Nagyvilág

„Uram, hisszük, hogy te juttattad az elnöki székbe, és két ciklust ígértél” – így harcolnak a Trump-hívő keresztény seregek

Eva Marie Uzcategui / Getty Images
Eva Marie Uzcategui / Getty Images
Donald Trump választói bázisának fontos részét alkotják az evangéliumi keresztény mozgalmak, de közülük is kiemelkedik az Új Apostoli Reformáció, amelynek rohamosan növekvő követői (spirituális) hadviselésre és közéleti hatalomátvételre buzdítanak, miközben a legvadabb összeesküvés-elméletekre is fogékonyak.

2016-ban egy Lance Wallnau nevű önjelölt prófétának látomása támadt, amely szerint a következő amerikai elnök annak a II. Kürosz perzsa királynak lesz a modern megtestesítője, akit annak idején Isten választott ki, hogy hazaengedje a zsidókat a babiloni száműzetésből – idézte fel tavalyi karácsonyi számában az Economist. Wallnau ezt követően kijelentette, hogy most Donald Trump ez a személy, akit azért küldött az Úr, hogy a konzervatív keresztényeket hozza vissza a „kulturális száműzetésből”.

Trumpot végül abban az évben valóban megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének, ám a jóslat arról már nem szólt, hogy 2020-ban elveszíti a választást, ahogy arról sem, hogy több büntetőeljárás is indul majd ellene. Az a keresztény mozgalom azonban, amelynek Wallnau is tagja, és amelynek követői között Trump rendkívül népszerű, rohamosan gyarapszik, sőt, a hívek között ott van az amerikai képviselőház jelenlegi elnöke is. A tagok azt vallják, hogy akár spirituális, akár szó szerinti értelemben fel kell venni a harcot a Sátán erőivel, amelyek folyamatosan támadják a keresztény-konzervatív értékeket.

Getty Images II. Kürosz perzsa király

A Hét Hegy

Az Új Apostoli Reformáció, azaz a NAR (New Apostolic Reformation) nevű felekezettől független, de keresztény értékeket valló mozgalom előzményei az 1970-es évekig nyúlnak vissza, ám csak az 1990-es években kezdett felemelkedni. Ugyan az egyes csoportjainak hierarchikus a felépítése, maga a mozgalom egy lazább közösség, így nehéz megmondani, hogy pontosan hányan tartoznak bele. Az viszont biztos, az amerikai keresztény közösségek között egyedül a felekezet nélküli csoportok tagsága emelkedik, míg a hagyományos protestánsoké, illetve a katolikusoké csökken: a NAR elveit valló lelki vezetők prédikációi vasárnaponként akár több százezer hívőhöz is eljutnak a személyes és az online részvétel segítségével.

A NAR nevében a reformáció azt jelenti, hogy a hívek elismerik az új apostolok létezését, vagyis olyan nőkét és férfiakét, akiket Isten nevezett ki spirituális vezetőnek, és követik a modern próféták szavait is, akikhez Isten álmokon és látomásokon keresztül juttatja el az üzenetét. Teológiai szempontból ez azért is ellentmondásos, mert azóta, hogy Jézus kinevezte az apostolait, az elmúlt 2000 évben a katolikus egyház nem fogadott el újabbakat.

A mozgalom két legfontosabb alappillére közül az egyik a lelki-spirituális hadviselés, amelynek keretében az embereket és helyeket megszálló démonok ellen kell harcolni folyamatosan – minden egyes nap.

Démonok által megszállt emberek – vallják a mozgalom követői – lehetnek az LMBTQIA-személyek vagy a Demokrata Párt politikusai is, míg a helyek lehetnek utcák vagy épületek is. Donald Trump egyik korábbi tanácsadója, Roger Stone például két évvel ezelőtt azt állította, hogy a washingtoni Fehér Ház fölött egy, a Sátánnal és a Pokollal összeköttetésben lévő „démonportál” kezdett el kavarogni az égen, és ez a portál nyílt meg, amikor Joe Biden elkezdte az elnökségét. „Erre egy Észak-Floridában élő keresztény hívta fel a figyelmemet, aki küldött nekem egy csomó fényképet, dokumentumot és feljegyzést a Bibliából a portálokról” – állította Stone egy podcastban, hozzátéve, hogy ő maga is megnézett több webkamerás felvételt, és meggyőződött az állítás igazságáról.

A másik fontos alappillér az úgynevezett Hét Hegy Mandátum (Seven Mountain Mandate, 7M), amelynek részeként a konzervatív keresztényeknek hét „hegyet” – vagyis társadalmi és kulturális befolyási területet – kell legyőzniük. Ezek

  • az oktatás,
  • a vallás,
  • a család,
  • az üzlet,
  • a kormány,
  • a művészetek
  • és a szórakoztatás.

A végső cél az, hogy a keresztények visszavegyék a Sátántól a Földet, és létrehozzák Isten Királyságát, egy olyan társadalmi hierarchiát, amelynek a tetején az Isten által felkent vezetők kormányoznak a bibliai törvények alapján, az alján pedig az emberek egy olyan – szegénység, rasszizmus, bűnözés, abortusz és homoszexualitás nélküli – földi mennyországban élnek majd, ahol két nem van, egyfajta házasság és egy Isten.

Mark Wallheiser / Getty Images) Donald Trump republikánus elnökjelölt üdvözli a támogatóit a Ladd-Peebles Stadionban tartott gyűlése után 2015. augusztus 21-én az alabamai Mobile-ban.

Spirituális központ több lőtérrel

Az alapelveket a 90-es években C. Peter Wagner keresztény hittérítő fektette le, és bár ő 2016-ban meghalt, a követői azóta is folytatják a munkáját, egyrészt a saját, másrészt mások „látomásaira” hagyatkozva. Az Atlantic amerikai magazin tavaly júniusban Tami Barthenről készített riportot, aki három gyerek és egy nehéz válás után egy új formáját találta meg az addig is gyakorolt keresztény hitének. Tami 2017-ben a második férjével keresett egy erdős területet, hogy felépítsenek rajta egy házat, ahol a nyugdíjas éveiket tölthetik. Mint kiderült, az ingatlan, amelyet kinéztek, egy egykori gyerektábor nagyobb területéhez tartozik, és van rajta egy 600 méter magas domb is. Tami nem volt benne biztos, hogy meg kellene venniük a területet, ám állítása szerint Isten ekkor azt mondta neki: vegye meg tábort azért, hogy Tami ott felhúzhasson egy spirituális kiképző központot, és ehhez majd küld segítőket.

Tami és férje megvásárolták a telket, beköltöztek az egykori iroda épületébe, és a hasonló értékeket valló ismerőseikkel együtt elkezdték tervezni a fejlesztést. Bár sok minden még nem valósult meg, de a tervek között nem csak közösségi központ és szálláshely szerepel, hanem több lőtér is, ugyanis nem minden NAR-mozgalmár gondolja úgy, hogy a hadviselés csupán spirituális lesz. Tami zongoráján két díszkard is látható, magáról pedig készíttetett egy olyan festményt, amelyen középkori páncélt visel, hogy így szálljon szembe a Gonosszal.

Amíg felépül a több száz millió dolláros költségű központ, addig Tami a közösségi oldalain oszt meg bibliai idézeteket és más apostolok üzeneteit. Az egyikük a Dél-Karolinában élő Dutch Sheets, aki évek óta azért kampányol, hogy szűnjön meg az állam és az egyház szétválasztása, és aki egy kiáltványt is kiadott, amelyben kijelentette, hogy az egyháza „Isten kormányzata a Földön.” Sheets volt az egyike azoknak a prófétáknak és apostoloknak is, akik azt a narratívát terjesztették, hogy a 2020-as elnökválasztást nem csak Trumptól lopták el, hanem Istentől is. Sheets egyik, Tami által is terjesztett politikai üzenete így szólt:

Hisszük, hogy te (Isten) juttattad Trump elnököt hivatalba, és azt is, hogy két ciklust ígértél. Ehhez tartjuk magunkat.

Az Economist cikke felidézi, hogy Lance Wallnau a 2016-os elnökválasztási kampány során kijelentette: Trumpnak már sikerült legyőznie két „hegyet”, a médiát és az üzletet, és Isten ígérete alapján a kormányt is maga alá gyűri majd. Wallnau kinyilatkoztatásai nyitott fülekre találtak az apostoli mozgalom követői között, és egy nem sokkal az elnökválasztás előtt lebonyolított közvélemény-kutatásból kiderült, hogy tíz amerikaiból három hitt abban, hogy Trumpot Isten kente föl, hogy elnök legyen. A felmérést végző egyetemi kutató, Paul Djupe 2023-ban azt találta, hogy az amerikaiak negyede hisz a modernkori profétákban és jóslatokban.

„Gyerekgyilkos” Hillary és „vérivó” Nancy

Az még egyelőre kérdéses, hogy Trump visszajut-e a Fehér Házba, de már most is vannak olyan NAR-követő politikusok, akik fontos tisztséget viselnek. Ott van például Mike Johnson, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, az ország harmadik legfőbb közjogi méltósága, aki ideiglenesen átvehetné az USA irányítását, ha az elnök és az alelnök valamilyen okból kifolyólag nem tudná ellátni a feladatát.

Bár a NAR-hoz való kötődést sokan titkolják, Johnson elég nyíltan vállalta azt, amikor a képviselőházi irodája elé kirakta az apostoli mozgalom „Felhívás a mennyországhoz” nevű zászlaját, amelyen fehér alapon egy fenyőfa látható, az eredete pedig az amerikai függetlenségi háborúig vezethető vissza.

Johnson azt sem rejtette véka alá, hogy mit gondol a 2020-as elnökválasztás eredményéről. A republikánus politikus 2021 januárjában egyike volt annak a 120 képviselőnek, akik nem voltak hajlandók hitelesíteni a választás arizonai és pennsylvaniai eredményeit, mondván csalás történt, bár erre érdemi bizonyítékot az utóbbi négy évben még nem sikerült felmutatniuk.

A házelnök 2021 májusában arra is nemmel szavazott, hogy vizsgálóbizottság alakuljon a Capitolium négy hónappal korábbi, emberéleteket követelő ostromával kapcsolatban. Ez azért is különösen fontos az apostoli mozgalom szempontjából, mert ugyan papíron a NAR spirituális hadviselésre biztat, vannak, akik ezt szó szerint veszik. Ugyan a Capitolium ostrománál nem volt ott személyesen Dutch Sheets, de egy több ezer ember részvételével zajló konferenciahíváson a lázadásról úgy beszélt, hogy éppen Amerika megmentése zajlik.

Brent Stirton / Getty Images Trump-párti tüntetők gyülekeznek az amerikai Capitolium épülete előtt 2021. január 6-án Washingtonban.

A NAR köreiben az ostromot megelőző hetekben folyamatosak voltak az egyre hevesebb „szigorúan csak spirituális” harcokra való felhívások,

ám az apostoli mozgalom híveinek jelenléte a tömegben egyértelmű volt azok számára, akik tudták, hogy mit kell figyelni: az Economist beszámolója szerint többen is magukkal vitték a mozgalom zászlaját, és megfújták a sófárt (egy ősi, kosszarvból készült, eredetileg zsidó hangszert), amely az apostoli mozgalom tagjai szerint alkalmas arra, hogy harcba hívja a mennyek seregeit.

Johnson mellett olyan Trump-szövetséges képviselők is követik a NAR-apostolainak szavait, mint a Hillary Clintont sátánista gyerekgyilkosnak tartó Marjorie Taylor Greene és a szélsőjobboldali Lauren Boebert, illetve Michael Flynn, aki 22 napig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, majd kiderült, hogy 2014-ben és 2015-ben fizetett lobbistaként az orosz és a török kormánynak is segítséget nyújthatott. De ott van Doug Mastriano, Pennsylvania állam szenátusának egyik republikánus tagja is, akinek egyik kampányában részt vett Julie Green apostol: Green arról ismert, hogy egy időben azt az összeesküvés-elméletet terjesztette, miszerint a demokrata párti Nancy Pelosi, a képviselőház akkori elnöke rendszeresen gyerekek vérét issza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik