Kultúra

Megváltoztatta slágere szövegét a U2, hogy az izraeli fesztiválon megölt fiatalok előtt fejet hajtson

Punit PARANJPE / AFP
Punit PARANJPE / AFP

A U2 sem hagyta szó nélkül az izraeli eseményeket: a zenekar vasárnapi Las Vegas-i koncertjén Bono átírt szöveggel énekelte egyik slágerük, a Pride (In the Name of Love) szövegét, amely így az izraeli támadásokban érintett Nova Festivalon megölt fiataloknak szóló tiszteletadássá vált, amit a dal felkonferálásakor Bono egyértelművé is tett.

Az Izraelben és Gázában történtek fényében egy dal az erőszakmentességről nevetségesen hangozhat, de az imáink mindig a békéről és az erőszakmentességről szóltak. A szívünk és haragunk viszont, azok tudjátok, merrefelé mutatnak. Szóval énekeljetek velünk azoknak a gyönyörű gyerekeknek azon a zenei fesztiválon. (…) Nekik énekelünk. A mi fajtánk, zenés emberek, játékos, kísérletező emberek. A mi fajtánk. Nekik énekelünk

– mondta Bono a dal előtt. A Nova Festival szombat kora reggel változott buliból pokollá, amikor a Hamász először rakétákkal, majd fegyveresekkel is támadni kezdte a fesztiválozókat, több mint kétszázhatvan áldozatot szedve. Magyar fellépő is volt a fesztiválon, nem sokon múlt, hogy sikerült kimenteni.

A szóban forgó dal eredetileg Martin Luther Kingnek szól, és így hangzik:

„Early morning, April 4, a shot rings out in the Memphis sky. Free at last, they took your life, they could not take your pride”, azaz „Április 4-én kora reggel egy lövés dördül a memphisi égen. Végre szabad vagy, elvették az életed, de nem vehették el a büszkeséged”. Erre változtatták meg: „Early morning, October 7, the sun is rising in the desert sky. Stars of David, they took your life but they could not take your pride”, azaz „Október 7-én kora reggel felkel a nap a sivatagi égen. Dávid csillagai, elvették az életeteket, de nem vehetik el a büszkeségeteket.”

Bono gyakran változtatja meg a U2 szövegeit a koncerteken, hogy így reagáljon aktuális eseményekre.

A U2 jelenleg épp huzamosabb ideig Las Vegas-ban lép fel ún. residency formában, így nevezik, amikor a zenészek nem utaznak, hanem a közönség utazik hozzájuk egy fix helyszínre, ahol heteken-hónapokon át pár naponta vagy akár minden nap eljátsszák az adott turné koncertprogramját. A zenekar most december 16-ig Vegasban, a Sphere nevű helyszínen koncertezik, a dallista az 1991-es Achtung Baby album dalaira koncentrál, amit a zenekar történetének egyéb dalaival egészítenek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik