Élő Nagyvilág

A Hamász bejelentette két izraeli túsz halálát

Ahmad Gharabli / AFP
Ahmad Gharabli / AFP

A vasárnapi történéseiről itt számoltunk be.

Amerikai teherhajót találtak el a húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók az ország partjai közelében rakétával eltaláltak hétfőn egy amerikai teherhajót, a járműben kisebb kár keletkezett, de emberéletben nem esett kár – jelentették hírügynökségek az amerikai haderő térségben illetékes középső parancsnokságának (CENTCOM) és maguknak a húsziknak a közlése alapján.

A hajók ellen alkalmazott ballisztikus rakéta egy amerikai hajózási vállalat Marsall-szigeteken regisztrált, Gibraltar Eagle nevű hajóját találta el a Vörös-tenger déli részén. A hajó a találat ellenére tudta folytatni az útját – közölte a CENTCOM.

Az Ambrey brit tengerhajózási kockázatkezelő cég szerint a Gibraltar Eagle a Szuezi-csatorna felé tart, nincs köze Izraelhez, a húszik a hadállásaik elleni amerikai csapások miatt vették célba. A nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO) közlése szerint a rakétát Jemen déli részén, Ádentől délkeletre indították el.

A lázadók kifejezetten ennek a támadásnak a végrehajtójaként nem jelentkeztek, de katonai szóvivőjük, Jahja Szarí közölte, hogy Jemen déli és középső részéből elindítottak hétfőn három rakétát, és ezekkel amerikai hajókat vettek célba.

Az amerikai erők közölték, hogy nem sokkal a teherhajó elleni támadás előtt elfogtak egy szintén hajók elleni ballisztikus rakétát, amely a hajózási útvonalak felé tartott. Ennek darabjai a jemeni szárazföldre hullottak – tették hozzá.

A CENTCOM hétfőn reggel közölte, hogy az amerikai haderő előző nap is elfogott egy húszi rakétát, amely az amerikai haditengerészet egyik hajója felé tartott.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

(MTI)

Az IDF szerint az egyik izraeli túsz nem az izraeli csapások következtében halt meg

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, a Hamász nyilvánosságra hozott hétfőn egy videofelvételt, amelyen bejelentették két olyan izraeli túszuk halálát, amelyet a szervezet fegyveres szárnyának állítása szerint izraeli légicsapások okoztak a Gázai övezetben.

A felvételen látható volt két férfi holtteste és egy fiatal női túsz is, aki láthatóan kényszer alatt megerősítette, hogy két társa meghalt.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője erre reagálva azt mondta: az egyik túsz bizonyosan nem az izraeli csapások következtében halt meg. Név szerint azonosítva az egyik áldozatot azt hangsúlyozta, hogy az ő esetéről a Hamász hazudik, mert az izraeli hadsereg nem támad olyan helyeket az övezetben, amelyekről tudják, hogy ott izraeli túszokat tarthatnak fogva.

(MTI)

Elhagyta Törökországot az Izrael melletti kiállásért letartóztatott focista

Hétfőn elhagyta Törökországot Sagiv Jehezkel, közölte a török kormány. Jehezkel egy izraeli focista, aki az Antalyaspor csapatában játszott, és a rendőrség azután tartóztatta le, majd hallgatta ki, hogy egy focimeccsen a győztes gólja után felmutatta a csuklóit, amelyekre a 100 nap és a 7.10 üzenetek voltak írva. Ezzel Izrael gázai háborújának száz napjára, és a Hamász terrortámadásának időpontjára utalt. A csuklóján egy Dávid-csillag is volt.

Túszok holttestéről közölt videót a Hamász

A Hamász kirakott egy videót az internetre, amelyen az általuk ejtett izraeli túszok holtteste látható. Két túsz, Yossi Sharabi és Itai Svirsky meghalt. Egy harmadik túsz, Noa Argamani azt mondja bele a kamerába, hogy a férfiakkal az IDF csapásai végeztek.

A brit légierő a húszik 13 célpontját pusztította el

A brit királyi légierő a jemeni húszi lázadók állásai ellen végrehajtott múlt heti műveletben a számára kijelölt tizenhárom célpont mindegyikét megsemmisítette – közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzetben, ahonnan a húszik drónokat és manőverező robotrepülőgépeket indítottak, kilenc épületre mértek sikeres csapást a brit harci repülőgépek, és további három épületet, valamint egy rakétaindító állást semmisítettek meg az ugyancsak északnyugat-jemeni Absz városának repülőterén.

A brit kormányfő hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a támadásban nem sérültek meg civilek. Péntek hajnalban a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik jemeni állásai ellen.

Az akcióban brit részről négy Typhoon FGR4 típusú harci repülőgép és egy Voyager légi üzemanyag-utántöltő vett részt. A Typhoon-kötelék Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat húszi katonai létesítmények ellen.

A közös brit-amerikai művelet előzményeként az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A gázai hadműveletek azután kezdődtek, hogy a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.

Hétfő esti parlamenti beszámolójában a brit kormányfő kijelentette: a húszik elleni katonai művelet korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi válaszlépés volt, amelyet a brit hajók elleni közvetlen fenyegetés tett szükségessé.

Rishi Sunak kijelentette: a világkereskedelmi forgalom nem fenntartható olyan körülmények között, amilyeneket a húszik teremtettek támadásaikkal a Vörös-tengeren.

A konténerszállítók és a tartályhajók nyolcezer kilométeres kitérőre kényszerülnek az Afrika déli csücskénél lévő Jóreménység fokának megkerülésével. Ez felhajtja a költségeket, és veszélybe sodorja Nagy-Britannia és más országok élelmiszer-, áru- és gyógyszerellátását – fogalmazott alsóházi tájékoztatóján a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak szerint „nem szabad bedőlni” a húszik azon állításának, hogy az ügynek bármi köze lenne Izraelhez vagy Gázához, hiszen támadásaikkal olyan hajókat is célba vettek, amelyek a világ más kikötői felé tartanak.
Sunak egyenes utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia kész további katonai műveletekre is szükség esetén. „Felkészültünk arra, hogy szavainkat cselekvéssel támasszuk alá” – fogalmazott.

Hozzátette: mindez nem vonja el Nagy-Britannia figyelmét más kötelezettségvállalásaitól.

Ha ellenfeleink úgy gondolják, hogy eltéríthetnek bennünket Ukrajna támogatásától azzal, ha a világ más térségeiben fenyegetik a nemzetközi biztonságot, akkor nem is tévedhetnének nagyobbat

– mondta a brit miniszterelnök.

Felidézte: London épp a napokban állított össze Ukrajna számára egy 2,5 milliárd font (több mint 1100 milliárd forint) értékű új katonai segélycsomagot, amely légvédelmi eszközöket, harckocsielhárító fegyvereket, nagy hatótávolságú rakétákat és több ezer ukrán katona számára kiképzési programokat tartalmaz.

(MTI)

Terrorszervezetnek nyilvánított a brit kormány egy iszlamista csoportot

Terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott a brit kormány hétfőn egy iszlamista csoportot, amely éltette a gázai övezetet uraló Hamász izraeli terrortámadását.

James Cleverly belügyminiszter, aki a londoni alsóház elé terjesztette jóváhagyásra a kormányhatározatot, a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte: az 1953-ban alapított Hizb ut-Tahrir nevű, libanoni székhelyű szerveződés 32 országban van jelen, köztük Nagy-Britanniában, és hosszú távú célja kalifátus létrehozása az iszlám vallási törvények hatálya alatt.

A szervezetet terrorcsoportnak nyilvánító és törvényen kívül helyező, pénteken hatályba lépő intézkedés alapján bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Hizb ut-Tahrirhoz, másokat a csoport támogatására biztat, vagy a nyilvánosság előtt mutat fel olyan tárgyakat, amelyek felvetik azt a gyanút, hogy az illető a csoport tagja vagy támogatja a szerveződést.

A londoni belügyi tárca kiemeli hétfői tájékoztatásában, hogy a betiltott csoportokhoz kötődő bizonyos bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

James Cleverly belügyminiszter hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: a Hizb ut-Tahrir antiszemita szerveződés, amely aktívan támogatja a terrorizmust.

Cleverly szerint e megnyilvánulások közé tartozott, hogy a csoport éltette és ünnepelte a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadást, amelyben 1200 ember meghalt.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint önmagában is a terrorizmus támogatásának minősül az a tény, hogy a Hizb ut-Tahrir a honlapján megjelent nyilatkozatban éltette a Hamász októberi támadását és hősöknek nevezte a terrortámadás elkövetőit.

A szervezet a múltban is rendszeresen ünnepelte az Izrael és általában a zsidók ellen elkövetett támadásokat – áll a tárca hétfői közleményében.

A Hizb ut-Tahrir nagy-britanniai szerveződésének honlapján megjelent egyik cikk azt a címet viselte, hogy „Őrizzük meg emlékezetünkben október 7-ét”, és az írás szerint a muszlimok “kitörő örömmel fogadták” a Hamász Izrael ellen végrehajtott támadását.

(MTI)

Egy 70 éves nő meghalt egy gázolásos késelésben Izraelben

Egy 70 éves nő meghalt, 12 ember megsérült a rendőrség által terrortámadásként kezelt incidensben Izraelben, írja a BBC. A támadás a Tel-Avivtól 20 kilométerre fekvő Ra’ananában történt, az eset miatt két palesztint tartóztattak le.

A gyanúsítottak három lopott járművel gázoltak el gyalogosokat különböző helyeken. Izraeli sajtóhírek szerint az elhunyt nőt az egyik gyanúsított leszúrta, majd elvették az autóját, és azzal többeket elgázoltak.

Az ENSZ hozzáférést kér Izrael egyik kikötőjéhez

Hozzáférést kér Izraeltől a Földközi-tenger partján fekvő asdódi kikötőhöz az ENSZ három ügynöksége, a Világélelmezési Alap (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), hogy mielőbb eljuttathassák segélyszállítmányaikat a gázai övezetbe.

Közös közleményükben azt írták, hogy az asdódi kikötőhöz való hozzáférés elengedhetetlen a humanitárius ügynökségek számára, mert onnan jóval nagyobb mennyiségű segélyt lehetne kamionokkal eljuttatni a Gázai övezet északi részébe, ahová mind ez idáig kevés segélyszállítmány tudott eljutni.

Szinte minden palesztin naponta kénytelen lemondani egy-egy étkezésről, és sok felnőtt inkább saját maga nem eszik annak érdekében, hogy a gyerekeiknek jusson ennivaló

– figyelmeztetett a WFP, a WHO és az UNICEF.

Jelenleg csak Egyiptom felől, a rafahi átkelőnél és Izraelből az övezet déli részénél, az egyiptomi határ közelében fekvő Kerem Salom-i átkelőnél jutnak be segélyszállítmányok a Gázai övezetbe.

Izrael azt követően indított háborút a Gázai övezetben a Hamász palesztin terrorszervezet ellen, hogy annak fegyveresei tavaly október 7-én betörtek Izrael déli részébe, ahol 1200 embert meggyilkoltak, mintegy háromezret megsebesítettek, és mintegy 250 embert elhurcoltak. Sokan közülük a mai napig sem szabadultak ki. Gázai hivatalos források szerint a háborúban már több mint 24 000 ember halt meg az övezetben, ahol több mint kétmillió ember él.

(MTI)

Izraeli védelmi miniszter: a Hamász célja a háború kiterjesztése

A Hamász iszlamista terrorszervezet ki akarja terjeszteni a háborút a Gázai övezeten túlra, egész Ciszjordánia területére – jelentette ki Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

A Hamász célja, hogy lángba borítsa Júdeát és Szamáriát, és ha lehetséges, a Templom-hegyet is

– mondta Galant vasárnap a Ciszjordánia izraeli felügyelet alatt álló területeiről érkező katonai parancsnokokkal tartott megbeszélésén.

A Hamásznak az október 7-i Izrael elleni terrorista támadásával nem sikerült demoralizálnia az izraelieket és nem sikerült éket vernie Izrael és az Egyesült Államok közé – folytatta Galant, hozzátéve, hogy ennek okán a szervezet most lángba akarja borítani Ciszjordániát és a Templom-hegyet, amely mind a zsidók, mind a muszlimok számára szent hely.

A védelmi miniszter utasította a parancsnokokat, hogy készüljenek föl a háborúra, a csapatok álljanak készenlétben és a hírszerzők gyűjtsék a szükséges információkat.

Az ausztrál külügyminiszter tartós tűzszünetet sürget

Canberra tartós tűzszünetet akar elérni a gázai háborúban – mondta el hétfőn Penny Wong ausztrál külügyminiszter, mielőtt a Közel-Keletre indult.

Az Izraelbe, a megszállt Ciszjordániába, Jordániába, és az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Wong hangsúlyozta, hogy azonnali humanitárius tűzszünet már a tartós tűzszünet felé tett lépésként lenne értékelhető. Ugyanakkor hozzátette: “semmilyen tűzszünet nem lehet egyoldalú, és semmilyen tűzszünet nem lehet feltétel nélküli”.

Wong a Gázai övezetben élők számára küldött humanitárius segélyek biztonságos és akadálytalan eljuttattását, továbbá a Gázában élő polgári lakosság jobb védelmét is szorgalmazta.

Az ausztrál diplomácia vezetője a régióba tett útján a konfliktus megoldása és a tartós béke megteremtése mellett kampányol, aminek nézete szerint a kétállami megoldás a kulcsa. Izraeli látogatása alatt Wong a Hamász által foglyul ejtett túszok hozzátartozóival és a Hamász október 7-i terrortámadásának túlélőivel is találkozni akar.

Újabb újságírót öltek meg Gázában

Megölték vasárnap a Gázai övezetben a kairói székhelyű Al Ghad televíziós csatorna videoújságíróját – írja a Guardian. A csatorna az izraeli hadsereget okolta a történtekért.

Az X-en (korábban Twitteren) a csatorna „nehéz szívvel” jelentette be, hogy Yazan al-Zwaidit „izraeli tűz gyilkolta meg”, – írta az Agence France-Presse.

Az újságírók védelmével foglalkozó bizottság szerint Zwaidi mellett még legalább 82 újságíró és médiaszakember – túlnyomó többsége palesztin – életét vesztette az izraeli-gázai háború tavaly október 7-i kezdete óta.

Az Egyesült Államok „nem nyugszik”, amíg az összes túszt ki nem szabadítják

Antony Blinken , az Egyesült Államok külügyminisztere a közösségi médiában azt írta, hogy „100 napos fogság Gázában túl hosszú”, és az Egyesült Államok „nem nyugszik”, amíg az összes túszt ki nem szabadítják – közölte a Guardian.

Az izraeliek a háború 100 napját a munkanapon belüli 100 perces szünettel és a Gázában fogva tartott túszok visszaszolgáltatására felszólító gyűlésekkel tartották meg, ám az eluralkodó szorongás nem enyhült a Hamász október 7-i támadásai óta.

Nyilvános gyűlöletkeltés miatt letartóztattak egy izraeli focistát

Letartóztattak egy izraeli labdarúgót, aki egy törökországi mérkőzésen az Izrael-Gáza háborúra utaló üzenetet jelentetett meg a török ​​sajtó szerint – írja a The Guardian.

Miután gólt szerzett csapatának a Trabsonspor ellen, Sagiv Jehezkel egy üzenetet mutatott bekötözött csuklóján, amely így szólt: „100 nap. 07/10”.

Vasárnap az ország igazságügyi minisztere nyomozást jelentett be Jehezkel ellen „gyűlöletkeltés” ​​gyanúja miatt, miután klubja, az Antalyaspor menesztette őt az ügy miatt.

Yilmaz Tunc miniszter egy internetes bejegyzésben azt írta:

Az antalyai ügyészség bírósági vizsgálatot indított Sagiv Jehezkel izraeli labdarúgó ellen nyilvános gyűlöletkeltés miatt, mivel ünneplése az Izrael által Gázában elkövetett mészárlás méltatta.

Amerikai rombolóra lőttek ki rakétát

Amerikai vadászrepülőgépek lelőttek egy cirkáló rakétát, amelyet Jemen húszi militáns területeiről egy a Vörös-tenger déli részén működő amerikai rombolóra lőttek ki – közölte az amerikai hadsereg vasárnap.

Az incidensre azután került sor a Vörös-tengeren, hogy amerikai és brit légicsapások értek több jemeni húszi célpontot, amelyek az Irán által támogatott milícia fenyegetéseire adtak választ, ezzel tovább fokozva a feszültséget a Gázán túli Közel-Keleten kialakuló szélesebb konfliktus miatt.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint a legutóbbi incidens során személyi sérülés vagy kár nem történt, közölték a rakétát a jemeni Hodeidah kikötőváros közelében lőtték le.

Olvasói sztorik