Nagyvilág

A Magyar Nemzet „feltárta” a Gyurcsány-Bajnai-kör lengyel választásokba történt „beavatkozását”

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Minden pénzügyi, politikai és médiatámogatást megkapott a lengyel balliberális oldal külföldről, ami szükséges volt ahhoz, hogy többséget szerezzenek a múlt vasárnap lezajlott voksoláson – írta a Magyar Nemzet. A lap legfrissebb számában a Gyurcsány–Bajnai-kör lengyelországi beavatkozását „tárta fel”.

Az Orbán-kormány szövetségesének számító Jog és Igazságosság vereségéhez a cikk szerint

  • Soros-féle médiavásárlás,
  • NGO-finanszírozás,
  • az uniós pénzek megvonása,
  • politikusi nyomásgyakorlások és az Action for Democracy beavatkozása kellett.

Mindezek együtt segítették a lengyel balliberális oldalt a vasárnapi választások előtt. A kormánypropagandát közvetítő újság szerint  a Karácsony Gergely volt főtanácsadójához, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy támogatást nyújtott olyan lengyel csoportoknak, amelyek a mostani választási kampányban is aktívan részt vettek.

A tényfeltárás a Sieci nevű hetilap, más lengyel lapok cikkei alapján készült, és az Action for Democracy honlapján hozzáférhető adatokon alapszik. Utóbbi szervezet ugyanis tizenkét lengyel szervezetet nevesített támogatottként. A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban megjegyzi:

Ezek jórészt a jelenlegi kampányban is aktívak voltak, illetve az elmúlt években is rendre szerveztek kormányellenes demonstrációkat.

Majd tételesen ismerteti ezen szervezetek, megjegyezve, hogy azt nem lehet tudni, hogy kik és egyenként pontosan mennyi pénzzel támogatták meg külföldről az egyértelműen kampányszereplőként működő balliberális szervezeteket.

Lengyelországban mindemellett „Dołącz” néven vannak jelen Dessewffy Tiborék, tehát a Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenchez köthető DatAdat-kör is – derül ki a cikkből, amely lengyel híradások alapján íródott.

Az Action for Democracy a magyar választásokon kifejtett aktivitásáról a 24.hu több cikkben számolt be (ezekről itt és itt is olvashat), a szervezettel a titkosszolgálatok is foglalkoztak. A lengyel választásról írt elemzésünket itt találják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik