Nagyvilág europoli

„Nincs időnk játszadozni!” – üzeni a német külügyminiszter a vétóra készülő Orbánnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem lehet választ adni arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna Ukrajna EU-tagsága, ezért nem kell róla tárgyalni sem

mondta múlt pénteken a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, amivel előrevetítette, hogy Magyarország a december közepi uniós csúcson ismét meggátolhatja az EU közös fellépését.

Ahogy azt korábban taglaltuk, az Európai Bizottság számára három igazán fontos téma van porondon jelenleg, de ebből kettő is felsülhet a december közepi EU-csúcson: egyrészről a hétéves pénzügyi keret (MFF), vagyis az uniós közös költségvetés felülvizsgálatánál félév alatt sem jutottak el addig, hogy az minden tagállamnak megfeleljen, míg Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak elindításánál Magyarország miatt bukhat el a közös döntés. Hiába jött Budapestre tárgyalni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy meggyőzze Orbánt az ukrán csatlakozási tárgyalások elindításának támogatásáról, egyes hírek szerint a magyar kormányfő egyenesen követeli, hogy vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről.

És bár ennek fényében az uniós diplomaták diplomáciai katasztrófára készülnek, a német külügy vezetője, Annalena Baerbock mégis megüzente a magyar kormányfőnek: „Nincs időnk játszadozni!”

Olyan helyzetben vagyunk, amikor az európai béke támadás alatt áll, minden nap és minden órában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népeinket, leginkább Ukrajna népét

– világította meg a Politico szemléje szerint Baerbock, hogy miért tartaná elfogadhatatlannak Orbán vétóját.

A német diplomatához csatlakozott szlovén kollégája, Tanja Fajon is, aki kijelentette, elfogadhatatlannak tartja Orbán zsarolását, továbbá kiemelte, hogy azok az országok, amelyek reformtetteken hajtanak végre az EU-csatlakozás érdekében, nem vállhatnak a nemzeti politikák áldozatává.

Szijjártó Péter rögtön reagált a német diplomata szavaira, a Facebookon közzétett bejegyzésében kijelentette: „Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozásáról átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne játék nincsen”.

A magyar külügyminiszter szerint a kormány „továbbra sem látja”, miért lenne jó Európának a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával, szerinte keleti szomszédunk egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű. Végül Szijjártó megüzente német kollégájának:

Magyarország semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját, és azt javasolja, hogy az európai egység fenntartásáért az EU vegye le az Ukrajnával való tárgyaláskezdésre vonatkozó javaslatot a jövő heti brüsszeli ülések napirendjéről.

Kapcsolódó
Kapcsolódó
Most nagyot üthet az Orbán-kormány vétója Brüsszelben Ukrajna ügyében
Diplomáciai bukás jöhet az Európai Bizottság számára, amelyen az euroszkeptikus-pártok nyerhetnek.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik