Élő Nagyvilág

ENSZ-tisztviselő: Nincsen biztonságos hely Gázában

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ENSZ a Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési koordinátort nevezett ki

Az ENSZ a Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátort nevezett ki kedden. Sigrid Kaag leköszönő holland pénzügyminiszter feladata lesz a palesztin térségbe érkező segélyszállítmányok felügyelete az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken elfogadott határozatának értelmében, amely a humanitárius segítség felgyorsításáról rendelkezik.

Az ENSZ közleménye szerint Kaag január 8-án veszi át hivatali teendőit.

Ebben a szerepkörben feladata elősegíteni, összehangolni, felügyelni és hitelesíteni a Gázai övezetbe szánt humanitárius szállítmányokat

ismertette a világszervezet. Hozzátette, hogy feladatköréhez tartozik majd egy mechanizmus kialakítása is a segélyezés felgyorsítására olyan országokon keresztül, amelyek nem részesei a gázai övezeti konfliktusnak.

Kaag veterán ENSZ-diplomata, korábban egy nemzetközi fegyverellenőrzési szakértői csoport vezetője volt, amely a szíriai vegyifegyverkészletek felszámolásának felügyeletével volt megbízva.

(MTI)

Gáza teljes fegyvermentesítéséhez és a palesztinok deradikalizációjához köti a békét Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök az amerikai sajtóban megjelent véleménycikkben írta meg kedden Izrael előfeltételeit a Gázai övezetben zajló katonai beavatkozás lezárásához.

Benjámin Netanjahu, a Wall Street Journal napilapnak írt véleménycikkében három pontban foglalta össze, mire van szükség a békéhez: ide sorolta a radikális iszlamista Hamász megsemmisítését, a Gázai övezet demilitarizálását, valamint a palesztin társadalom deradikalizációját. Az írás szerint amennyiben ezek teljesülnek, úgy létrejöhet a béke Izrael és a szomszédjaként élő palesztinok között a Gázai övezetben.

Netanjahu szerint a Gázai övezet demilitarizálásához tartozik annak szavatolása, hogy a régió ne szolgálhasson kiindulópontként az országa elleni támadáshoz. Hozzátette, hogy a Gázai övezet körül ideiglenes biztonsági övezetet kell létrehozni és olyan ellenőrzési mechanizmust bevezetni, amely megfelel Izrael biztonsági igényeinek, illetve megteremti, hogy Egyiptom felől ne juthasson be fegyver a palesztinok lakta területre.

A palesztin társadalom radikalizációtól való megtisztításával kapcsolatban az izraeli kormányfő azt írta, hogy az

iskoláknak az élet értékének tiszteletét kell tanítaniuk és nem a halálét, a muszlim papoknak, az imámoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy a zsidók elleni gyilkosságra buzdítsanak, valamint a palesztin társadalomnak át kell alakulnia, hogy a terrorizmus támogatása helyett, a terrorizmus elleni küzdelmet válassza.

Az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója kedden az amerikai médiának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy kormánya és az Egyesült Államok adminisztrációja között vannak ugyan véleménykülönbségek, de a háborút tekintve egy oldalon állnak.

Mark Regev, Netanjahu szóvivője a a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a két fél odafigyel arra, amit a másik mond, és a Hamász elpusztításának céljában egyetértés van közöttük. Megjegyezte, hogy a Gázai övezet újjáépítése csak azt követően történhet meg, hogy Hamászt megsemmisítették.

(MTI)

Többé nem kapnak automatikusan izraeli vízumot az ENSZ alkalmazottai

Izrael többé nem ad automatikus vízumot az ENSZ alkalmazottainak, miután azzal vádolta a globális szervezetet, hogy „bűnrészes” a Hamász tetteiben – írja a Guardian a Times of Israel alapján.

Az izraeli kormány szóvivője, Ejlon Lévi elmondta, hogy Izrael eseti alapon fogja megvizsgálni az ENSZ-alkalmazottak vízumkérelmeit. Lévi egyben azzal vádolta az ENSZ-t, hogy az fedezi a Hamászt, mert nem ítélte el a csoportot, amiért állítólag kórházakból működött és ellopta a gázai civileknek szánt segélyeket.

A lépés azután történt, hogy Eli Kohen izraeli külügyminiszter hétfőn közölte, utasította minisztériumát, hogy ne hosszabbítsa meg az ENSZ egyik Izraelben tartózkodó munkatársának vízumát. Kohen azt mondta, hogy az ENSZ magatartása a Hamász október 7-i terrortámadásai óta „a szervezet és a nemzetközi közösség szégyene”. Izrael „nem fog tovább együttműködni azokkal, akik együttműködnek a Hamász terrorszervezet propagandájával” – tette hozzá.

Egy amerikai gyár lesz minden idők legnagyobb vállalati beruházása Izraelben

Az izraeli kormány beleegyezett abba, hogy 3,2 milliárd dollár támogatást nyújt az amerikai Intel cégnek egy új, Izrael déli részén megépülő 25 milliárd dolláros összköltségű chipgyár megépítéséhez – közölték a felek kedden. Ez lesz miden idők legnagyobb vállalati beruházása Izraelben.

A bejelentés csaknem 2 százalékos pluszba lökte az Intel részvényárát az amerikai Nasdaq piac keddi tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésében. Pat Gelsinger vezérigazgató alatt az Intel dollármilliárdokat fektetett be gyárak építésére három kontinensen, hogy helyreállítsa vezető szerepét a chipgyártás területén és hogy jobban felvehesse a versenyt olyan nagy riválisokkal, mint az AMD, a Nvidia és a Samsung.

Az Intel több mint 30 milliárd eurót tervez befektetni két magdeburgi chipgyártó üzem fejlesztésére, amihez a német kormány komoly támogatásokat ígért. A cég tavaly bejelentette, hogy akár 100 milliárd dollárt is befektet a világ potenciálisan legnagyobb chipgyártó komplexumának megépítésébe az amerikai Ohióban, miközben a rivális Samsung és a tajvani TSMC szintén nagy beruházási terveket vázolt fel az Egyesült Államokban.

(MTI)

Izraeli védelmi miniszter: Többfrontos háborúban vagyunk

Többfrontos háborúban vagyunk, hét helyről ér minket támadás: Gáza, Libanon, Szíria, Ciszjordánia, Irak, Jemen és Irán – mondta Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter.  Ezek közül hat színtéren már válaszoltunk és akcióba léptünk – tette hozzá. A nyilatkozat azután hangzott el, hogy hétfőn Damaszkusz egyik negyedében végrehajtott izraeli légicsapás során a jelentések szerint meghalt egy magas rangú iráni tábornok, Szajjed Razi Muszavi.

Terrorakcióra készülőket ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy éjszaka megölte egy kisebb palesztin terroristacsoport tagjait, akik robbanószerkezetet akartak elhelyezni egy izraeli harckocsi közelében a palesztin lakosságú Gázai övezet északi részén, Dzsabália menekülttáborban.

A hadsereg közlése szerint az izraeli erők időben észrevették az iszlamista fegyvereseket, és egy repülőgépről csapást intéztek ellenük.

A hadsereg azt is jelezte, hogy a tengerről, a levegőből és a szárazföldről egyaránt folytatja műveleteit a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász palesztin szélsőséges szervezethez tartozó célpontok ellen. Az övezet déli részén egy nap alatt több mint száz célpontot támadtak, köztük alagutak lejáratait, terrortámadások előkészítéséhez használt infrastruktúrákat és katonai létesítményeket.

A palesztin média a helyi egészségügyi hatóságok közlését idézve kedden tíz halottról és több sebesültről számolt be a Gázai övezetben, az egyiptomi határhoz közeli Hán-Júniszban egy épület és egy jármű elleni izraeli támadás nyomán. Az izraeli hadsereg pedig azt jelentette be, hogy hétfőn a palesztin övezet déli részén fegyveres összetűzésben meghalt két tartalékos katona – egy 24 és egy 25 éves -, és súlyosan megsebesült az ejtőernyősök egyik tartalékosa.

A másik palesztin területen, Ciszjordániában, a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban az izraeli egységek megöltek két palesztint, a tizenhét éves Ahmed Jarit és a harmincegy éves Ibrahim at-Titit. Túl-Karm mellett, Núr Al-Samsz menekülttábor egyik épületében több tucat fegyvert, lövedéket és hadieszközt találtak, melyeket a katonák megsemmisítettek. Nyolc gyanúsítottat letartóztattak a ciszjordániai településen tartott razzián – közölte a hadsereg.

A katari al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió beszámolója szerint Libanonból hat rakétát indítottak a Dov-hegy térségében lévő izraeli állásokra. A támadást a libanoni síita Hezbollah milícia vállalta magára. Galilea északi részén, egy útkereszteződésben ezt követően, kedden több százan tüntettek tiltakozásul amiatt, hogy a Hezbollah harcosait nem távolították el a határról.

(MTI)

Az ellenzék vezetője lemondásra szólította fel Netanjahut

Az izraeli ellenzéki vezető és volt miniszterelnök, Jair Lapid ismét lemondásra szólította fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Egy miniszterelnök leváltása egy háború közepén nem jó. De a hivatalban lévő még rosszabb. Ő nem folytathatja

– idézte Lapidot az Al Jazeera.

Netanjahut folyamatosan heves bírálatok érik, amiért nem vállalta a felelősséget azért, hogy nem tudta megakadályozni az október 7-i támadást.

Nincsen biztonságos hely Gázában

Az izraeli légicsapások nem enyhülnek a Gázai övezetben – mondta a BBC-nek egy ENSZ-tisztviselő, miután meglátogatott egy kórházat. Gemma Connell, az ENSZ humanitárius ügynökségének, az Ochának a munkatársa elmondta, hogy a Gáza központjában lévő Al-Aksza kórházban sok súlyos sérültet nem tudtak ellátni, mert a kórház teljesen túlterhelt.

Connell arról is beszélt, hogy miközben az al-Akszában járt, újabb légicsapások érték a környéket, és újabb sérülteket vittek be.

Láttam egy kilencéves kisfiút, aki súlyos fejsérülést szenvedett és elhunyt

– tette hozzá. Gemma Connell szerint olyan területeket is támadnak az izraeliek, ahova korábban evakuálták a civil lakosságot.

Nincs biztonságos hely Gázában

– jelentette ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik