Élő Nagyvilág

Csecsemőket is meggyilkolt a Hamász egy izraeli kibucban

Ahmad Hasaballah / Getty Images
Ahmad Hasaballah / Getty Images
  • Hétfőn Izrael elrendelte Gáza ostromát, válaszul a Hamász hétvégi támadására.
  • Sajtóértesülések szerint Kairó tíz nappal a támadás előtt már figyelmeztette Izraelt.
  • Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu megígérte, hogy meg fogják változtatni a Közel-Keletet.
  • A Hamász egyik vezetője bejelentette, hogy hajlandóak tűzszünetről tárgyalni, ha elérték céljaikat, közben viszont a katonai szárny szóvivője figyelmezetetett: ha Izrael újra a civileket támadja, elkezdik kivégezni a túszaikat.
  • Már legalább 500 halottja van a fellángoló konfliktusnak.
  • A magyar légierő összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki a térségből.
  • Hétfői közvetítésünket itt olvashatják.

Izraelbe utazik az amerikai külügyminiszter

Szerdán Izraelbe utazik Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy a támogatásáról biztosítsa az országot, amely nagyszabású válaszoffenzívára készül a Hamász irányította Gázai-övezet ellen.

Az Egyesült Államok vezető diplomatája várhatóan találkozik majd magas rangú izraeli tisztviselőkkel, hogy tájékozódjon a biztonsági helyzetről és azt is meg fogja kérdezni, hogy az Egyesült Államok mit tud még nyújtani Izraelnek. „Ez a szolidaritás és a támogatás üzenete lesz” – mondta Matt Miller külügyminisztériumi szóvivő a Washington Post beszámolója szerint.

A Hamász szombat reggeli inváziója és az izraeli civilek lemészárlása óta Blinken számos telefonbeszélgetést folytatott közel-keleti kollégáival annak érdekében, hogy az USA szövetségesei és partnerei egyértelmű üzenetet küldjenek Iránnak, a Hezbollahnak és a ciszjordániai palesztinoknak, miszerint tartózkodjanak a konfliktusba való belépéstől.

ENSZ: A Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből

Két héten belül kifogyhat az élelemből a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú Gázai övezet – közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP). Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget.

Véleményünk szerint az élelmiszerkészletek a legtöbb gázai boltban két héten belül elfogynak

ismertette Saca Mograbi, a WFP szóvivője.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt. „Sürgősen szükségünk van pénzügyi eszközökre, hogy a rászorulókon segíthessünk, mert saját élelmiszerkészleteink hamarosan elfogynak” – tette hozzá Mograbi.

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

(MTI)

Már 900 halott a palesztin oldalon

Szombat óta immár legalább 900 palesztin halt meg a konfliktusban, a 900 áldozat között 260 gyermek és 230 nő van. A gázai egészségügyi minisztérium 4600 sérültről számolt be.

(Guardian)

Biden: Izraelnek joga van válaszolni a támadásokra; a Hamász palesztin civileket használ élőpajzsként

Izrael mellett állunk, és gondoskodni fogunk arról, hogy Izrael rendelkezzen mindazzal, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje polgárait, és reagáljon erre a támadásra. A terrorizmust semmi sem igazolja. Nincs mentség,

mondta keddi beszédében Joe Biden, aki arról is beszélt, hogy a Hamász izraeliek elleni mostani támadásai „fájdalmas emlékeket hoztak felszínre. Az évezredes antiszemitizmus és népirtás által hagyott sebeket.”

Az amerikai elnök szerint a Hamász kegyetlenkedéseiről – gyilkosságok, nemi erőszak, kínzás – az Iszlám Állam tevékenységét idézik fel. Hozzátette, hogy a Hamász „nem áll ki a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való joga mellett”, helyette a terroristák élő pajzsként használják a palesztin civileket.

Mint minden nemzetnek a világon, Izraelnek is joga – sőt, kötelessége – reagálni ezekre az aljas támadásokra,

tette hozzá. Biden elmondta azt is, hogy egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, amelyben arról biztosította, hogy az amerikai válasz „határozott, gyors és elsöprő erejű” lesz. Illetve arról is tájékoztatta a sajtót, hogy Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság vezetőivel egységes választ dolgoznak ki.

Az elnök tájékoztatása szerint a támadásokban eddig legalább 14 amerikai állampolgár halt meg, és biztos tudásuk van arról, hogy több amerikait is túszul ejtett a Hamász. Biden utasította a stábját, hogy osszák meg a hírszerzési információkat Izraellel és küldjenek további szakértőket, hogy konzultáljanak az izraeli kollégákkal és adjanak nekik tanácsot a túszmentésekkel kapcsolatban. „Elnökként számomra nincs magasabb prioritás, mint a világszerte túszul ejtett amerikaiak biztonsága” – mondta az amerikai elnök.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja a leghatározottabban elítéli a terrorizmust

Terrorista szervezetekhez akár áttételesen sem juthat uniós forrás, melyet Izrael elleni támadásra lehet használni – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kedden. Gál Kinga, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja a leghatározottabban elítéli a terrorizmust, valamint elismeri Izrael önvédelemhez való jogát.

Az MTI tudósítása szerint kijelentette: egyetért Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos előzőnapi megszólalásával, miszerint az Izraelben látott terror és brutalitás olyan fordulópontot jelent, amelyre nincs mentség, ezért felül kell vizsgálni a palesztin területeknek nyújtott uniós támogatásokat.

Terrorista szervezetekhez akár áttételesen sem juthat uniós forrás, amelyet Izrael elleni támadásra lehet használni

– fogalmazott a képviselő, rámutatva: az Európai Unió felelőssége mind a palesztin területeknek nyújtott támogatások felülvizsgálata, mind pedig a konfliktus elmérgesedésének megakadályozása.

Az EU-nak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza az eszkalációt és a konfrontáció Izrael és Palesztina határain túli kiszélesedését

–  tette hozzá Gál Kinga.

ENSZ: Gázában és Izraelben is egyértelmű jelei vannak a háborús bűncselekményeknek

Már most egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy háborús bűnöket követhettek el az Izraelben és a Gázai övezetben kirobbanó erőszakos cselekmények során, és mindazokat, akik megsértették a nemzetközi jogot és civileket vettek célba, felelősségre kell vonni bűneikért – közölte kedden az ENSZ megszállt palesztin területekkel, Kelet-Jeruzsálemmel és Izraellel foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottsága.

A bizottság október 7-e óta gyűjti és őrzi a bizonyítékokat a mindkét fél által elkövetett háborús bűnökről, amikor is a Hamász összetett támadást intézett Izrael ellen, az izraeli erők pedig légicsapásokkal válaszoltak Gázában.

A jelentések szerint a gázai fegyveres csoportok fegyvertelen civilek százait lőtték le, amelyet a bizottság szerint nem lehet tolerálni. Hozzátették: a civilek túszul ejtése és emberi pajzsként való használata háborús bűnnek minősül.

A bizottság egyúttal aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Izrael bejelentette, teljes ostromra készül Gáza ellen, amely magában foglalja a víz, az élelmiszer, az elektromos áram és az üzemanyag visszatartását. Ez kétségtelenül civilek életébe fog kerülni, és kollektív büntetésnek minősül – tette hozzá a közlemény.

A Bizottságot mély aggodalommal tölti el a növekvő erőszak és a halálos áldozatok számának növekedése, és hangsúlyozza, hogy az érintett feleknek sürgősen fel kell hagyniuk az erőszakkal, és biztosítaniuk kell a civilek védelmét. A Bizottság sürgeti az izraeli biztonsági erőket és a palesztin fegyveres csoportokat, hogy szigorúan tartsák be a nemzetközi humanitárius jogot és a nemzetközi emberi jogi jogszabályokat.

Emellett felszólítottak minden olyan személy feltétel nélküli és biztonságos szabadon bocsátására, akiket palesztin fegyveres csoportok túszul ejtettek. A túszejtés a nemzetközi jog megsértésének minősül, és nemzetközi bűncselekménynek minősül, írták, megjegyezve, hogy a szabadságuktól megfosztott személyeknek védelmet kell élvezniük a gyilkossággal, a kínzással, valamint a kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmóddal és szexuális erőszakkal szemben.

Korábbi megállapításaival összhangban a Bizottság hangsúlyozza, hogy az erőszak megszüntetéséhez és a fenntartható béke eléréséhez vezető egyetlen út a konfliktus kiváltó okainak kezelése, beleértve a palesztin területek illegális megszállásának megszüntetését és a palesztin nép önrendelkezési jogának elismerését,

zárult a közlemény.

Csecsemőket is gyilkolt a Hamász egy izraeli kibucban

Egy izraeli tábornok számolt be részletesen a Kfar Aza kibucban történt mészárlásról. A Reuters jelentése szerint Maj Gen Itai Veruv azt mondta, csecsemők, édesanyák, édesapák holttesteit találták meg. A helyszínen az izraeli állampolgárokén kívül Hamász-fegyveresek holttesteire is bukkantak.

A BBC azt írja, kedd reggelig még dúltak a harcok a kibucnál, ezért csak most kezdték el összegyűjteni a holttesteket. Katonák a helyszínen arról számoltak be, hogy a Hamász terroristái megszállták a kibucot és családokat gyilkoltak meg. Egy izraeli tisztviselő szerint néhány helybélit lefejeztek.

Harminc embert szabadítottak ki izraeli kommandósok egy kibucból

Harminc elrejtőzött embert szabadított ki egy izraeli kommandó hétfő este az Ejn Haslosa kibucban, az illetők a Hamász fegyveresei támadásának kezdete óta, vagyis három napon át voltak a rejtekhelyen – jelentette az izraeli média.

Az eddig eltűntként nyilvántartott emberek közül tizenhatan izraeliek, tizennégyen pedig thaiföldi mezőgazdasági vendégmunkások. Ez a kibuc a Gázai övezet déli határához és az egyiptomi határhoz közel található.

A hadsereg közlése szerint az eltűntek felkutatására megalakított parancsnokságot hétfő este értesítették az elrejtőzött csoport létezéséről. Menesztettek értük egy kommandót, amely meg is találta és biztonságos helyre vitte őket. Az ad hoc parancsnokságot közösen hozta létre a Sin Bet belbiztonsági szolgálat, a rendőrség, több minisztérium és a kibervédelmi szolgálat.

Kedd délután is voltak összecsapások az izraeli erők és Hamász-fegyveresek között a Gázai övezet északi részének szomszédságában, miután az iszlamista szervezet négy embere a Földközi tenger felől behatolt a tengerparti Zikim kibucba. Az izraeli hadsereg felszólította a még a kibucban tartózkodó civileket, hogy zárkózzanak be otthonukba, majd átfésülték a területet, és megölték a négy fegyverest – közölték hivatalosan.

(MTI)

A vöröskereszt kész segíteni az Izraelben eltűnt személyek sorsának felderítésében

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kész segíteni azon személyek sorsának felderítésében, akik eltűntek a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásában – közölte kedden a nemzetközi szervezet elnöke.

Mirjana Spoljaric közleményében kiemelte, hogy a segélyszervezet – együttműködve a Palesztin Vöröskereszttel és a Magen David Adom izraeli mentőszolgálattal – kész segíteni a szétszakított családtagok egymásra találásában, az eltűnt emberek sorsának felderítésében és a sebesültek mentésében.

Az ICRC elnöke egyúttal mély együttérzéséről biztosította a fegyveres konfliktus miatt szenvedő családokat, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett szervezet minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja őket. Hozzátette: folyamatos kapcsolatban állnak a szemben álló felekkel annak érdekében, hogy továbbra is humanitárius segélyben részesíthessék a rászorulókat mindkét oldalon, valamint hogy alkalmazottaik látogathassák az izraeli és a palesztin börtönökben fogva tartottakat egyaránt. Az együttműködés keretében a vöröskereszt nemrég egészségügyi felszereléseket juttatott el egy gázai kórházba – írta.

A közlemény hangsúlyozza, hogy polgári személyek életének kioltása és a velük való rossz bánásmód egyaránt sérti a nemzetközi jogot. A genfi konvenció megköveteli a sebesültek és a betegek ellátását, illetve ápolását – emlékeztetett. A nemzetközi vöröskereszt arra is figyelmeztet, hogy a fogva tartott emberekkel emberségesen kell bánni. A nemzetközi humanitárius jog tiltja a túszejtést; ebből kifolyólag a túszul ejtett személyeket azonnal szabadon kell engedni – szögezte le Spoljaric.

(MTI)

Izrael kész az offenzíva elindítására

Az izraeli hadsereg az ellenőrzése alá vonta az ország határát és mostantól a támadásra összpontosít – közölte Dan Goldfuss dandártábornok. A Washington Post cikke szerint Goldfuss hozzátette: Izrael „támadást indít, hogy megváltoztassa a valóságot Gázában azért, hogy többet ilyen ne történhessen”.

Az izraeli védelmi erők a CNN-t arról tájékoztatták, hogy 300 ezer tartalékost hívtak be és arra készülnek, hogy a légi csapások mellett a földön is támadást indítsanak.

Gyönyörű gyerekeknek, Dávid csillagainak nevezte az izraeli fesztiválon meggyilkolt fesztiválozókat Bono

A U2 vasárnapi Las Vegas-i koncertjén az egyik slágerük, a Pride (In the Name of Love) szövegét is megváltoztatott szöveggel játszották el, az új szöveg a pokollá vált Nova Festivalon megölt emberek előtt hajt fejet:

Kapcsolódó
Megváltoztatta slágere szövegét a U2, hogy az izraeli fesztiválon megölt fiatalok előtt fejet hajtson
Bono gyönyörű gyerekeknek, Dávid csillagainak nevezte a fesztiválon megölt fiatalokat.

Askelónt rakétázza a Hamász

Ahogy korábban írtuk, a Hamász helyi idő szerint délután öt óráig adott haladékot Askelón város lakóinak, hogy elhagyják a területet. A határidő lejárt, a BBC beszámolója szerint pedig azóta hangos robbanásokat lehetett hallani a Gáza közelében fekvő városban.

50 fölé emelkedett az Izraelben meggyilkolt vagy elrabolt külföldiek száma

Már több mint ötven olyan külföldi állampolgárt tartanak nyilván, aki a szombaton kirobbant háború során halt meg vagy tűnt el Izraelben, utóbbiakat valószínűleg a Hamász ejtette túszul.

  • legalább 11 amerikai halt meg, az eltűntek száma egyelőre nem ismert
  • 18 thaiföldi halt meg, 11-en eltűntek
  • Több mint tíz brit állampolgár halt meg vagy tűnt el
  • tíz nepáli meghalt
  • hét argentín meghalt, 11-et keresnek
  • négy francia állampolgár halt meg, 13-an eltűntek
  • két ukrán meghalt
  • legalább egy német állampolgár meghalt
  • két mexikói eltűnt

(New York Times)

Szijjártó az Izraelben tartózkodó magyaroknak: Ne halogassák a konzuli védelemre történő regisztrációt

A kormány kapcsolatban van minden, konzuli védelemre jelentkezett magyar állampolgárral Izraelben, a konzuli szolgálat mindenkinek tájékoztatást nyújt a legfrissebb információk alapján – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ománi Maszkatban, ahol részt vesz az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) közös tanácsülésén.

Most is arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ne halogassa a konzuli védelemre történő regisztrációt

mondta Szijjártó.

A tárcavezető leszögezte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az izraeli biztonsági helyzetet, s arról is értesültek, hogy előző nap rakétatalálat érte a tel-avivi repülőtér közvetlen környezetét. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Budapestről Tel-Avivba tartó járatokat mostanra mindegyik légitársaság törölte, de vannak rendkívül korlátozottan hozzáférhető alternatív útvonalak, amelyeken Izraelt el lehet hagyni.

Ezekről konzuljaink folyamatosan tájékoztatást adnak azoknak a magyar állampolgároknak, akik még mindig Izraelben vannak, és a napokban jelentkeztek csak konzuli védelemre (…) Velük mind tartjuk a kapcsolatot, mindenkit informálunk az aktuális helyzetről

hangsúlyozta az MTI szerint. A miniszter közölte: „Izraelben jelenleg háborús helyzet van, ezért természetes, hogy mindenki meg van ijedve, természetes, hogy mindenki azonnali információkat akar, de higgyék el, a konzul kollégák a legjobb tudásuk és a legaktuálisabban rendelkezésükre álló információk alapján adnak mindenkinek tájékoztatást.”

Kapcsolódó
„A tel-avivi konzul azt javasolta, hajózzunk Ciprusra” – pánikban van egy 15 fős magyar turistacsoport Izraelben
Csütörtökig van szállásuk, utána utcára kerülnek egy magyar turistacsoport zömében 60 év feletti idős, beteg tagjai. Haza akarnak jutni, de állításuk szerint eddig semmilyen segítséget sem kaptak. A külügy viszont azt állítja: hazugság, hogy semmilyen segítséget nem kapnak, sőt korábban felajánlották nekik, hogy hazajöhetnek a mentesítő járatok egyikével.

750 felett a palesztin áldozatok száma

A gázai egészségügyi minisztérium – amelyet a Hamász irányít – közlése szerint a háborúnak már 765 halálos áldozata van a palesztin oldalon, illetve négyezer sérültje.

(BBC)

Ukrán kisfiút mentettek ki az izraeli harci övezetből

Kijev információi szerint mintegy 450 ukrán állampolgár rekedt a harcok miatt Izraelben és a Gázai övezetben, legalábbis eddig ennyien léptek kapcsolatba az ukrán műveleti stábbal – mondta el Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő egy keddi tévéműsorban.

Ami azokat az ukránokat illeti, akik felvették a kapcsolatot a műveleti stábbal, mert nem tudták elhagyni Izraelt a járatok törlése miatt, ők körülbelül háromszázan vannak Izrael területén, 150-en pedig a Gázai övezetben. Utóbbiak jelezték, hogy távozni szeretnének

fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy három ukrán veszíthette életét, közülük kettő Izraelben, egy a Gázai övezetben. Egyelőre a külügyminisztérium két ukrán nő halálhírét erősítette meg, a harmadikról szóló információkat még ellenőrzik.

Nyikolenko kiemelte, hogy három nap alatt állították fel a térségben rekedt ukránok megsegítésére létrehozott a műveleti központot, amely ez idő alatt több mint hétszáz állampolgári megkeresést dolgozott fel.

Az elmúlt nap folyamán ukrán diplomaták hét eltűnt ukrán állampolgárt találtak meg Izrael déli részén, ők most már biztonságban vannak. Nagykövetségünk hat családnak is segített ideiglenes lakhelyet találni Izraelben. Egy ukrán kisfiút tegnap mentettek ki a harcok övezetében. Jelenleg kezelésben, pszichológiai támogatásban részesül, és a diplomaták szerezik hazatérését

mondta még el a szóvivő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben értekezett az ukrán titkosszolgálatok vezetőivel és diplomatákkal az izraeli, valamint általában a közel-keleti helyzetről.

A rendelkezésre álló, nagyon egyértelmű információk alapján Oroszország érdekelt abban, hogy háborút szítson a Közel-Keleten, hogy a fájdalom és a szenvedés új forrása gyengítse a világ egységét, szakadásokat és ellentmondásokat okozzon, és ezáltal segítsen Oroszországnak elpusztítani a szabadságot Európában. Látjuk, hogy az orosz propagandisták örvendeznek. Látjuk, hogy Moszkva iráni barátai egészen nyíltan segítik azokat, akik megtámadták Izraelt. Mindez pedig sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint amit a világ jelenleg érzékel. A múlt világháborúi pontosan a helyi agressziókból robbantak ki

fogalmazott Zelenszkij hétfő este a Telegramon közzétett üzenetében. Az elnök leszögezte: „tudjuk, hogyan kell ellensúlyozni ezt a fenyegetést, és készülünk a megfelelő lépésekre”.

(MTI)

1000 fölé emelkedett a háború izraeli áldozatainak száma

1008 izraeli állampolgár halt meg azóta, hogy szombaton a Hamász támadást indított – közölte kedden Izrael washingtoni nagykövetsége a X-en.

A tájékoztatás szerint eddig legalább 3418-an sebesültek meg, illetve a palesztin terroristák nőket és gyerekeket raboltak el, de erről részleteket nem közöltek.

Annyit tettek még hozzá, hogy az incidens során eddig több mint 4900 rakétát lőttek ki.

https://twitter.com/IsraelinUSA/status/1711713815711084860

Putyin szerint az amerikai politika kudarca miatt eszkalálódott a palesztin-izraeli konfliktus

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalálódása az amerikai politika kudarcának következménye – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden a Kremlben fogadta Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfőt. Putyin úgy fogalmazott:

sajnos, a helyzet hirtelen kiéleződésének vagyunk tanúi a Közel-Keleten. Azt hiszem, sokan egyetértenek velem abban, hogy ez szemléletes példája az Egyesült Államok közel-keleti politikája kudarcának, amely megpróbálta monopolizálni a rendezést, de sajnos nem törődött azzal, hogy mindkét fél számára elfogadható kompromisszumokat találjon.

(MTI)

A Hamász figyelmeztette Askelón lakóit

Abu Ubaida Hamász-parancsnok felszólította az izraeli Askelón város lakóit, hogy helyi idő szerint délután öt óráig (azaz nagyjából 90 perc múlva) hagyják el a város területét. Askelón egyébként körülbelül 15 kilométerre található Gázától.

(Guardian)

Nagy-Britanniában arra számítanak, hogy a háború miatt megugrik az antiszemita incidensek száma

James Cleverly brit külügyminiszter szerint a kormány a brit zsidóság biztonságának garantálását mindennél fontosabb, elsődleges feladatnak tekinti a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzetben – számolt be az MTI.

Cleverly a BBC közszolgálati televízió keddi hírműsorában kijelentette: a történelem már megmutatta, hogy bármilyen közel-keleti fejlemény után a brit zsidóság is az ellenséges indulatok célkeresztjébe kerül, teljesen megengedhetetlen módon.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a brit zsidó közösség biztonsága volt az egyik fő témája a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) előző napi ülésén, amelyen Rishi Sunak kormányfő elnökölt.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) szintén hangsúlyozta közleményében, hogy a múltbeli tapasztalatok alapján biztosra vehető az antiszemita incidensek számának meredek emelkedése Nagy-Britanniában.

A CST éppen ezért részletes tárgyalásokat tartott Suella Braverman belügyminiszterrel, Tom Tugendhattal, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkárával és számos magas rangú rendőri vezetővel.

Cleverly szerint Braverman belügyminiszter is rendkívül erőteljes érzéseket táplál a brit zsidó közösség biztonságának kérdésében, és máris akcióba lendült ennek érdekében.

A brit belügyminisztérium keddi ismertetése szerint Braverman levélben szólította fel az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokait a járőrözés fokozására és rendbontások megakadályozására a zsidó közösségek lakóhelyein.

Nincs helye a brit utcákon olyan demonstrációknak, konvojoknak és zászlólobogtatásoknak, amelyeknek célja a terrorizmus dicsőítése, vagy a zsidó közösség zaklatása

áll a brit belügyminiszter keddi felhívásában.

Suella Braverman az X-en szintén úgy fogalmazott, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen.

Rishi Sunak miniszterelnök Sir Ephraim Mirvis országos főrabbi társaságában hétfő este ellátogatott London egyik legnagyobb zsinagógájába, ahol beszédet mondott a helyi hitközség tagjai előtt. Sunak kijelentette: a hétvégi támadást végrehajtó Hamász-fegyveresek nem milicisták, nem szabadságharcosok, hanem terroristák.

Vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahut

Az izraeli kormánykoalícióban részt vevő jobboldali és ultraortodox pártok vezetői nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt keddi tárgyalásukon – jelentette az MTI az izraeli a közszolgálati rádió alapján.

A koalíció pártjainak vezetői egyhangúlag beleegyeztek a vészhelyzeti nemzeti egységkormány felállításába, és megbízták Netanjahut a nagykoalíció létrehozásával. A jobboldali Zsidó Erő nevű pártot vezető Itamár Bengvír nemzetvédelmi miniszter ugyanakkor tiltakozott az ellen, hogy az új pártok belépésével átalakítsák a biztonságpolitikai kabinetet.

Nagymenő izraeli színész is segít a bombázott területek evakuálásában

Lior Raz, a Fauda című, nagy sikerű Netflix-sorozat ötletgazda-forgatókönyvírója és főszereplője, a sorozatbeli fő alkotótársával, Avi Issacharoff-fal csatlakozott egy mentőcsapathoz, amely a Hamász által bombázott területekről próbál kimenteni ott ragadt izraelieket. Videót is posztolt az akcióról:

Kapcsolódó
Bombázott izraeli területekről ment embereket a Fauda színésze
Lior Raz csatlakozott egy mentőcsapathoz.

A Hamász nem tárgyal a foglyokról a háború végéig

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője bejelentést tett, hogy a háború végéig nem tárgyalnak a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok sorsáról – írja az MTI a Walla izraeli hírportál közlése alapján.

„Egyértelművé tettük a minket az izraeli foglyokkal kapcsolatban megkereső feleknek, hogy a háború végéig nem fogunk tárgyalni erről a kérdésről” – szögezte le.

Az izraeli rendőrség kedden arra kérte a lakosságot, hogy az eltűnt, valószínűleg Gázába hurcolt személyek mobileszközeit hagyják bekapcsolva és ne szakítsák meg velük a kapcsolatot.

Izraelben a kibuc mozgalom vezetése közben az ország déli vidékein kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy jelenleg a halottak felkutatására, a temetési szertartások megszervezésére és az életben maradtak pszichológiai megsegítésére van szükség. „Ellenségeinkre minden áron, kíméletlen csapást kell mérnünk. Vissza kell állítani a biztonságot és a békés élet lehetőségét a határ mentén” – hangsúlyozta a mozgalom vezetése.

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy az elmúlt napon több tucat terroristát öltek meg a határ menti izraeli területeken, és befejezték a gázai határ melletti települések életben maradt lakóinak evakuálását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik