Nagyvilág

Kína hivatalosan is tiltakozik az amerikai védővámok ellen

Jim WATSON / AFP
Joe Biden
Jim WATSON / AFP
Joe Biden

Kína határozottan ellenzi és hivatalosan is tiltakozását fejezi ki az Egyesült Államok által egyes kínai árukra kivetett vámok további emelése miatt, és intézkedéseket fog hozni saját jogainak és érdekeinek védelmében – közölte a pekingi kereskedelmi minisztérium kedden.

Az Egyesült Államok kedden úgy döntött, hogy a kereskedelmi törvény 301. szakaszában rögzített vámokon felül további vámokat vet ki egyes kínai termékek, egyebek között az elektromos járművek, lítium-ion akkumulátorok, napelemek, kritikus ásványi anyagok, félvezetők, acél és alumínium behozatalára.

Kína határozottan ellenzi azt, hogy az Egyesült Államok belpolitikai okokból visszaél a 301. szakaszban lefektetett vámfelülvizsgálati eljárással, és további vámokat vetett ki egyes kínai termékekre – hangsúlyozta a kereskedelmi minisztérium szóvivője egy nyilatkozatban.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint „tipikus politikai manipulációról” van szó, amely átpolitizálja és eszközként a politika szolgálatába állítja a kereskedelmi kérdéseket. A dokumentum szerint az amerikai fél annak ellenére is folytatta a jogsértő gyakorlatot, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) már kimondta, hogy a 301. szakasz szerinti vámok sértik a WTO-szabályokat.

Az amerikai vámemelés ellentétes a két ország vezetői között létrejött konszenzussal és Joe Biden amerikai elnök ígéreteivel, súlyosan rontva ezzel a kétoldalú együttműködés légkörét – áll a közleményben.

Az 1974. évi kereskedelmi törvény 301. szakasza az a kereskedelempolitikai eszköz, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy vámokat vagy más kereskedelmi korlátozásokat vessen ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató országokra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik