Élő Belföld

Orbán Viktor: Ukrajna EU-tagságáról tárgyalni sem kell

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök volt a Kossuth rádió vendége péntek reggel. Orbán Viktor legfontosabb gondolatait alább pontokban szedtük össze:

  • Azt javasolja, hogy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg, mert az Magyarország nemzeti érdekeivel nem egyezik.
  • Az ukrán mezőgazdaság beengedése százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat.
  • „Európának gazdasági bajai vannak, és közben vagonokban küldi a fegyvert és a pénzt Ukrajnába. Azért, hogy győzzön a frontvonalon, de nem győz.”
  • A nemzeti konzultáció olyan, mint egy focicsapatnak a 12. ember, azaz a közönség.
  • A magyaroknak van képessége arra, hogy államot hozzanak létre, és úgy éljenek, ahogy szeretnének, ezért nincs szükség külső segítségre.
  • A szuverenitásvédelemről még: „az az ország érdeke, hogy olyan egyértelmű és világos szabályok legyenek, amiket nem lehet kijátszani.”
  • 2023-ban azért dolgoztak az emberek, hogy ne legyen rosszabb, 2024 reményteljes esztendő.

Vége

Ennyi volt a mai interjú, közvetítésünknek ezzel vége.

A 40 évnél fiatalabbak háromnegyedének van saját otthona

A 40 évnél fiatalabb magyarok világában a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot, ami nagyon fontos eredmény, mondta Orbán Viktor, aki mindig a saját tulajdon mellett érvel, és úgy látja, az emberek is vevők erre a gondolatra.

2024 reményteljesnek tűnik, és 2024-ben azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen

– ismételte el.

A magyarok azért dolgoztak idén, hogy ne legyen rosszabb

A gazdaság bonyolult szövetrendszer, de az egyszerű állítások lehetnek igazak.

2023 volt a legveszélyesebb év, infláció, energiaválság. A magyar emberek miért dolgoztak idén? Hogy ne legyen rosszabb, hogy megvédjék azt, amit elértek. Mi a munkánk értelme 2024-ben? Az egy reményteljes esztendő. Azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen, hogy ez a reményteljes esztendő nem vágyálom, hanem elérhető lehetőség

– mondta.

Az infláció 5-6 százalék körül lesz, a nyugdíjemelés mindenképp 6 százalék lesz. Ha a bérek 10-15 százalékkal nőnek a legalsó sávban, ez magával húzza a közmunka bért is, és minden fizetést, így az áremelkedés mértékét meghaladó mértékben lesz béremelés, értékelt.

Szuverenitásvédelem

A szuverenitásvédelemmel kapcsolatban azt is elmondta, külföldről kétféle befolyásolás létezik. Vagy a kormányt próbálják befolyásolni, de ha ez nem megy, akkor a másik oldalt keresik.

Az az ország érdeke, hogy olyan egyértelmű ás világos szabályok legyenek, amiket nem lehet kijátszani. Ne legyen olyan, hogy dollármilliókkal akarták az ő döntését befolyásolni a baloldal érdekében. Sokkal komolyabban kell vennünk az ilyen befolyásolási kísérletek befolyásolását

– mondta.

Orbán: Mi minden birodalom temetésén ott tudtunk lenni

Némi történelmi kitekintés után Orbán kijelentette, mi magyarok úgy mozgunk, hogy minden birodalom temetésén ott tudtunk lenni, és ez a terv a jövőre is.

1100 év alatt bebizonyítottuk a világnak, hogy tudjuk, ezt a területet hogyan kell berendezni. Ez a mi világunk, amit mi tudunk a legjobban berendezni, ahogy az itteni emberek kultúrájából ezt meg lehet tenni. Ezért nincs szükségünk, hogy mások megmondják, hogyan éljünk. A magyaroknak van képessége arra, hogy államot hozzanak létre, és úgy éljenek, ahogy szeretnének

– közölte Orbán, hozzátéve, nem szorulunk rá mások segítségére.

Persze szerinte vannak Magyarországon olyanok is, akik pénzért a haza egy részét hajlandóak eladni. „Szerencsés időben nem tudnak kormányozni, szerencsétlen időben igen, hiszen ott volt a Gyurcsány-kormány.”

A 12. ember a csapatban

A miniszterelnök egy példával élve elmondta, egy focipályán 11 ember van egy csapatban, de van, amikor szükség van a 12. emberre is, ami a közönség, akiért játszunk. „Ha ők nincsenek, nem nyerünk, ha támogatnak, kétséges, hogy tudunk-e nyerni.” Ezért kell a nemzeti konzultáció.

Európa vagonokban küldi a pénz Ukrajnába

Orbán arról is beszélt, hogy nagy összeget odaadott az EU az ukránoknak, amit ha a tagállamok fejlesztésére fordítottak volna, sokkal jobb állapotban lenne a gazdaság.

Európának gazdasági bajai vannak, és közben vagonokban küldi a fegyvert és a pénzt Ukrajnába. Azért, hogy győzzön a frontvonalon, de nem győz. Erősen kétséges, hogy ha több pénzt küldenénk, akkor győzne. Nem a háborúra kell költeni, hanem a békére és a tűzszünetre

– mondta Orbán.

Vitás továbbá, hogy ha akarunk is pénzt adni nekik, akkor azt honnan adjuk: az EU-költségvetésből, vagy egy külön kormányközi megállapodásból, ahova mindenki annyit fizet be, amennyit akar. Orbán az utóbbit támogatja.

Azért kellene módosítani a költségvetést, mert elfogyott a pénz, pedig hétéves a költségvetés, és ez még csak a harmadik év. A vezetők úgy bújnak el, hogy az EU adja a pénz, de nem ő adja, magyarázza a miniszterelnök.

Az, hogy bebújunk az Unió háta mögé, az emberek azt se tudják, mi történik, ez egy demokráciában nem fogadható el. Ezért jó a konzultáció, mert az emberek elmondhatják, hogy egyetértenek-e vele, vagy sem

– fűzte hozzá.

Százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat az ukrán mezőgazdaság beengedése

Ukrajna háborúban áll, ezért másként működik a politikai és jogrendszere, mint egy békés országnak. Nem lehet megmondani Orbán szerint, hogy mekkora a területe Ukrajnának, amit fel akarnak venni, mert katonailag Oroszország állomásozik rajta, és a népességét se lehet megítélni, mert menekülnek onnak.

Azt sem tudni, folytatta, hogy az ukrán mezőgazdaság beengedése milyen hatással lenne a szabad piacra.

Beszéltem a magyar gazdákkal, a képviselőikkel, és azt mondták, hogy az ukrán mezőgazdaság beengedése százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat

– jelentette ki.

Nem lehet választ adni arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna Ukrajna EU-tagsága, ezért nem kell róla tárgyalni sem, ismételte meg Orbán Viktor.

Hosszú-hosszú évek múlva lenne lehetséges erről tárgyalni, tette hozzá.

Orbán Viktor azt javasolja, hogy ne is tárgyaljanak Ukrajna EU-tagságáról

Korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de kénytelen vagyok ezzel kezdeni, nyitott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Magyarország Ukrajna EU-tagságával nem vétózik, mert ilyen nem létezik az uniós alapszerződésben. Csak akkor jön létre döntés, ha minden tagállam egyetért vele.

Nem mindegy, hogy úgy tekintünk az Unióra, ahol döntéseket hoznak, vagy úgy, hogy mi vagyunk az Unió. Mi tagállamok, ha egyetértünk, akkor van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szoríthatnak bele egy olyan helyzetbe, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen, hogy mi megakadályozunk egy mások által meghozott döntést

– mondta.

Ukrajna uniós tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel. A kormány azt javasolja, hogy ne is tűzzék ezt napirendre, hozzá se kezdjenek a csúcsértekezleten a megvitatásához.

Azt javaslom, hogy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg

– fogalmazott.

Magyarország elég jó állapotban van ahhoz, hogy ezt el merje mondani.

Mindjárt kezdődik

November 10. után ad újra interjút a Kossuth rádiónak Orbán Viktor, aki a szerdai kormánydöntésekről, a háború következményeiről és a brüsszeli ügyekről is beszélhet.

A beszélgetés 7 óra 30 perc körül kezdődik.

Olvasói sztorik