Nagyvilág

Leváltották az amerikai házelnököt, sajátjai lázadtak ellene

Shawn Thew / EPA
Shawn Thew / EPA
A kongresszus alsóházában még soha nem történt ilyen.

Az amerikai képviselőházban többségi szavazással (216-210 arányban) fosztották menesztették Kevin McCarthy házelnököt. A republikánus vezető eltávolítását saját párttársa, Matt Gaetz kezdeményezte, miután előzőleg elfogadták az átmeneti költségvetést, emlékeztetett az MTI.

A szavazás előtt a Kongresszus alsóházában több órás vita volt, a tepublikánusok többsége McCarthy mellé állt, de a szavazásnál a demokraták mellé csatlakozó konzervatívok voksai döntöttek. A floridai Matt Gaetz szerint mindez az USA hasznára válik. Tagadta, hogy a történtek megbénítanák a Képviselőház működését, azzal vádolta a volt házelnököt, hogy megszegte megválasztásakor tett ígéretét. Kevin McCarthy a szavazás elején még biztosra vette, hogy házelnök marad.

A képviselőházban történtekről élő adásban beszámoló médiumok jó része a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

komolyabb dráma történt, mint januárban,

amikor hosszú napok, és 15 szavazási forduló után sikerült elérni a házelnök megválasztását.

Most új elnökválasztási eljárás jön, mivel a republikánusoknak szűk (öt fős) többségben vannak, szinte egyhangúság, vagy demokraták átszavazása szükséges bármilyen republikánus indítvány elfogadásához.

A Financial Times szerint Kevin McCarthy történelmet írt, a kongresszus alsóházában még soha nem történt ilyen, a nyolc ellene szavazó republikánus pedig világossá teszi a párton belüli éles ellentéteket, ami működési zavarokat okozhat Washingtonban, megbéníthatja a jogalkotást.

Kapcsolódó
Biden tenyerébe csapott a republikánus házelnök, azóta büntetik a trumpista párttársai
Az amerikai képviselőház republikánus elnöke pártjának jobb széle helyett a demokratákkal kötött paktumot, hogy az USA elkerülhesse a technikai államcsődöt. A Joe Biden elnökkel kötött paktum miatt a republikánus párt trumpista szárnya keményen megbüntette a pártelnököt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik