Élő Nagyvilág

Három amerikai katona halt meg egy dróntámadásban

TURGUT ALP BOYRAZ / ANADOLU / AFP
TURGUT ALP BOYRAZ / ANADOLU / AFP
  • Izraeli vizsgálatok szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.
  • Még sértetlen a Hamász alagútrendszerének 80 százaléka.
  • A CIA ás a Moszad vezetője is az Izraelből elhurcolt túszok szabadon engedéséről tárgyalt Párizsban, ám egyelőre nincs megállapodás.
  • Három amerikai katona vesztette életét a szíriai-jordániai határon egy dróntámadásban.

A Hamász és Izrael háborújáról szóló szombati beszámolónkat itt olvashatja el.

Egyelőre nem vezettek eredményre a túsztárgyalások

Konstruktív tárgyalás folyt Párizsban egy estleges tűzszünetről a Gázai övezetben és az elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről, de jelentős szakadékok tátonganak az egyes álláspontok között – közölte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztetett. A felek a jövő héten ismét találkoznak a párbeszéd folytatása végett.

A The New York Times című amerikai lap tudomása szerint Párizsban az amerikai kormány egyik szövegjavaslatát beszélték meg, amely izraeli javaslatokon felül magában foglal felvetéseket a radikális iszlamista Hamász részéről is. Az elképzelések szerint a szélsőségesek elengednék a Gázai övezetben még fogva tartott mintegy 130 túszt, cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené katonai műveletét.

A terv szerint egy első fázisban a harcokat 30 napra leállítanák. Ez idő alatt a terrorszervezet elengedné a nőket, időseket és sebesülteket. Ezzel párhuzamosan a felek tárgyalásokat folytatnának egy második fázisról, amelyben a túszként tartott férfiakat, illetve katonákat engednék el egy 30 napos hosszabbításért cserébe.

MENAHEM KAHANA / AFP

Három amerikai katona vesztette életét a szíriai-jordániai határon egy dróntámadásban

Három amerikai katona életét vesztette az amerikai erők elleni dróntámadásban Szíria és Jordánia határvidékén. Joe Biden amerikai elnök vasárnap kiadott közleményében kijelentette, hogy bár még vizsgálják a történteket, az Egyesült Államok szerint Irán által támogatott, Szíriában és Irakban működő radikális fegyveres csoportok hajtották végre az akciót. Biden hozzátette, hogy sokan megsebesültek.

A Reuters szerint legalább 34 sérült lehet.

Biden, miután együttérzéséről biztosította az elesett katonák hozzátartozóit, kijelentette: „Folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket.

És semmi kétség: minden felelőst felelősségre fogunk vonni.

A gázai háború október 7-i kezdete óta a térségben ez volt az első olyan támadás, amelyben amerikai katonák vesztették életüket.

Az elmúlt három hónapban a támadások mindennapossá váltak, és az összesítések szerint október 17-e óta Szíriában és Irakban mintegy 160 alkalommal lőttek ki, illetve irányítottak amerikai egységek támaszpontja felé rakétát vagy drónokat olyan radikális iszlamista fegyveres csoportok, amelyek Irán anyagi és katonai támogatását élvezik. Ezekben  70 amerikai katona szenvedett – egy kivétellel könnyű – sebesüléseket.

Az amerikai médiában megszólaló katonai elemzők úgy fogalmaztak, hogy az amerikai egységeket támadó fegyveresek azzal, hogy amerikai katonákat öltek meg, átléptek egy határt, ami az elrettentésre épülő amerikai Közel-Kelet-politika megváltozásához vezethet, és ezzel párhuzamosan a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez.

A CIA ás a Moszad vezetője túszok szabadon engedéséről tárgyal

A francia hatóságok felvették a kapcsolatot az egyiptomi, katari, izraeli és amerikai tisztviselőkkel, hogy tárgyalásokat folytassanak az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedés leállításáról Gázában – közölték források az AFP-vel.

A beszámoló szerint William Burns, a CIA vezetője (képünkön) „a következő napokban” találkozik a Moszad vezetőjével, David Barneával, és az egyiptomi kémfőnök Abbas Kamellel, valamint Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel. A Guardian arról írt, hogy a megbeszélés célja a még Gázában fogvatartott 136 megmaradt túsz szabadon engedése.

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Még sértetlen a Hamász alagútrendszerének 80 százaléka

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) emellett vasárnap közleményben arról tájékoztatott, hogy egységei leromboltak egy alagutat az övezet északi részén – írja az MTI.

A hán-júniszi műveleteknek az IDF szerint több halottja van, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma, mely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette a működését. A hadsereg dróntámadást intézett az övezet középső részén lévő en-Nuszeirát menekülttábora ellen is, és arról tájékoztatott, hogy az akcióban megsemmisített egy terroristasejtet. Jóllehet a harcok októberi kezdete óta az IDF számos, a Gázai övezet alatt meghúzódó alagutat rombolt le, ahol az övezetet irányító Hamász fegyveresei húzódtak meg, a The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a hétvégén azt közölte, hogy az alagútrendszer mintegy 80 százaléka még mindig sértetlen. Mindeközben vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet melletti, a háború kezdete óta nagyrészt kiürített Kiszufim kibuc térségében. (MTI)

Guterres: Magam is elszörnyedtem ezektől a vádaktól

Minden, terrorista cselekményekben érintett ENSZ-dolgozó szigorú büntetését ígérte vasárnap a világszervezet főtitkára, miután izraeli vizsgálatok szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában – írja az MTI.

Az ENSZ bármely dolgozója, aki terrorista cselekményekben érintett, felelősségre vonásra számíthat, beleértve a rendőrségi eljárást is. A világszervezet kész együttműködni az illetékes hatóságokkal

– szögezte le közleményben António Guterres, ám kiemelte azt is, hogy „nem szabad megbüntetni azt a több tízezer embert, akik az UNRWA-nak dolgoznak, sokan a segélymunkások számára elképzelhető legveszélyesebb körülmények között. Az általuk ellátott emberek sürgős szükségleteit azonnal meg kell oldani.” Elmondta továbbá, hogy a 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

A segélymunkásokkal kapcsolatos hírre több ország, köztük Hollandia, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok felfüggesztette az ügynökségnek szánt segélyeket.

Miközben megértem az aggályokat, és magam is elszörnyedtem e vádakra, nyomatékosan kérem azon államokat, melyek felfüggesztették a hozzájárulásaikat, hogy legalább biztosítsák annak lehetőségét, hogy az UNRWA folytathassa munkáját

– húzta alá mindazonáltal Guterres, emlékeztetve arra, hogy mintegy kétmillió gázai civil élete múlik a szervezet által nyújtott segítségen.

Mindeközben Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter szombat este az X közösségi oldalon közzétett felhívásában Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója távozását követelte, Ejlon Lévi kormányszóvivő pedig azzal vádolta a szervezetet, hogy „a Hamászt fedezi.” (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik