Nagyvilág

Erdogan jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását

ADEM ALTAN / AFP
ADEM ALTAN / AFP

Miután a török parlament kedden megszavazta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv elfogadását, Recep Tayyip Erdogan török elnök is jóváhagyta a ratifikációt. Az erről szóló rendelet csütörtök este jelent meg a hivatalos közlönyben – számolt be egy török újságíró a X-en. Így már csak Magyarország az egyetlen akadálya annak, hogy Svédország NATO-tag legyen.

Miután hosszú hónapokon keresztül Magyarország és Törökország együtt késleltette Svédország NATO-tagságát azzal, hogy egyik ország parlamentje sem volt hajlandó napirendre venni az erről szóló szavazást, a török parlament külügyi bizottsága decemberben megszavazta azt. Január 23-án aztán a török nemzetgyűlésben is megvitatták a kérdést, aznap este pedig el is fogadták a jegyzőkönyvet.

Ez annak ellenére történt, hogy a magyar kormánytagok részéről több alkalommal is elhangzott az az ígéret, hogy nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagország, amely ratifikálja a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet. Igaz, a Fidesz részéről semmilyen törekvés nem volt arra, hogy az elmúlt parlamenti ülésszakok valamelyikében napirendre vegye a kérdést.

Kedden aztán Orbán Viktor meghívta Budapestre Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, hogy többek között a NATO-tagságról tárgyaljanak. Kristersson elfogadta a meghívást, ám felvetette, hogy erről a fontos kérdésről a február 1-én esedékes Európai Tanács-ülésen is tárgyalhatnak. Orbán telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is, akit arról biztosított, hogy „továbbra is sürgetni fogjuk a magyar parlamentet, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

A Fidesz-frakció azonban továbbra sem siet: csütörtökön azt közölte, hogy a szavazással megvárják a svéd-magyar miniszterelnöki találkozót, Kövér László házelnök pedig egyenesen kijelentette, hogy ő jelenleg nem támogatja a svéd NATO-csatlakozást, mert szerinte a svéd kormány „túl messzire” ment a magyar kormány „gyalázásában” és a „mozgásterének szűkítésében”.

Kapcsolódó
A svéd média szerint Orbán kompenzációt akarhat a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért, de Erdogannál nehezebb dolga lesz
A svéd kommentárok szerint a magyarokat akár meg is lephette a török döntéshozatal felgyorsulása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik