Nagyvilág

Mike Rothschild: A qanonisták hiszik, Trumppal együtt ők fogják megszabadítani a világot a gonosztól

Sean Rayford / Getty Images
Sean Rayford / Getty Images
Három év telt el azóta, hogy a Donald Trump által felhergelt erőszakos konteóhívők tucatjai rohamozták meg az amerikai törvényhozás épületét. A QAnon-mozgalom követői a messiást látták a volt elnökben, aki majd megszabadítja a világot a gonosztól. Trump azonban egyelőre nem hozta el a Vihart, sőt sokan úgy vélik, legitimálta a legutóbbi elnökválasztást azzal, hogy ismét jelöltette magát. A qanonisták azonban kitartanak mellett, és erre Trump és stábja is egyre inkább ráerősít. Mike Rothschild, az összeesküvés-elméletek szakértője nyilatkozott a 24.hu-nak.

Gyengeséggel soha nem fogjátok visszavenni az országunkat. Erőt kell sugároznotok, erősnek kell lennetek!

harsogta Donald Trump 2021. január 6-án a Washington D.C.-ben tartott tüntetésen, ahol híveivel együtt az elnökválasztás eredményének hitelesítése ellen protestált, és arra biztatta támogatóit, hogy békésen, de menjenek a Capitolium ellen. Alig pár óra telt el ezután, és Trump hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét. Azóta Trump a sok viszontagság ellenére nemhogy eltűnt volna a süllyesztőben, hanem újra megcélozta az elnökséget, az esélyei pedig kedvezőek. A republikánusok versenyében utcahosszal vezet, és várhatóan Joe Biden ellen sem lesz esélytelen ősszel.

Trump a Capitolium ellen vonuló hívei közül rengetegen a QAnon névre keresztelt, a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek olvasztótégelyeként funkcionáló mozgalom szimpatizánsai voltak, akik messiásként tekintettek Trumpra, aki legyőzi majd a titokban sátánista pedofilhálózatot működtető, uralkodó elitet.

Hol van ma a QAnon? – kérdeztük Mike Rothschild amerikai újságírótól, aki évek óta kutatja a fentiekhez hasonló összeesküvés-elméleteket.

A mozgalom él, de a logikája és a szerveződése megváltozott. Ez már csak azért is elkerülhetetlen volt, mert a QAnon nem működhetett tovább úgy, ahogy a Capitolium ostroma előtt, hiszen mindenki arra várt, hogy Trump elhozza majd a beígért nagy »Vihart«. Ez viszont nem történt meg, így kénytelenek voltak formálni a logikán

– nyilatkozta a 24.hu-nak a téma szakértője. A QAnonról egy könyve is megjelent The Storm Is Upon Us: How QAnon Became a Movement, Cult, and Conspiracy Theory of Everything (Felettünk a Vihar: Hogyan vált a QAnon-mozgalom mindenre magyarázattal szolgáló összeesküvés elméletté) címmel, és korábban a Capitolium ostromát vizsgáló különbizottság is kikérte véleményét a történtekről.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Mike Rothschild

Szerinte a hívek a történtek óta elkezdték gyártani a saját valóságmagyarázataikat, amikkel értelmet próbálnak adni annak, hogy Trump végül elvesztette a választást, és nem hozta el a Vihart. „Kétségtelen, hogy vannak olyan qanonisták, akik hiszik, hogy az elmúlt négy évben végig Trump irányította a háttérből a kormány egyes elemeit” – tette hozzá.

Milyen Vihar? Milyen Q?

A QAnon-mozgalommal és követőivel korábban lapunk több ízben foglalkozott. A szélsőjobboldali összeesküvés-elmélet azt hirdeti, hogy

a világot egy mélyállam, egy háttérhatalom irányítja,

ami számos sötét praktika mellett minden világeseményt befolyásol, káoszt szít azzal, hogy minden háború minden résztvevőjét pénzeli, nem engedi, hogy szélesebb körben fejlődjék az orvostudomány, a médiát pedig arra használja, hogy agymosottá és irányíthatóvá tegye az embereket. A hívők szerint ennek a mélyállamnak a működtetői között megtalálhatók hollywoodi világsztárok ugyanúgy, ahogy zsidó pénzemberek és a Demokrata Párt elitje is. Egy rátermett republikánusra, nevezetesen Trumpra van hát szükség, hogy elhozza azt a Vihart, ami majd elsöpri ezt a hatalmi berendezkedést.

Ahogy Mike Rothschild utalt rá a különbizottságnak írt elemzésében, bár hasonló összeesküvés-elméletek időről időre megjelennek a mindennapokban, a QAnon új szintje ezeknek. A „sikere” is leginkább abban mérhető, hogy a hívek egyre gyarapodó tábora együtt írta a történetet, mindenki hozzátehetett a narratívához egy kicsit a saját élményeiből. Ehhez tökéletes terepet nyújtott nekik a 4chan, majd az 8chan, két chatfelület, ami leginkább azért népszerű a szélsőségesek között, mert anonimitást biztosít, a szinte nem létező moderáció miatt gyakorlatilag bárki azt ír le amit akar.

A QAnon-mozgalmat elindító rejtélyes Q is a 4chanen tette közzé első bejegyzését 2017-ben. Azt írta:

Nyissátok ki a szemeteket. A kormányunkban sokan vannak, akik a Sátánt imádják.

Ekkor már Trump volt az elnök, de az ellentmondás nem sokakat zavart, főleg azért, mert a Q úgy határozta meg magát, mint egy néhány fős elit csapat a katonai hírszerzésből, akik folyamatosan együtt dolgoznak Trumppal. Minderre természetesen semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott azóta sem senki. A témában elmélyedő legtöbb újságíróhoz hasonlóan Rothschild is úgy véli, a eredeti Q valószínűleg egy dél-afrikai programozó, Paul Furber volt, aki az 8chan adminisztrátorával, Ron Watkinsszal közösen teremthette meg Q kultuszát, de ezt sem lehet biztosra venni.

Saul LOEB / AFP A rendőrökkel szemben Donald Trump támogatói, köztük Jake Angeli, a QAnon támogatója a Capitolium épületében 2021. január 6-án.

Bárki is volt az, a mozgalom kinőtte magát, így Trumphoz is eljutott, aki ugyan soha nem mondott olyat a hívek előtt, hogy az összeesküvés-elméletek igazak, de nem is cáfolta őket, és látszott, hogy lubickol a neki tulajdonított messiási szerepben. Azt hangoztatta, nem tud túl sokat a mozgalomról, csak annyit, hogy a követői nagyon kedvelik őt, amit nagyra értékel. Amikor pedig újságírók szembesítették azzal, hogy a qanonisták szerint neki kellene megszabadítania Amerikát és a világot a sátánista, kannibál és pedofil szektától, úgy válaszolt:

És ez olyan rossz dolog lenne?

A mozgalom nem vész el, csak átalakul

Így érkezett el a 2020-as elnökválasztás, amelyen a hívők legnagyobb döbbenetére Trump veszített. A „Nagy Hazugság” formájában erre rögtön meg is született a magyarázat, miszerint elcsalták Trump győzelmét, aki a valóságban több szavazatot gyűjtött Bidennél. Ez ágyazott meg a washingtoni nagygyűlésnek is, ami később a Capitolium megtámadásában csúcsosodott ki.

Tényleg hittek abban, ha akcióba lendülnek, akkor Trump valami csoda folytán az ország élén marad. Rejtély, hogy mit reméltek pontosan, de hittek abban, hogy minden jóra fordul, és nagyszerű dolgok fognak történni, mert Trump ezt mondta nekik. Ha viszont nem tesznek semmit, abból tragédia lesz

– vázolta Rothschild, hogy mi tüzelhette fel három éve a tömeget.

Bármilyen kataklizmát vizionáltak is, nem valósult meg, ami sokakban csalódást kelthetett. A szakértő szerint mások mellett ez a körülmény is szerepet játszik abban, hogy a mozgalom személyi összetételében is átalakult, és ahogy Rothschild fogalmazott, mainstreamebbé vált, és mára sokkal kevésbé függ az eredeti, Q-féle mitológiától. A hívők egy részét viszont láthatóan nem a Vihar elmaradása dühítette fel, hanem Trump, amikor bejelentette, hogy újra elindul az elnökválasztáson.

Azzal ugyanis, hogy Trump újra elnök akar lenni, és ezt a hagyományos úton kívánja elérni, egyszersmind a választási rendszert is legitimálja, és elismeri, hogy 2020-ban fair körülmények között kapott ki, vagyis nem történt választási csalás – ami az ellentéte annak az attitűdnek, amivel belehergelte a tömeget a washingtoni zavargásokba.

Giorgio VIERA / AFP Donald Trump támogatója egy QAnon-mozgalomhoz köthető táblát tart.

Mike Rothschild szerint mindezek hatására szép számmal akadnak olyanok, akik hátat fordítottak a korábbi elnöknek és a mozgalomnak is, de a nagy egészhez mérten elhanyagolható az arányuk. Mint mondta, sok korábbi hívő még mindig tiszteli és támogatja Trumpot, annak ellenére is, hogy a QAnont mára zsákutcának tekintik.

„Kivételek mindig vannak, de ezek az emberek túl messzire mentek, és túl sok mindent feláldoztak a vak hit miatt ahhoz, hogy csak úgy hátat fordítsanak a mozgalomnak” – emeli ki a szakértő, aki Trump jó szereplését is részben azzal támasztja alá, hogy bár szerinte az exelnök vesztett népszerűségéből az évek alatt, a törzsszavazói megingathatatlanok, és bármi áron támogatják őt. Köztük pedig jó páran akadhatnak olyanok, akik az 8chanre kommentelnek.

QAnon a kampányban

A Capitolium ostroma során összesen öt ember halt meg, de még abban az évben négy rendőr öngyilkos lett azok közül, akik részt vettek a rendbontók visszaverésében. Összesen 1265 ember ellen emeltek vádat országszerte, közülük több mint 700-an bűnösnek vallották magukat valamilyen szövetségi vádban, a legtöbben a börtönt sem kerülték el. Trump ellen is eljárás folyik a 2021. január 6-ai események miatt, ahogy egy sor másik ügyben is állami és szövetségi szinten. Így az is téma, hogy milyen jogi helyzet áll elő akkor, ha a börtönből nyeri meg az elnökválasztást.

Jelenleg két út áll Trump előtt: meghúzza magát, és a jelét sem mutatja annak, hogy köze lenne a QAnonhoz, vagy rájátszik arra, hogy a hatalom tényleg ki akarja őt iktatni. Rothschild szerint a választás szemlátomást az utóbbira esett, úgy látja, Trump kommunikációjában sosem jelent meg ilyen markánsan a mozgalommal való bárminemű kapcsolat, mint az utóbbi időben. „A kampánycsapat szerintem nagyon odafigyel arra, hogy rezonáljanak a QAnon-mozgalomra, de az utóbbi időben Trump is egyre sűrűbben posztol a saját közösségi oldalán, a Truth Social-ön a QAnonhoz köthető tartalmakat” – mondta lapunknak Rothschild, majd példaként említette Trump New Hampshire-i kampányrendezvényét az év elejéről. Az esemény egy pontján a tömegből valaki bekiabálta a QAnon „himnuszának”, a Where We Go One We Go All (Ahova megyünk, együtt megyünk) című dalnak a refrénjét, mire Trump elmosolyodott és bólintott. Amikor pedig azt kiabálták, hogy szabadítsák ki a január 6-ai foglyokat, azt válaszolta, „ki fogjuk”.

Mike Rotschildnek meggyőződése, hogy bár a QAnon átalakult, tagjai pedig némileg kicserélődtek, a bázis még mindig teljes mellszélességgel Trump mögött áll, aki ezt igyekszik is meghálálni azzal, hogy egyre látványosabban legitimálja a mozgalmat.

Az elnöki posztért minden jel szerint megismétlődik a 2020-as Biden–Trump párharc, ami bizonyosan sok sebet fel fog tépni. És bár a Capitoliumnál történtek óta a rendőrség és az FBI kiemelt figyelemmel kezel minden, a QAnonhoz köthető szervezkedést, Rothschild kizártnak tartja, hogy botrány nélkül zajlik le az elnökválasztás. „Mostanság mindig történik valami, most is fog. A kérdés csak az, hogy ez olyan dolog lesz-e, ami a szavazást is befolyásolja. Ezt most nem tartom valószínűnek” – bocsátkozott jóslatokba a szakértő.

Az átlag QAnon-hívőkkel kapcsolatban elmondta, hogy bár a legtöbb esetben a világról alkotott képükkel épeszű ember nem tud azonosulni, az nem igaz, hogy lángokban akarják látni a világot.

Ők nem nihilisták, ellenkezőleg, egy utópiát kergetnek, jobbá akarják tenni a világot, igaz, erőszak révén. Ez a vágy tüzelte őket fel Washingtonban három évvel ezelőtt is. De ehhez kellett az is, hogy hazafiasnak mondott ostobaságokkal tömjék tele a fejüket, és elhitessék velük, hogy Trump mellett ők azok, akiknek cselekedniük kell, hogy a világ megszabaduljon attól a bizonyos gonosztól

– ecsetelte lapunknak Rothschild, hozzátéve, a 4chanhez és az 8chanhez hasonló, mindent elbíró felületek járulnak talán a leginkább hozzá ahhoz, hogy az emberek egyre kevésbé legyenek képesek megkülönböztetni a valóságot a fantáziától. A többi között ez ágyaz meg szerinte annak is, hogy miközben az emberiség soha nem volt olyan fejlettség és tudás birtokában, mint napjainkban, a félelmekre és hiedelmekre alapozó összeesküvés-elméletek milliók agyát tudják kontroll alatt tartani.

E szempontból a jövőt illetően sem túl optimista a szakértő, arra a kérdésre legalábbis, hogy a QAnon végét jelentheti-e, ha Trump végül nem nyeri meg az elnökválasztást az ősszel, azt mondta,

Az ehhez hasonló, szektás mozgalmakon nem szokott fogni sem a kudarc, sem az, ha valaki megcáfolja őket. És ugyanez igaz Donald Trumpra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik