kérelme

egyenlőségjelet tesz az áldozat és a hóhér közé.

Waszel Abu Juszef a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviseletében úgy nyilatkozott, hogy „a palesztin népnek joga van megvédeni magát. Az ICC-nek kötelessége elfogatóparancsot kiadni a Gázai övezetben a népirtás bűntetteit elkövető izraeli tisztségviselők ellen”.

Az ICC ügyésze, Karim Khan hétfőn közölte, hogy elfogatóparancsot kért az izraeli kormányfőre és a védelmi miniszterre a Gázai övezetben folytatott háború miatt. Ugyanezt tette a Hamász  csúcsvezetőivel is, akik szerinte „büntetőjogi felelősséget viselnek” az október 7-i támadás során elkövetett cselekményekért.

(reuters / guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik