Nagyvilág

Kim Dzsongun: Bármikor kitörhet a háború a Koreai-félszigeten

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

„Az ellenség vakmerő támadó lépései miatt kész tény, hogy bármikor kitörhet a háború a Koreai-félszigeten” – mondotta Észak-Korea legfelső vezetője, Kim Dzsongun a kommunista párt ötnapos értekezletét lezáró beszédében a KCNA állami hírszolgáltató szerint.

Az észak-koreai állami médiából az is kiderült, hogy az ország három új kémműhold felbocsátását, katonai drónok építését és nukleáris arzenáljának bővítését is célul tűzte ki 2024-re.

Kim Dzsongun utasította továbbá a hadsereget, hogy bármilyen támadás esetén készüljön fel „Dél-Korea egész területének pacifikálására”, szükség esetén akár atombombával is.

2024-ben sok más ország mellett Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is fontos választások lesznek. A Reuters által idézett szakértői vélemények szerint Észak-Korea a novemberi amerikai elnökválasztás körül katonai nyomásgyakorlásra készülhet, illetve tesztelni próbálhatja, mit érhet el provokációival a következő kormányzatnál.

Dél-Koreában áprilisban lesznek parlamenti választások, ez hatással lehet a Phenjannal szemben továbbra is ellenséges álláspontot képviselő konzervatív elnök, Jú Szuk Jol bel- és külpolitikájára – emlékeztetett a nemzetközi hírügynökség.

Ha alaposan megnézzük az ellenséges erők konfrontatív katonai akcióit, a „háború” szó valószerűvé vált, már nem elvont fogalom

– fogalmazott Kim Dzsongun a pártértekezletet lezáró beszédében. Szerinte nincs más választás, mint előrelépni a nukleáris ambíciókban, valamint mélyebb kapcsolatokat kialakítani más, az Egyesült Államokkal szemben álló országokkal.

Kapcsolódó
Észak-Korea szenvedésére utal nagykövetségei sorozatos bezárása
2023 sem úgy sült el Kim Dzsongun számára, ahogy azt tervezte, bár lehetett volna rosszabb is. Az afrikai nagykövetségek bezárása egyértelmű gazdasági gondokra vezethető vissza, ráadásul a születésszám sem túl biztató a jövőre nézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik