Nagyvilág

Hibázott a maffia a szlovák újságíró megölésével

Jan Kuciak meggyilkolásával felhívta magára ugyanis a figyelmet.

A maffiaellenes olasz államügyész szerint a szlovák újságíró megölésével az ‘ndrangheta dél-olasz bűnszervezet hibázott, túlságosan felhívta magára a figyelmet. Nicola Gratteri szerint az nem meglepetés, hogy az olasz klánok  megvetették lábukat Szlovákiában, hiszen legalább húsz éve jelen vannak Kelet-Európában, ahol tisztára mossák főleg drogkereskedelemből származó bevételeiket.

Meglepetésnek Jan Kuciak és menyasszonya – Olaszországban is komoly  visszhangot kiváltó – meggyilkolása számít, mivel ezzel a bűnszervezet túlságosan is felhívta magára a figyelmet.

A ‘ndrangheta Duisburg óta nem hibázott ekkorát

– mondta. Arra utalt, amikor 2007-ben a németországi város olasz pizzériájában az olasz klánok tagjainak leszámolásában hat ember meghalt.

Újságíró-gyilkosság Szlovákiában: elfogták a gyanúba keveredett olasz vállalkozót
Két kelet-szlovákiai településen is razziázik a rendőrség.

Roberto Saviano olasz újságíró-író is, aki 2006-ban írt a nápolyi camorra bűnszervezetéről a La Repubblica című lapban hangsúlyozta, a ‘ndrangheta most először ölt újságírót, a szlovákiai gyilkosság nem illik módszereihez. Ő nem zárta ki, hogy az olaszok csak megrendelték Jan Kuciak elhallgattatását, de a gyilkosságot kelet-európai bérgyilkosok hajtották végre.

Elszabadulhat a pokol Szlovákiában
A délolasz maffia gyilkolhatta meg a fiatal újságírót, az egész országot megrázó ügy szálai Robert Fico rejtélyes, egykor aktmodellként dolgozó asszisztenséig érnek.

Az ‘ndrangheta Olaszország és a világ egyik legerősebb maffiaszervezetének számít, a ’90-es évektől maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostrát is. A családi klánokból felépülő ‘ndrangheta a latin-amerikai és afrikai kábítószer első számú európai “forgalmazója”, érdekelt a fegyverkereskedelemben és az embercsempészetben is.

Többet kaszált a maffia, mint a McDonald’s és a Deutsche Bank együtt
Elérte az 53 milliárd eurót (16 ezer milliárd forintot) a délolasz 'ndrangheta bűnszervezet tavalyi forgalma.

Olaszországban a második világháború óta 28 újságírót öltek meg bűnszervezetek, a legtöbbet a szicíliai maffia. Jelenleg 15 olasz újságíró él védelem alatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik