Élő Nagyvilág

Elrendelték Gáza ostromát, ismét Izraelben járt a honvédség egyik Airbusa

AFP
AFP

A Hamász hajlandó tűzszünetről tárgyalni Izraellel, ha „elérte céljait”

Erről a Hamász politikai veztőinek egyike, Músza Abu Marzúk beszélt a katari hátterű Al Jazeera hírcsatornának. Az iszlamista politikia vezetőt arról kérdezték telefonon, hogy hajlandóak lennének-e egy esetleges  tűzszünetről tárgyalni. Erre azt mondta, a Hamász nyitott „valami ilyesmire” és nyitott „minden politikai párbeszédre” – idézte a Reuters az elhagzottakat.

A Hamász katonai szárnya elkezdi kivégezni a túszokat, ha Izrael újabb lakóházakat lő ki figyelmeztetés nélkül

Minden egyes újabb polgári lakóház előzetes figyelmeztetés nélküli lebombázásáért cserébe kivégeznek egy izraeli túszt – helyezte kilátásba hétfőn este a Hamász katonai szárnyának szóvivője.

Abu Ubaida azt mondta, hogy az iszlám szabályai szerint jártak el, amikor az izraeli foglyok épségére vigyáztak. A tervezett kivégzéseket azoknak a palesztin civileknek a meggyilkolásával indokolta, akik az izraeli légicsapások során az otthonaikban vesztették életüket.

(Reuters)

Információja van az izraeli hadseregnek a Gázázában foglyul ejtett túszokról

Nincs terrorista, akik átlépné a kerítést Gázából Izrael felé

– idézi az izraeli hadsereg szóvivőjét a Times of Israel. Akik megpróbálják, azokra lecsapják a légierő – tette hozzá. Sajtótájékoztatóján Daniel Hagari a lap szerint közölte azt is, a hadsereg továbbra is házról házra jár a gázai határhoz közeli településeken, és „terroristák után kutatnak”.

A szóvivő azt mondta, lassan befejezik „Dél-Izrael megtisztitását a terroristáktól”, és van információjuk a Gázában túszul ejtett izraeli állampolgárokról is.

Eddig harminc családot értesítettünk. Ha befejezzük a családok értesítését, a gázai túszok számát a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tesszük

– közölte. Mint fogalmazott, a hadseregnek „teljes és részletes” képe van mindazokról a személyekről, akik a Hamász fogságába estek.

Daniel Hagari arról is beszélt, hogy az izraeli légierő Gázai övezet elleni támadásainak mértéke ötszöröse a Hezbollah ellen a 2006-ban végrehajtott támadásokénak. Ebben az órában mintegy hatvan vadászgép hajt végre légicsapásokat a Hamász célpontjai ellen – közölte.

Délután arról is érkeztek hírek,  hogy Libanon felől fegyveresek kisebb csoportja lépett Izrael területére. Erről a szóvivő azt mondta, a fegyveresek kilétét még vizsgálják. Tudatta ugyanakkor, hogy a határsértők közül három fő életét vesztette, egynek pedig sikerült visszaszöknie Libanonba.

Ezt a támadást a Palesztin Iszlám Dzsihád vállalta magára.

Sajtóértesülés: Kairó tíz nappal a támadás előtt figyelmeztette Izraelt

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy “valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg “nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel.Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy “a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”.

Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket

– mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: “az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis”.

Netanjahu: „Meg fogjuk változtatni a Közel-Keletet”

„Meg fogjuk változtatni a Közel-Keletet” – olvasható Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő délutáni közleményben, amelyet hivatalának honlapján tettek közzé.

Az izraeli miniszterelnök – mint kiderült – délután az ország déli részének helyi és regionális vezetőivel tárgyalt. Itt többek között azt mondta: Izrael egy hadművelet kellős közepén van, és tudja, a regionális vezetők milyen nehéz és szörnyű megpróbáltatásokon mennek keresztül, de „amit a Hamász át fog élni, az is nehéz és szörnyű lesz”.

Arra kérem önöket, legyenek kitartóak, mert meg fogjuk változtatni a Közel-Keletet

– fogalmazott az izraeli miniszterelnök a közlemény szerint.

A Hamász évtizedek óta példa nélküli szombati támadása óta több mint hétszáz ember halt meg Izraelben. Gázában az izraeli válaszcsapások következtében legalább ötszázhatvanra nőtt a halálos áldozatok száma.

Katar közvetítőként lép fel Izrael és a Hamász között

A katari külügyminisztérium megerősítette azt az értesülést, hogy az arab ország közvetítőként lép fel Izrael és a Hamász között. A külügyi szóvivő a Reuters hírügynökésgnek nyilatkozva elmondta: a tárgyalások már szombat estétől kezdve folyamatban vannak és „pozitívan haladnak”.

Elsődleges célunk, hogy befejeződjön a vérontás, a foglyokat szabadon bocsássák, és biztosítani lehessen a konfliktus megfékezését, nehogy regionálissá szélesedjen

– fogalmazott Madzsid el-Ánszári katari külügyi szóvivő.

A Gázában fogva tartott izraeli túszok száma továbbra sem tisztázott, de sok jel utal arra, hogy a Hamász nőket, gyerekeket, időseket és katonákat ejtett foglyul.

Huszám Badrán, a Hamász szóvivője az AFP hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy a palesztin szervezet nem hajlandó fogolycseréről tárgyalni.

(BBC)

Azonnal tűzszünetet követel Izraelben az orosz külügyminiszter

Elfogadhatatlannak tartja az erőszakot Izraelben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – derült ki az MTI híradásából, amely a tárcavezető hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról számolt be. A sajtótájékoztatón Lavrovon kívül Ahmed Abul Gheit, az Arab Liga vezetője szólalt fel. Az orosz külügyminiszter a sajtóeseményen „minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel”.

Lavrov hozzátette: Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy szintén a harci cselekmények leállítására szólítsanak fel, ám szerinte a nyugati országok álláspontja „komoly kérdéseket vet fel”, mert „azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell”. Lavrov szerint ezzel szemben a kétállami megoldáshoz kellene visszatérni, mivel „a jelenlegi status quo életképtelen”.

A palesztin problémát nem lehet tovább halogatni, és az ENSZ határozatait végre kell hajtani

– fogalmazott.

Ahmed Abul Gheit kijelentette, hogy az Arab Liga elutasítja az erőszakot a palesztin-izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás „fontosságáról és szükségességéről”.

Vlagyimir Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov ugyanakkor azt mondta, az orosz elnök jelenleg nem tervezi, hogy felvegye a kapcsolatot Izrael és a Palesztin Hatóság legfelsőbb vezetésével, de szükség esetén ezt gyorsan meg lehetne szervezni.

Josep Borrell: az EU-külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak az izraeli helyzetről

Az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről – jelentette be hétfőn az X közösségi médiában Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez.

Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. Josep Borrell szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. Továbbá közös telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok, Németország és Olaszország külügyminisztereivel a helyzet kezelése érdekében – tette hozzá.

Akármennyire is nehéz párbeszédet kialakítani a felek között, az EU végső célja az, hogy lehetővé tegye az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és együtt élhessenek, anélkül, hogy olyan drámai, terrorista eseményeken kellene keresztülmenniük, mint amilyeneknek szombat óta tanúi vagyunk – fogalmazott Peter Stano.

A Palesztinának nyújtott uniós segélyekkel kapcsolatos kérdésre Eric Mamer, a testület vezető szóvivője hangsúlyozta: az EU semmilyen módon nem finanszírozza a Hamászt vagy akármilyen tevékenységét.

Kilenc amerikai meghalt, tíznél is több brit állampolgár eltűnt vagy meghalt Izraelben

Az USA kilenc állampolgárát megölték Izraelben – tudatta az amerikai kormány. A Fehér Ház közleményben fejezte ki részvétét az áldozatoknak és az érintettek családjának. A sérülteknek mielőbbi felépülést kívántak.

A BBC hivatalos brit forrásból úgy értesült, hogy több mint tíz brit állampolgár halt meg, illetve tűnt el Izraelben, mióta a Hamász a Gázai övezetből támadásokat indított Izrael állam ellen.

Egy román állampolgár is meghalt Izraelben

Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban – közölre hétfőn a News.ro jelentése szerint a román külügyminisztérium. A hírportál szerint a bukaresti külügyi tárca üzenetben számolt be az izraeli hadseregben szolgáló, izraeli-román kettős állampolgár haláláról. Mint írták, mélységesen elszomorítja őket a hír, és részvétüket fejezték ki az áldozat családjának. Hangsúlyozták továbbá, hogy Románia szolidáris Izraellel ezekben a nehéz időkben.

Luminita Odobescu román külügyminiszter hétfőn a Digi 24 hírportálnak elmondta: eddig mintegy 800 román állampolgár kérte a kimenekítését Izraelből és mintegy 100 a Gázai övezetből, utóbbiak vegyes nemzetiségű családok tagjai. Hétfő reggelig mintegy 800 román állampolgárt szállítottak haza, de a miniszter szerint még sokan vannak várólistán. Elmondta: becsléseik szerint további 800 román állampolgár lehet a zsidó államban, és mindent megtesznek, hogy mielőbb kimenekítsék őket.

A román állampolgár halálhírét a Várnában tartózkodó Marcel Ciolacu kormányfő is megerősítette, aki nyomatékosan elítélte az Izrael elleni támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

(MTI)

Már több mint 500 halott van Gázában

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 511 ember vesztette életét és 2750-en megsérültek a Gázai övezetben szombat óta végrehajtott izraeli rakétacsapások következtében. Izrael hétfőn elrendelte Gáza ostromát. A BBC cikke szerint két menekülttábort is izraeli találat ért Gázában. Palesztin közlés szerint a támadásnak vannak halálos áldozatai is, és többen megsérültek.

Szintén a BBC ír arról, hogy Izrael leállította Gáza vízellátását.

„Videón láttam, hogy elviszik a két lányom és a feleségem” – nőket, kisgyerekeket és fogyatékkal élőket is elraboltak a Hamász fegyveresei

Nőket, csecsemőket és fogyatékkal élőket is Gázai övezetbe vittek a Hamász harcosai a The Guardian cikke szerint.

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak több olyan izraeli állampolgár részvételével, akiknek családtagjait a Hamász fegyveresei túszul ejtették.

A két kislányom még csak kisgyerek. Ötévesek és háromévesek sincsenek

– mondta Yoni Asher, aki elmesélte, hogy videón látta, amint fegyveresek elrabolják feleségét és két kislányát. Egy másik férfi, Uri David arról beszélt, hogy két lányával beszélt telefonon, amikor hirtelen megszakadt a kapcsolat.

Lövéseket hallottam, arabul kiabáltak, mondtam nekik, hogy feküdjenek a földre és fogják egymás kezét

– mondta lányainak a férfi.

Jelenlegi információk szerint mintegy 100 izraeli – katonák és civilek – kerültek a Gázai övezetbe, miután a Hamász fegyveresei támadást indítottak a dél-izraeli települések ellen szombaton.

Korábbi hírek szerint több külföldi állampolgárt is túszul ejtettek. A mexikói kormány bejelentette, hogy két állampolgárát – egy férfit és egy nőt – állítólag elfogtak a Hamász harcosai. Brazil jelentések szerint legalább három brazil állampolgár is eltűnt, és amerikai állampolgárok eltűnését is bejelentették már.

Izrael elrendelte Gáza ostromát

Yoav Gallant védelmi miniszter elrendelte a Gázai övezet teljes ostromát, írja a BBC.

Nem lesz áram, nem lesz étel, nem lesz ital, nem lesz üzemanyag, mindent lezárunk

– fogalmazott.

Hozzátette, „emberi állatokkal” van dolguk, ezért ennek megfelelően járnak el.

Izrael jelenleg is kontroll alatt tartja a légteret Gáza fölött, és korlátozzák, hogy mi mehet be és ki a határokon.

Így néz ki a támadás után az izraeli fesztivál helyszíne

Drónvideó készült a Supernova fesztivál helyszínéről azt követően, hogy a Hamász fegyveresei szombaton rátámadtak a résztvevőkre.


A bulin nagyjából 3 ezer ember vett részt, a hírek szerint legkevesebb 262 ember meghalt a támadás során, sok fesztiválozót túszul ejtettek.

(via hvg.hu)

Izrael minden területet ellenőrzése alatt tart

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város felett – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn. A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.

Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregben, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

(MTI, The Guardian)

Szijjártó: a magyar légierő összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szijjártó vasárnap késő este még csak két gép érkezéséről számolt be, nemrég azonban mi is is megírtuk, hogy az egyik gép hétfőn hajnalban újabb fordulóra ment vissza a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre.

A minisztérium közleménye szerint továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak. Tájékoztatása szerint több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

Az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek.

Természetesen a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek. Természetesen a budapesti vészhelyzeti központunkban is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk, és várjuk azoknak a magyar embereknek a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre szükségük van Izraelben

– jelentette ki. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni – mondta.

(MTI)

A honvédség egyik Airbusa hétfőn reggel másodszor járt Izraelben

Miután vasárnap összesen 215 magyar állampolgárt menekített ki a fegyveres harcok sújtotta Izraelből a magyar honvédség két repülőgépe, az egyik gép hétfőn hajnalban újabb fordulóra ment vissza a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre.

A 604-es jelű Airbus, amely akár 140 fő befogadására is alkalmas, a repüléskövető oldalak adatai szerint a reggeli órákban hagyta el újra az izraeli légteret.

Két spanyol állampolgár is „elszenvedője” a támadásnak

Két spanyol állampolgár is „elszenvedője” a Hamász szombati támadásának – erősítette meg a spanyol külügyminiszter. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtette ki, csak annyit mondott, hogy a kormány kapcsolatban áll a két személy családjával. Albares elmondta, hogy megpróbálják hazaszállítani az Izraelben rekedt spanyolokat.

Gulyás Gergely: A történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) hétfőn Budapesten. Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott: barátokra elsősorban bajban van szükség.

Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás soha többé ne történhessen

– mondta. Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, sőt nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jelenlegi konfliktusnak Európára nézve is tragikus következménye lehet

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben az összefogás a legfontosabb, ami azt jelenti, hogy az Izrael mögötti koalíciónak kellően erősnek kell lennie. A miniszter kitért arra is: Magyarország nagyon büszke arra, hogy speciális kapcsolatai vannak Izrael állammal, mivel Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége itt él, Budapesten.

Holttestek után kutató önkéntesekre lőttek a fesztivál területén

A Supernova zenei fesztivál helyszínén – ahol szombaton legalább 260 ember vesztette életét – a holttestek után kutató önkénteseknek fel kellett függeszteniük a keresést, mert tűz alá vették őket – írja a BBC. A hadsereg által kiképzett önkéntes csoport eddig 162 holttestet talált a fesztivál helyszínén. Közben egy felvétel is előkerült arról, ahogy a fesztiválozók menekülnek el a helyszínről, miközben lövések hangját hallani.

Kék-fehérbe borult a Lánchíd vasárnap este

Budapest szolidaritása jeléül vasárnap este az izraeli lobogót idéző kék-fehér világítást kapott a Lánchíd, közölte a Facebookon Karácsony Gergely, és egy fotót is kitett a látványról.

A főpolgármester korábban arról írt, hogy Budapest döbbenten áll az Izraelt ért, a civil lakosságot sem kímélő aljas és gyáva terrortámadás előtt.

A magyar főváros lakói nevében is szeretném kifejezni együttérzésemet Izrael Állam népe felé. Ezt levélben is megtettem Yacov Hadas-Handelsman úrnak, Izrael magyarországi nagykövetének és Ron Huldai úrnak, Budapest testvérvárosa, Tel-Aviv polgármesterének

– fogalmazott.

Izraelben megkezdték a túszok családjainak értesítését

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését – jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn. Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.

A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit. Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik