Nagyvilág europoli

Bloomberg: Orbán azt követeli, vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

Tobias SCHWARZ / AFP
Tobias SCHWARZ / AFP

Vannak várakozások, melyek szerint az Európai Tanácsban döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi állapota alapján ezek a várakozások megalapozatlanok

– olvasható abban az Orbán Viktor által jegyzet levélben, melyben a magyar miniszterelnök Ukrajna csatlakozásának levételét követeli a jövő heti EU-s csúcs napirendjétől. Az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek címzett, angol nyelvű szöveg a Bloomberg-en jelent meg. Ebben a magyar kormányfő amellett érvel, hogy

a téma tárgyalása „a konszenzus nyilvánvaló hiánya” miatt „elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne”.Orbán szerint a Tanács addig nem hozhat nem kulcsfontosságú döntést a kérdésben, amíg nem születik egyezség egy jövőbeli, Ukrajnával kapcsolatos stratégiáról.

A Bloomberg úgy tudja, hogy valóban szerepel a jövőheti brüsszeli csúcs célkitűzései között, hogy az uniós vezetők megállapodjanak „a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával”, ám az egyes tagországok dönthetnek úgy, hogy a tárgyalási keretet csak abban az esetben fogadják el, ha a fennmaradó reformintézkedések befejeződtek.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az unió hivatalosan is kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, amely szerintük számos reformot végrehajtott. Orbán azonban a levelében kifejtette, hogy amennyiben a Tanács most elfogadja a Bizottság javaslatát, az az EU objektív és érdemeken alapuló bővítési politikájának végét jelentené.

Orbánnak az uniós költségvetéshez is volt pár keresetlen szava, ugyanis a büdzséről szóló eddigi viták szerinte „túlságosan is a Bizottság megalapozatlan, kiegyensúlyozatlan és irreális javaslatára összpontosítottak”. A magyar kormányfő ezért azt javasolta, hogy a költségvetésről szóló vitát is halásszák el, hogy egy „új, ötletes és a jövőt biztosító” megközelítést dolgozhassanak ki. Ez azonban Orbán szerint „további erőfeszítéseket, több időt és átfogóbb mérlegelést igényel”.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán is kijelentette, hogy támogathatatlannak tartják Ukrajna EU-csatlakozását, noha Kijev jelezte, hogy meghátrál az egyik legfontosabb vitás pontban, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvénynél – a tervezett változásokat már be is mutatták.

Kapcsolódó
Most nagyot üthet az Orbán-kormány vétója Brüsszelben Ukrajna ügyében
Diplomáciai bukás jöhet az Európai Bizottság számára, amelyen az euroszkeptikus-pártok nyerhetnek.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik