Nagyvilág

NATO-bővítés: a Fidesz-frakció még kivár a parlament összehívásával

A Fidesz-frakció megvárja Orbán Viktor miniszterelnök és a svéd Ulf Kristersson miniszterelnök találkozóját – válaszolta a képviselőcsoport az ATV azon kérdéseire, hogy indokoltnak tartják-e rendkívüli parlamenti ülés összehívását Svédország NATO-csatlakozásának a ratifikálása miatt és hogy mi a feltétele annak, hogy megszavazzák Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor a minap meghívta Budapestre svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, aki elfogadta a meghívást, ám hozzátette, hogy február 1-jén, Brüsszelben is fognak találkozni, az Európai Tanács ülésén.

A magyar kormányfő szerdán kijelentette, hogy egy, a NATO-főtitkárával folytatott telefonbeszélgetés során kihangsúlyozta: „továbbra is sürgetni fogjuk a magyar parlamentet, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett, és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

Kövér László fideszes házelnök ugyanakkor más véleményen van. Amikor arról kérdezték, lehet-e tudni, hogy a Fideszben kik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását, az Indexnek azt mondta, hogy ő egy ilyen személy. Szerinte a svéd kormány „túl messzire” ment a magyar kormány „gyalázásában” és a „mozgásterének szűkítésében”, de örülne, ha a svédek mielőbb megadnák neki az esélyt, hogy álláspontját jó lelkiismerettel megváltoztathassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik