Nagyvilág

Megmutatkozott a maffia hatalma az olasz bíróságon

Gianluca CHININEA / AFP
Gianluca CHININEA / AFP
Hétfőn ítéletet hirdettek Olaszország elmúlt évtizedeinek legnagyobb maffiaperében. A tárgyalások és az ítélet megmutatta, milyen mélyen beágyazott az európai kokainkereskedelemben szinte egyeduralkodó ‘Ndrangheta az olasz társadalomba és a politikába.

A dél-olasz Kalábria régióban (az olasz csizma „orrán”) az elmúlt évtizedek legnagyobb maffiaperében több száz embert ítéltek el egy hároméves bírósági tárgyalás végén. Egyebek mellett

  • vesztegetés,
  • zsarolás,
  • gyilkosság,
  • drogkereskedelem

és a ‘Ndrangheta drogkartellel (jelentése a bátorságra, férfiasságra, harci készségre utal) való bűnszövetség szerepelt a vádpontok között. Több mint kétszáz ember, összesen több mint 2100 év börtönbüntetést kapott, körülbelül száz feltételezett elkövetőt viszont felmentettek a perben.

Ez egy nagyon jelentős ítélet, nagyon elégedettek vagyunk. Végre bebizonyítottuk, hogy létezik a fehérgalléros üzletembereknek, vállalkozóknak és politikusoknak egy, a kalábriai klánokkal üzletelő hálózata

– nyilatkozta a Guardiannek a nyomozást vezető maffiaellenes ügyész, Nicola Gratteri, aki 34 éve rendőrségi védelem alatt él, és akit idén Nápoly főügyészének neveztek ki. Szerinte döntő csapást mértek a maffiára, illetve a 12 klánból álló ‘Ndranghetára, mivel rácsok mögé juttatták a Mancuso család vezető tagjait is, akik szoros kapcsolatban álltak amerikai és más bűnszervezetekkel is.

Eliano Imperato / Controluce / AFP Nicola Gratteri

A per arra is rávilágított, illetve bizonyítékul szolgált, hogy a maffia milyen mélyen átszövi az olasz társadalmat, hogy hogyan irányították a helyi politikát, önkormányzatokat, sőt még az olasz parlament egyik korábbi képviselőjét is.

Giancarlo Pittelli ügyvéd szintén a vádlottak között volt. Ő az idén elhunyt Silvio Berlusconi miniszterelnöksége alatt volt annak jobboldali pártja, a Forza Italia regionális koordinátora és képviselője. A kért 17 helyett 11 évre küldték börtönbe a ‘Ndrangheta „külső bűnpártolása” és titkos információk kiszivárogtatása miatt. A vádhatóság szerint ő volt az összekötő a bűnszervezet és a politika között.

A perben – a korábbi, maffiaügyekben indult bírósági eljárásokkal szemben – nem csak maffiatagokat vádoltak meg. Szabadságvesztésre ítélték

  • a csendőrség, vagyis a carabinieri egyik hadnagyát,
  • a pénzügyőrség egyik helyi hivatalnokát,
  • a regionális tanács (a régió törvényhozása) egy korábbi tagját
  • és Olaszország legnagyobb balközép pártjának, a Demokrata Pártnak egyik volt kongresszusi küldöttét is.

De az ANSA olasz hírügynökség szerint mindannyian jóval kisebb büntetést kaptak, mint amit az ügyészség indítványozott. Luigi „A Legnagyobb” Mancuso (akit Luigi nagybácsinak is neveznek) a terület maffiafőnöke tavaly lekerült a vádlottak listájáról, a korábban már 19 évet börtönben töltő férfi ügyét ugyanis külön eljárásban vizsgálják majd.

A per

Egy szigorúan ellenőrzött „bunkerszerű” tárgyalótermet építettek a per lefolytatására. A tárgyaláson a háromszáz vádlotton kívül 400 ügyvédnek kellett helyet biztosítani, az eljárás során 900 tanút idéztek be. A meghallgatások egy hatalmas teremben folytak, melynek mennyezetéhez képernyőket rögzítettek, hogy a hátsó sorokból is követni lehessen az eseményeket. A több mint 330 vádlott ítéletének felolvasása több mint másfél órán át tartott.

A háromfős bírói tanács az elmúlt egy hónapot egy védett házban töltötte. Az elítélteket 10 hónap és 30 év közötti börtönbüntetésre ítélték, utóbbit kapta mások mellett a két klán vezetője, Saverio Razionale és Domenico Bonavota.

Gianluca CHININEA / AFP A tárgyalóterem mennyezetére rögzített képernyőkön lehetett követni az eseményeket.

A vádirathoz egyebek mellett mintegy 24 ezer lehallgatott beszélgetést és több mint 50 korábbi maffiózó tanúvallomását használta fel az ügyészség. Ezek bizonyítékul szolgáltak ahhoz, hogy a ‘Ndrangheta milyen kíméletlen módszereket alkalmazott a helyi közösség ellen, hogyan félemlítette meg a helyi vállalkozókat és gazdálkodókat, hogyan épültek be a helyi gazdaságba – azt ezzel hogy fojtották meg –, miközben a hivatalnokok és a politikusok védelmét élvezték. A vádiratban szó van közbeszerzésekkel való korrupcióról, megvesztegetésekről, zsarolásokról, választások manipulálásáról.

A szegény vidéki terület Vibo Valentia-i ‘Ndrangheta tagjai, köztük a „Farkas”, „Dagi”, „Cuki”, „Zenész” és „Báránycomb” becenevű tagok egészen elképesztő bűncselekményeket követtek el.

Voltak olyan esetek, amikor fegyvereket rejtettek el temetői kápolnákban, vagy éppen drogot mentőautókban. Volt, amikor egy település vízellátását marihuána termesztésére használták fel a maffiózók. Ha valaki szembe mert szállni velük, azoknak döglött kutyakölyköt, delfin- vagy kecskefejet küldtek, üzleteik kirakatát betörték, autójukat felgyújtották. Néhány embert megvertek, másokat meggyilkoltak, de voltak, akik nyomtalanul eltűntek.

„Vibo Valentia klánjai az élet minden területén jelen voltak, beépültek a tartomány gazdasági és társadalmi szerkezetébe” – nyilatkozta Vincenzo Capomolla, a kalábriai főváros, Catanzaro főügyészhelyettese.

Universal Archive / Getty Images Vibo Valentia

Ugyanakkor sok vádlottat felmentettek, köztük egy polgármestert is, akire eredetileg 18 év börtönt kértek. A regionális tanács egy volt tagja (mint korábban említettük, volt egy elítélt tagja is a tanácsnak) és több helyi rendőr ellen sem volt elég bizonyíték.

A razzia

A per előzménye egy három évvel ezelőtti razzia volt, amikor a rendőrség mintegy 2500 fő bevetésével a kalábriai maffia és szövetségesei ellen csapott le Olaszországban, Svájcban, Németországban és Bulgáriában egy 2016-ban indult nyomozás folyományaként. A razziában részt vett a carabinieri elitegysége, a Cacciatori (Vadászok) is, akik több olyan gyanúsítottat is letartóztattak, akik mozgatható lépcsők, rejtett csapóajtók és karbantartó nyílások mögötti bunkerekben rejtőzködtek. A hatóságok összesen több millió euró értékben foglaltak le készpénzt és ingatlanokat.

Hasonló méretű akciók legutoljára 1986 és 1992 között, a palermói perekkel összefüggésben zajlottak, amikor a szicíliai ügyészség 475 embert ültetett a vádlottak padjára az azt megelőző évek vérben úszó hatalmi harcait követően.

A három évvel ezelőtti akciót „Rinascita Scott” (Scott újjászületése) fedőnévvel látták el, utalva az amerikai drogellenes különleges ügynökre, Scott W. Siebenre, aki hosszú évek munkája révén derített fényt a kolumbiai kartellek kapcsolatára a ‘Ndranghetával.

A ‘Ndranghetá talán nem olyan híres, mint a Cosa Nostra vagy a Camorra, de az egyik legveszélyesebb bűnszervezet a világon. Ellenőrzésük alatt áll az európai kokainkereskedelem nagy része, becslések szerint 80 százaléka. 

Az ügyészek szerint komoly kapcsolataik vannak a dél-amerikai drogbárókkal és társaikkal, négy kontinens (Európa, Amerika, Afrika és Ausztrália) mintegy 50 országában, még Magyarországon is, de a Robert Fico lemondását eredményező Kuciak-gyilkosság is hozzájuk köthető, összesen körülbelül 20 ezer ember dolgozhat nekik, velük világszerte.

Christian Bruna / EPA / MTI Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án.

Idén egy külön akció keretében az olasz, a német és a belga rendőrség 200, a ‘Ndranghetához köthető embert tartóztatott le egy 10 országot felölelő nyomozást követően. A razziák alatt több mint 23 tonna kokaint foglaltak le, amelynek piaci ára 2,5 milliárd euró (csaknem 1000 milliárd forint).

A maffia

A ‘Ndrangheta egy vezető klán nélküli, nagyrészt decentralizált, piramisszerűen, a vér szerinti rokonságra épülő, és ezzel a hűségen alapuló maffia. Emiatt a bűnüldöző szervek se tudtak a közelmúltig beszivárogni a szervezetbe. A ‘Ndrangheta mára Olaszország messze legerősebb és a világ egyik leggazdagabb bűnözői csoportjává vált.

A Demoskopita Kutatóintézet 2013-as becslése szerint évi 53 milliárd eurós (20 ezer milliárd forintos) forgalmával pénzügyileg erősebb, mint a Deutsche Bank és a McDonald’s együttvéve.

Illegális bevételeiket fedőcégeken keresztül igyekeznek tisztára mosni. Szállodákat, éttermeket, gyógyszertárakat, autókereskedéseket és egyéb üzleteket vásároltak fel főként Rómában és Olaszország gazdagabb, északi területein, de hálózatuk kiterjedt egész Európára. Ezeken keresztül legális bevételekhez is jutottak.

Mindezt úgy, hogy ‘Ndrangheta vezetői el sem hagyták a kalábriai hegyek falvaiban található otthonaikat, szinte remeteként éltek, és plusz védelemként házaik alá alagutakat, bunkereket, az erdőkbe búvóhelyeket építettek.

A kezdetben helyi gazdag urak parancsára, azok verőembereiként dolgozó ‘Ndrangheta ma már egy szolgáltató ügynökség, a globális kapitalizmus strukturális alkotóeleme

– nyilatkozta a New York Timesnak Antonio Nicaso, a kanadai Queen’s Egyetem szervezett bűnözéssel foglalkozó társadalomtörténésze, aki sokat írt a maffiáról.

Nicasio szerint kizárólag börtönbüntetésekkel nem lehet megállítani a szervezett bűnözést, felszámolni a teljes bűnözői hálózatot Dél-Olaszországban. A ‘Ndrangheta nagy előnye ugyanis, hogy híresebb társaival szemben szinte teljesen a vérségi kapcsolaton alapul.

Ugyanakkor vannak repedések a rendszerben A letartóztatások után a ‘Ndrangheta-családok fiatalabb tagjai ugyanis elkezdtek együttműködni az ügyészekkel, elárulva a helyi klánok gerincét képező családjaikat. Így tett Luigi Mancuso unokaöccse, Emanuele Mancuso is, aki – miután elfogadta a rendőrség védelmét – felfedte a klán titkait.

Pár fiatal a közösséget előrébb helyezi, mint a vérrokonságot. Ez a legerősebb üzenete ennek a pernek

– mondta Nicasio.

A hétfőn elítéltek többsége bejelentette, hogy fellebbezni fog a nem jogerős elmarasztalása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik