Nagyvilág

Több mint 200 maffiózót ítéltek el egyszerre egy olaszországi tömegperben

Gianluca Chininea / AFP
Gianluca Chininea / AFP

Hétfőn egy olaszországi tömegperben összesen 2200 évnyi börtönnel sújtották a ‘Ndrangheta maffiacsoport több mint kétszáz tagját. A vádpontok a drogkereskedelemtől a bűnszervezet alapításán át a pénzmosásig, zsarolásig és gyilkossági kísérletekig terjedtek. A vádlottak padján

  • politikusok,
  • ügyvédek
  • és üzletemberek is ültek,

ami a szervezet mélyreható befolyását mutatja, írja az MTI.

Az elítéltek közül a legismertebb Giancarlo Pittelli ügyvéd, a Forza Italia jobboldali kormánypárt volt parlamenti képviselője, aki 11 év börtönt kapott. A bíróság a több mint két órás ítélethirdetés során a legsúlyosabb büntetéseket – fejenként 30 év szabadságvesztést – a szervezett bűnözői csoport két vezetőjére rótta ki, 207 maffiózót mondtak ki bűnösnek, 131 vádlottat pedig végül felmentettek.

A calabriai központú ‘Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiaszervezete, hatalma az ismertebb szicíliai Cosa Nostráét is jóval meghaladja. A bűnszervezet a nemzetközi kábítószerkereskedelem meghatározó szereplője, de bevételi forrásai közé tartozik a fegyvercsempészet, a pénzmosás és korrupciós ügyletek is. Szakértők szerint a szervezet évente 50-100 milliárd eurós bevételre tesz szert.

Az ítéletet az 1980-as évek óta legkiterjedtebb maffiaellenes nyomozás előzte meg, Olaszország mellett Németországban, Bulgáriában és Svájcban is tartóztattak le gyanúsítottakat az ügyben. A per még 2021-ben indult Lamezia Terme városának egy raktárépületében, amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett bírósági ülésteremmé alakítottak át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik