Belföld

Egy svájci alapítványtól is kapott közel 900 millió forintot az ellenzéki propagandalap kiadója a választás előtt

A Magyarországra érkező külföldi támogatások összege meghaladta a 4 milliárd forintot – derül ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikált jelentésből, melyet a Nemzeti Információs Központ (NIK) készített el.

Az már tavaly novemberben kiderült, hogy legalább hárommilliárd forintot kaphatott a magyarországi ellenzék és hozzá köthető szervezetek az Egyesült Államokból, de a friss jelentés szerint az Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal több az eddig ismertnél. Az AfD – egy tavaly februárban alakult szervezet, amely bevallása szerint a demokratikus értékeket ápoló civileket és kezdeményezéseket támogat, ügyvezetője Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt a Városházán – ennek az összegnek az 58 százalékát a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországért Mozgalom, kisebb részben egy másik civil szervezet (edemokrácia Műhely Egyesület) számára, míg a fennmaradó részt öt gazdasági társaságnak utalta el.

Az érintett cégek közül a legtöbbet, a források 34 százalékát, összesen kicsivel több mint egymilliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, ami az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki lap kiadója. Az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa Páva Zoltán, akinek édesapja korábban MSZP-s országgyűlési képviselője és Komló polgármestere is volt, de ő maga is dolgozott a szocialistáknak, illetve a DK-nak. A lap az országgyűlési választást megelőzően 227 millió forintot költött hirdetésekre a Facebook adatai szerint.

Az tavaly nyár vége óta tudható, hogy az Action for Democracy 1 milliárd 848 millió forinttal támogatta a Márki-Zay vezette mozgalmat. (A korábbi jelentés szerint ebből az MMM mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadat-csoportnak.) Az pedig a novemberben publikált titkosszolgálati átiratból tudható, hogy az AfD ezen felül utalt az Oraculum 2020 Kft.-nek is 1 milliárd forintot.

Újdonság, hogy a jelentés szerint az Oraculum 2020 egy másik, az AfD-vel azonos célokkal működő – meg nem nevezett – svájci bejegyzésű alapítványtól további közel 900 millió forintot kapott. Az összegzés szerint így a Magyarországra érkező külföldi támogatások összege meghaladta a 4 milliárd forintot.

A titkosszolgálati jelentés alapján a folyósított összegek felhasználói olyan cégek voltak, melyek leginkább politikai elemzéssel és/vagy marketingtevékenységgel foglalkoznak. Ilyen a Hungaroplakát Reklám Kft. (ennek is Páva Zoltán az ügyvezetője), a közvélemény-kutatásokat végző SzondaPhone Kft. (a cég már végelszámolás alatt áll, tulajdonosai mások mellett Závecz Tibor és Levendel Ádám) és a Pulai András-féle Publicus Kft., a Datadat Kft., valamint több színpadtechnikával, hangosítással, rendezvényszervezéssel, marketingtevékenységgel foglalkozó vállalkozás. A Datadat-csoport – amely a volt Együtt-elnök Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetfőnökéhez, a Bajnai-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteréhez köthető, de a magyarországi Datadat-cégekben Bajnai Gordon volt kormányfő is tulajdonos –kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, ezt Márki-Zay Péter is megerősítette.

A dokumentum szerint a külföldről származó forrásokat alapvetően a magyar választók véleményének, illetve a választás eredményének befolyásolására használhatták fel. A NIK megjegyzi, hogy a jogszabályok esetleges megsértésének vizsgálata,

az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelése az Állami Számvevőszék, illetve a NAV hatáskörébe tartozik, ezért átadja számukra a rendelkezésre álló adatokat.

A jelentés arra is kitér, hogy az Action for Democracy valószínűsíthetően nem mikroadományokra építve, hanem célhoz kötötten felépített pénzügyi háttérrel jött létre.

Kapcsolódó
Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött az Action for Democracy Magyarországra
Csak a Datadat-csoporthoz 1,5 milliárd forint jutott az összegből, egymilliárd pedig az Ez a lényeg nevű ellenzéki propagandalap kiadójához került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik