A következő élő közvetítés része Meghalt az iráni elnök a vasárnapi helikopterbalesetben

Keményvonalas vezetőt veszített Irán

AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.
AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.

Noha Iránban a főhatalom a legfelső vallási vezető kezében van, a mindenkori kormányzati irányvonalat erősen meghatározzák a második számú iráni politikai vezetőnek tartott és közvetlenül a nép által választott iráni elnöknek a politikai preferenciái – olvasható 2021 júniusi cikkünkben. Ebrahim Raiszi konzervatív és keményvonalas volt, aki a nyolc éven át kormányzó, mérsékelt és centrista Haszan Róháni után vette át az elnöki pozíciót.

Raiszi, aki elnöki kampánya során ingyen kenyeret és rizst ígért, 1960-ban született az északkelet-iráni Mashad közelében. Mashad konzervatív város, az úgynevezett tizenkettes síita iszlám vallás legfontosabb zarándokhelye Iránban. Régi klérusi családból származik, habitusa és neveltetése a vallási hagyományok szerint alakult. Az édesapját korán elvesztette, és voltaképpen a klérus intézményeiben nevelkedett. Az elemi oktatás első hat évétől eltekintve Raiszi mindvégig iszlám vallási kollégiumokban, medreszékben tanult. Apósa, Ahmad Alamolhoda, a mashadi Reza imám szentély vallási vezetője az ultrakonzervatívok egyik emblematikus figurája.

2022-ben aztán évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután a 22 éves Mahsza Amini meghalt a hatósági fogva tartása során. A kurd nőt azért tartóztatták le, mert nem viselte megfelelően az iszlám fejkendőt. A tragédia hatalmas társadalmi felháborodáshoz vezetett, amelyet nem csak a női jogokért való társadalmi kiállás, hanem a politikai vezetéssel szembeni feszültségek is fűtöttek – írtuk akkori elemzésünkben.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik