Nagyvilág europoli

Cáfolja az Európai Bizottság Várhelyi Olivért, aki a palesztinok anyagi támogatásának azonnali felfüggesztéséről írt

Pontus Lundahl / TT Hírügynökség / EPA / MTI
Pontus Lundahl / TT Hírügynökség / EPA / MTI

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa hétfőn a korábban Twitter néven futó X-en tett közzé egy bejegyzést, melyben elítélte a Hamász hétvégi, Izraelben végrehajtott terrorakcióját. Várhelyi azt írta, az Izrael és annak polgárai ellen elkövetett terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent, ezért az Európai Bizottság a Palesztin Hatóság teljes, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfólióját felülvizsgálja. Egy későbbi bejegyzésében pedig hozzátette, hogy további értesítésig minden kifizetést felfüggesztenek.

A 444 vette észre, hogy egy nappal később közleményt adott ki az Európai Bizottság, amelyben amellett, hogy szintén elítélték a Hamász terrorját, kiigazították a magyar diplomata hétfői kijelentéseit.

Amint a közleményben olvasható, a Bizottság határozottan elítéli a Hamász által elkövetett izraeli terrortámadásokat, és a történtek után valóban sor kerül a felülvizsgálatra a Palesztinának nyújtandó támogatásokat illetően. Mint írják, a meglévő biztosítékokon túl a felülvizsgálatnak az a célja, hogy semmilyen uniós forrás ne kössön ki végül terrorszervezeteknél, ne fordulhasson elő, hogy terrorakciók finanszírozására fordítsa bárki az uniós pénteket. Ugyanígy felülvizsgálják, hogy a megváltozott körülmények fényében szükséges-e a program kiigazítása. A Bizottság a lehető leghamarabb elvégzi ezt az elemzést, és a tagállamokkal és partnerekkel összehangolja a szükséges intézkedéseket.

Hozzátették ugyanakkor – Várhelyi szavaira is utalva – hogy mivel a kérdéses kifizetések nem voltak előirányozva, a felfüggesztésükre sem kerül sor.

Kapcsolódó
Csecsemőket is meggyilkolt a Hamász egy izraeli kibucban
Élő közvetítésünk a Hamász és Izrael háborújáról.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik