Nagyvilág

Párttársainak köszönheti történelmi bukását az amerikai Képviselőház elnöke

WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Kevin McCarthy élete célja az volt, hogy házelnök legyen, végül abba bukott bele, hogy mindenáron meg akarta tartani posztot.

Hadd szóljon!

írta optimistán az X (korábbi nevén Twitter) közösségi oldalon Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke kedden azelőtt, hogy a saját párttársai kezdeményezésére leváltották. Ilyen még soha nem történt a kongresszus alsóházának 230 éves történetében, és egyelőre nem is teljesen tiszta, hogy mi jön ezután. A történet azonban tanulságos, hiszen a politikus minden áron meg akarta szerezni a házelnöki posztot, de a sok taktikázásba végül belebukott.

Amikor az álomból rémálom lesz

McCarthy tíz hónapig tartó házelnöki pályafutása az elejétől a végéig kaotikus volt. Idén januárban csak a tizenötödik próbálkozásra sikerült annyi szavazatot szereznie, hogy elnyerje a tisztséget egy olyan Képviselőházban, ahol a Republikánus Párt szűk többséggel rendelkezik. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben részleteztük, McCarthy évtizedek óta vágyott a házelnöki posztra, és amikor a 2022-es félidős választás után ez lehetővé vált, hajlandó volt szinte mindent megtenni érte.

Az akadály az ultrakonzervatív, szélsőjobboldali képviselők csoportja volt, akik, ha arról van szó, a Republikánus Párt fővonalával is hajlandók szembemenni. A pártnak 221 képviselője van a 435 tagú Házban, szemben a demokraták 212 képviselőjével, a többséghez 218 szavazat kell. Vagyis néhány rebellis republikánus is elég ahhoz, hogy megváltoztassa egy szavazás eredményét, és tekintve, hogy a szélsőséges konzervatívok csoportját 10–20 tagúra becslik, McCarthy feje fölött a kezdetek óta ott lebegett Damoklész kardja.

Igaz, ezt részben saját magának köszönheti, ugyanis amikor már sokadjára sem tudta megnyerni a házelnökválasztást, beleegyezett a Matt Gaetz floridai képviselő nevével fémjelzett „forradalmárok” követelésébe, hogy könnyítsenek a házelnök felmentésére vonatkozó előírásokon. Ez azt jelentette, hogy

innentől kezdve egyetlen képviselő elég volt ahhoz, hogy a regnáló házelnök leváltását kezdeményezze, és végül október másodikán éppen Gaetz volt az, aki ezt megtette.

Mandel NGAN / AFP Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke, miután a párttársai kezdeményezésére leváltották 2023. október 3-án.

Belharcból közéleti káosz

A keddi szavazás előtt egy, a New York Times által szürreálisnak leírt vita bontakozott ki a Képviselőház üléstermében, amelynek során republikánusok vitatkoztak republikánusokkal. A szélsőséges konzervatívok vesztek össze a McCarthyt támogató mérsékeltekkel, miközben a demokrata párti politikusok csendben nézték az egészet. Arról már a Washington Post számolt be, hogy egy ponton annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Gaetz nem ülhetett be a republikánus frakcióba, és a demokraták pulpitusán állva adta elő a mondandóját.

Egy republikánus képviselő úgy jellemezte a hangulatot, hogy „clusterfuck”, amit a legfinomabban is szarviharnak lehet lefordítani. A McCarthy-párti felszólalók arra figyelmeztettek, hogy a házelnök eltávolítása még nagyobb káoszt okoz, tekintettel arra, hogy a napokban éppen csak sikerült megúszni a kormányzati leállást, azt is csak úgy, hogy az átmeneti költségvetésben nem szerepel az Ukrajnának nyújtott további támogatás.

Gaetzék szerint azonban McCarthy alkalmatlanná vált a feladatára azzal, hogy nem sikerült nagyobb kiadáscsökkentést kifacsarni a Biden-adminisztrációból, az átmeneti költségvetéssel hajlandó volt engedni a demokratáknak, a vezetési stílusa pedig túl kaotikus.

A fentiek alapján is látszik, hogy a McCarthy-káosz alapvetően egy republikánus belharcból indult, de a Demokrata Párt sem tudta teljes mértékben kihúzni magát belőle, hiszen a képviselőinek végül szavaznia kellett arról, hogy meg akarják-e tartani a házelnököt vagy sem. Igaz, nem gondolkodtak rajta hosszan, hiszen McCarthy sem tett sokat azért, hogy elnyerje a demokraták bizalmát. A kormánypárti képviselők nem nézték jó szemmel, hogy a Capitolium 2021. január 6-i ostroma után megbékélést hirdetett Donald Trumppal, hogy megpróbálta megakasztani a Képviselőháznak a lázadás kivizsgálásával megbízott különbizottságát, illetve hogy visszalépett a Biden elnökkel kötött, az adósságlimit felemeléséről szóló megállapodástól.

De az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor McCarthy azt állította, hogy a demokraták le akarják állítani a kormányt, miközben egy nappal korábban egy kivételével az összes demokrata képviselő megszavazta az átmeneti költségvetési törvényt. Így aztán a demokraták joggal tehették fel azt a kérdést, hogy miért is kéne nekik kiállni McCarthy mellett?

MANDEL NGAN / AFP Donald Trump és Kevin McCarthy

Trumpnak már nincs Kevinje

McCarthy leváltására végül 216-an szavaztak, nyolc republikánus és 208 demokrata képviselő, 210-en pedig ellene. A bukott házelnök elfogadta az eredményt, és kijelentette, hogy nem indul újra a posztért. McCarthy a végsőkig optimista volt, ahogy azonban arra CNN elemzése rámutatott, fájdalmas lehetett neki, hogy nem állt ki mellette Donald Trump.

A volt elnök korábban sokszor nevezte „az én Kevinemnek” a politikust, most viszont meg sem szólalt, pedig Trump hatalma elvitathatatlan a párton belül.

McCarthy ráadásul még szívességet is tett a volt elnöknek azzal, hogy a szélsőséges hangoknak engedve a múlt hónapban impeachment vizsgálatot kezdeményezett Joe Bidennel szemben annak ellenére, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az elnök profitált volna a fia, Hunter Biden üzleteiből. A vádeljárás elvileg jó alkalom lenne arra, hogy megpróbálják elterelni a figyelmet a Trump elleni büntetőügyekről, így a volt elnök akár hálás is lehetne. Trump azonban ennél taktikusabb, és ha úgy látja, hogy az extrém, kompromisszumokra képtelen magatartás a kifizetődő, akkor távol kell tartania magát az egyesek által megalkuvónak tartott McCarthytól – jegyzi meg a CNN elemzője.

És hogy mi jön ezután? Mivel precedens nélküli ügyről van szó, sok minden képlékeny. Az biztos, hogy a republikánusoknak találniuk kell egy új házelnököt, de egyelőre nincs konkrét jelölt. A párt képviselői a kaotikus keddi események után hazautaztak Washingtonból, így legközelebb október 10-én ül össze a Képviselőház. Addig van idő arra, hogy kicsit lehiggadjanak a kedélyek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik