Nagyvilág

„A tel-avivi konzul azt javasolta, hajózzunk Ciprusra” – pánikban van egy 15 fős magyar turistacsoport Izraelben

Google Street View
Google Street View
Csütörtökig van szállásuk, utána utcára kerülnek egy magyar turistacsoport zömében 60 év feletti idős, beteg tagjai. Haza akarnak jutni, de állításuk szerint eddig semmilyen segítséget sem kaptak. Cikkünk megjelenése után reagált a külügyi tárca, ahonnan azt a választ kaptuk: hazugság, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a kint rekedt turisták, sőt nekik is felajánlották, hogy hazajöhetnek a mentesítő járatok egyikével.

Cikkünk frissült!

Tizenöten rekedtünk itt. Senki nem foglalkozik velünk, miközben Magyarországon azt kommunikálják, hogy mindenkit kimenekítettek.

Erről beszélt a 24.hu-nak egy magyar turistacsoport egyik tagja, aki többedmagával a háború sújtotta Izraelben várja, hogy hazahozzák őket. A kint rekedt csoportról a Népszava számolt be elsőként.

A helyzet súlyosságára hivatkozva a neve elhallgatását kérő nő elmondta, múlt pénteken utaztak ki, és elvileg csütörtökön reggel kellene visszarepülniük Budapestre, de erre nincs esély, mert a Ryanair – más légitársaságokhoz hasonlóan – az összes izraeli járatát törölte.

Ők a Tel-Avivtól körülbelül 30 kilométerre északra található Netánja városában szálltak meg, de már csak két éjszakát tölthetnek a szállodában, utána valahova menniük kell, csak azt nem tudják, hova.

A csoportunk tagjainak körülbelül a fele 60 év feletti idős, beteg ember. Csütörtökre elfogynak a gyógyszereink, nem lesz élelmiszerünk, pénzünk, és a telefonokat sem tudjuk majd hol tölteni. Tilesch Gábor tel-avivi konzulnak az volt az összes tanácsa, hogy kereskedelmi hajóval menjünk Ciprusra, vagy repüljünk Jordániába

– mondta lapunknak kétségbeesetten a nő, aki hozzátette, elfogadhatatlannak tartják ezt a hozzáállást.

Ugyan egyes csoporttagoknak lenne lehetőségük kijutni az országból, valaki Amerikába is el tudna repülni, mégsem akarnak partizánakcióba kezdeni. A cél az, hogy így 15-en együtt maradjanak egészen Ferihegyig.

Úgy érzik, hogy jelenleg rajtuk csak egy mentesítő gép segíthet.

„A kereskedelmi járatok tele vannak, küldjenek értünk gépet. Tegnap este lőtték a Ben Gurion repteret, de nem napi 24 órájában támadják. Viszont, ha kiszélesedik a háború, akkor tényleg nem lehet majd leszállni. Elfogadnánk azt is, ha a nagykövetség nem tudná megmondani, mikor jön egy mentesítő járat, de az ellátásunkról legalább gondolkodjanak” – folytatta.

A turistacsoport lapunknak nyilatkozó tagja elmondta, azt tervezik, hogyha csütörtökig nem mentik ki őket, akkor odamennek Tel-Avivban a magyar nagykövetség elé, és videón rögzítik, „ahogy az utcán csöveznek.” Addig viszont ki sem mozdulnak a hotelből, mert nem mernek.

Beszélt arról is, hogy az otthoni hozzátartozóik aggódnak értük, és minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy mielőbb hazajuthassanak – eddig kevés sikerrel. A kint rekedt magyarok mind a 15-en vállalják majd az arcukat és a nevüket attól a pillanattól kezdve, hogy hazaérnek, de amíg Izraelben tartózkodnak, biztonsági okokból ezt nem teszik meg.

Gondolatait azzal zárta:

Mentsenek ki! Ez a dolguk. Ez a kötelességük. Ez nem eljárás. Ez nem konzul.

Lapunk az esettel összefüggésben kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely cikkünk megjelenése után reagált a történtekre.

Külügy: hazugság, hogy magukra lennének hagyva

Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte lapunkkal: az érintett turistacsoportnak felajánlották, hogy ingyen hazahozzák őket a magyar kormány által Izraelbe küldött mentesítő járatok egyikével. Az eredetileg 18 fős csoportból hárman éltek is ezzel a lehetőséggel, ők már biztonságban itthon vannak.

A turistacsoport fennmaradó része végül nem vette igénybe a konzulok által felajánlott mentesítő járatokat, és tegnap többen is még szervezett kiránduláson vettek részt az országban. Jelenleg is folyamatosan kapcsolatban állunk a csoport tagjaival, érdeklődünk a helyzetükről, és tájékoztatjuk őket a legfrissebb információkról. Konzulunk ennek megfelelően tanácsolta számukra a közelükből induló kompjáratot, amely helyzetüket tekintve a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja lett volna az ország elhagyásának

– írta Paczolay. A szóvivő szerint hazugság, hogy az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok magukra lennének hagyva.

„Minden, a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárral kapcsolatban állunk, és folyamatos tájékoztatást nyújtunk részükre. Konzuljaink pontos listát és adatbázist vezetnek arról, hogy kikkel, mikor, mennyit beszéltek, valamint milyen tanácsokkal, segítséggel látták el őket. A budapesti központ és a tel-avivi nagykövetség jelenleg is 0–24 órában fogadja a hívásokat” – írta lapunk megkeresésére.

Folyamatosan elemezzük a biztonsági helyzetet és tájékoztatást adunk a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárok részére. A reptér területét tegnap rakétatámadás érte, ezért minden további döntés nagyon széles körű óvatosságot igényel

– zárta válaszát a külügyi szóvivő.

Szijjártó Péter külügyminiszter egyébként hétfőn Budapesten arról beszélt, a kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből.

Az izraeli háború legfrissebb fejleményeit ide kattintva tudja nyomon követni a 24.hu-n.

Kapcsolódó
Egy magyar DJ is fellépett a pokollá vált izraeli fesztiválon, egy hajszálon múlt, hogy sikerült kimenteni
Felkavaró visszaemlékezés látott napvilágot a magyar zenész kimentéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik