Gazdaság

Most nagyot üthet az Orbán-kormány vétója Brüsszelben Ukrajna ügyében

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Az uniós diplomaták ismét attól tartanak, hogy Magyarország akaszthatja meg a decemberi közepi uniós csúcson a közös fellépést. Ráadásul egyszerre három ügyben is. A Portfolio-nak és a Politico-nak nyilatkozó uniós diplomaták is diplomáciai katasztrófára készülnek, aminek legnagyobb nyertesei a nacionalista pártok lehetnek az EP-választásokon.

Az Európai Bizottság számára három igazán fontos téma van rövid távon, de úgy fest, hogy ebből kettővel is felsülhetne a december közepi EU-csúcson: egyrészről a hétéves pénzügyi keret (MFF), vagyis az uniós közös költségvetés felülvizsgálatánál félév alatt sem jutottak el addig, hogy az minden tagállamnak megfeleljen; míg

Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak elindításánál épp Magyarország miatt bukhat el a közös döntés.

olvasható a portfolio.hu-n.

A harmadik egy kevésbé fókuszban levő témakör, de kiemelten fontos terület: az államadósság- és hiánycél szabályokat rögzítő stabilitási és növekedési paktum (SGP) reformja.

Van egy negyedik ügy is, ami az európai békekeret feltöltéséről vagy átalakításáról szól, ebben pedig Magyarország teljesen különutas, ugyanakkor a brüsszeli célok ez esetben Németország miatt bukhatnak el.

A költségvetési vitánál legalább időt tudott nyerni az Európai Bizottság, tehát a decemberi EU-csúcson jó eséllyel nem is szavaznak róla.

Az ukrán csatlakozás jobban fájhat

A második ügyben szintén katasztrófára számítanak Brüsszelben: hiába jött Budapestre tárgyalni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy meggyőzze Orbán Viktor miniszterelnököt az ukrán csatlakozási tárgyalások elindításának támogatásáról, ez borítékolható bukásnak néz ki.

Bár sokan Vlagyimir Putyin elnök érdekeit látják a lépésben, valójában az euroszkeptikus pártok kaphatnak kampánytémát maguknak, ha elbukik az ukrán folyamat a startmezőn – értékelte a helyzetet egy uniós diplomata a Portfolio-nak a kialakult helyzetről. Mint azt más források is megerősítették, érződik, hogy az európai országokban megjelent a szankciós kifáradás, a minimális eredményeket felvonultató, nyári ukrán ellentámadás miatt pedig a háborús erőfeszítések támogatottsága is csökken. Eközben viszont a legtöbb európai kormány továbbra is kiáll Ukrajna mellett, tehát a jóléti visszaesést tapasztaló választók és a vezetőik között nézetkülönbség alakult ki. Mindez pedig segítheti az Ukrajna-támogatását kritizáló, nacionalista politikai erők előretörését a 2024-es EP-választásokon.

„A holland és a szlovák választásokon is bejött az az üzenet, hogy Ukrajna támogatása az európaiak megélhetését fenyegeti. Ha széleskörű vita lesz, az egyébként biztosan legalább egy évtizedig tartó ukrán csatlakozási tárgyalás megindításáról, akkor szelet kaphatnak a vitorlájukba az euroszkeptikusok

– ismertette értékelését.

Forrásaink a témában katasztrófára számítanak, főleg hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy támogathatatlannak tartják Ukrajna EU-csatlakozását. Pedig Kijev meghátrál az egyik legfontosabb vitás pontban, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvénynél: már be is mutatták a tervezett változásokat.

Ezzel a portálnak nyilatkozó szakértők és tisztviselők szerint a Bizottság és a Tanács is nehéz helyzetbe kerül: a kérdést mindenképpen napirendre kell venni, de a téma megfúrása magyar részről újabb diplomáciai pofára eséshez vezet, mert az EU ismét nem tud egységes döntésre jutni egy fontos ügyben, továbbá

bőven kritizálhatják az egész folyamatot kampányukban az unióval kritikusabb erők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik