Nagyvilág

A fia elleni per és egy alkotmányos vádeljárás lehetőségének árnyéka is Bidenre vetül

Jim WATSON / AFP
Jim WATSON / AFP
Bár a jelenlegi amerikai elnöknek a párton belül nincs komoly kihívója a jövő évi elnökválasztás előtt, a politikai környezet lehetne kedvezőbb is, és ehhez a családján belüli problémáknak is köze van.

Néhány évvel ezelőtt a mindenkori amerikai elnök hivatalból való eltávolítását célzó impeachment – magyarul alkotmányos vádeljárás, esetleg közjogi felelősségre vonás – egyfajta kuriózumnak számított az amerikai politikában: 2020-ig mindössze két alkalommal történt meg az amerikai történelem során. 1868-ban 11 vádpont alapján döntöttek Andrew Johnson sorsáról, aki ellen hadügyminiszterének elbocsájtása miatt indítottak eljárást, 1998-ban pedig Bill Clintont vádolták azzal, hogy hazudott egy gyakornokkal folytatott kapcsolatáról egy szövetségi vádesküdtszék előtt, és akadályozta az igazságszolgáltatást.

Donald Trump ellen aztán két alkalommal is indult impeachment: előbb 2019-ben azért, mert a vádak szerint visszaélt elnöki hatalmával, amikor az egyik belpolitikai riválisa ellen indított korrupciós nyomozás bejelentésére akarta rávenni Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt, és egyben akadályozta a kongresszus munkáját, majd másodszor 2021-ben a Capitolium elleni az év január 6-i támadás miatt.

Most pedig lehet, hogy Joe Biden jön, így négy éven belül három elnöki impeachment színesítheti az amerikai közéletet, miközben az elnöknek a családján belüli problémákkal is meg kell küzdenie.

Apák-fiúkozás

A Joe Biden elleni vádeljárást az elnök fiánál, Hunter Bidennél kell kezdenünk, aki drog- és alkoholfüggősége, valamint üzleti ügyei miatt évek óta témát szolgáltat az amerikai sajtónak, főleg a republikánus-konzervatív oldalnak. Hunter életéről részletesen is írtunk akkor, amikor bemutattuk a 2021-ben megjelent önéletrajzi kötetét.

Nicholas Kamm / AFP Joe Biden és Hunter Biden

A lényeg, hogy az akkor két éves Hunter 1972 decemberében két másik testvérével, a három éves Beauval és az egy éves Naomival, valamint édesanyjukkal, Neiliával autóbalesetet szenvedett, amelyben az anya és a kislány meghaltak, míg a két, súlyos sérüléseket szenvedő fiú életben maradt, majd rendkívül szoros testvéri kötelék alakult ki közöttük. 2015-ben aztán Beau is meghalt agydaganatban. Hunter a két tragédiát nem tudta feldolgozni, és a jogot végzett, családos, sikeres lobbistából súlyos függőséggel küzdő, elvált férfi lett, akinek az üzleti ügyei is több kérdést felvetnek.

Hunter az üzleti ügyei során kapcsolatba került egy botrányos, azóta már csődbe ment kínai energetikai óriással, a CEFC China Energyvel, amelytől ő és nagybátyja, James Biden összesen 4,8 millió dollárt kaptak Joe Biden elnöksége és alelnöksége alatt. 

Igaz, arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy Hunter és apja pénzügyei bármikor összeértek volna. Egy másik biznisz – amely végül Trump első impeachmentjéhez vezetett – Ukrajnához köthető. Hunter 2014-ben tagja lett a Burisma nevű ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsának, amelynek vezetője Mikola Zlocsevszkij üzletember volt. Az oligarchától nem állt távol a politika sem: egykor a korábbi oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics kormányának tagja is volt. Hunter üzleti kapcsolata többeket aggasztott, például amiatt, mert apja ebben az időben alelnökként besegített az USA Ukrajna-politikájának kialakításába, a New York Times pedig azt rótta fel Hunternek, hogy aláássa Joe Biden munkáját – idézi fel a Politico.

Ebben az időszakban Joe Biden és más nyugat-európai államok Viktor Sokin ukrán legfőbb ügyész eltávolítását szorgalmazták, akinek irodája ebben az időszakban a Burismát is vizsgálta. Az ukrán kormány végül engedett a nyomásnak és Sokinnak távoznia kellett. Ugyan arra sincs bizonyíték, hogy Hunter valaha is szorgalmazta volna apjánál Sokin eltávolíttatását, ez remek támadási felületet adott a Republikánus Pártnak, és a 2016-ban megválasztott amerikai elnöknek, Donald Trumpnak.

2019 júliusában Trump felhívta a két hónappal korábban hivatalba lépett ukrán elnököt, Zelenszkijt, és határozottan arra kérte, hogy indítson vizsgálatot Trump politikai ellenfele, Joe Biden és a fia ügyeivel kapcsolatban, és hogy kérését nyomatékosítsa, visszatartotta a katonai segélyt Ukrajnától. Zelenszkij később azt mondta, Ukrajnát más ország semmire sem utasíthatja, ám maga a felvetés is elég volt ahhoz, hogy a demokrata párti képviselők elindítsák az első impeachmentet Trump ellen.

SAUL LOEB / AFP Volodimir Zelenszkij és Donald Trump 2019-ben, New Yorkban.

Kábítószer és fegyver

Egy hónappal azután, hogy Trump elvesztette a 2020-as elnökválasztást Joe Bidennel szemben, kiderült, hogy az Igazságügyi Minisztérium már 2018-ban vizsgálatot indított Hunter ellen, mert 2017-ben és 2018-ban a kelleténél kevesebb adót fizetett be. A tartozást végül rendezte, de közben eljárás indult ellene illegális fegyvertartás miatt is.

A vádak szerint 2017-ben, az egyik elvonókúrája után, Hunter vásárolt egy pisztolyt, és a vásárláshoz szükséges irat kitöltésekor azt hazudta, hogy nem fogyaszt kábítószert.

A fegyvert sosem használta, néhány nappal később pedig bátyja özvegye kidobta azt, attól tartva, hogy a súlyos depresszióval küzdő Hunter kárt akar okozni magában. Az, hogy hazudott, bűncselekménynek számít, ahogy az is, hogy ennek következtében illegálisan tartott fegyvert.

Idén nyáron úgy tűnt, hogy hosszas tárgyalások után Hunter vádalkut köthet és bűnösnek vallhatja magát az adóügyekben, amennyiben ejtik ellene a fegyvertartással kapcsolatos vádakat. Ez a megállapodás azonban szétesett egy vita miatt, amely arról szólt, hogy valóban betartják-e az ügyészek az ígéreteiket, tekintve, hogy jelezték, a Hunter Biden elleni vizsgálatuk még folyamatban van. Magyarul elképzelhető, hogy további vádpontokat hozhatnak fel ellene, ebbe pedig Biden ügyvédei előzetesen nem egyeztek bele. Az ügyben eljáró bíró felfüggesztette az eljárást, és arra kérte a feleket, rendezzék a vitát. Eközben Hunter beperelte az amerikai adóhivatal több munkatársát, mondván, az ügyével kapcsolatban illetéktelen személyeknek adtak át iratokat.

Az illegális fegyvertartási ügy egyébként azért is érdekes, mert szakértők szerint évente több tízezer amerikai hazudik arról, hogy fogyaszt-e kábítószert, ráadásul azt a kérdést is felveti, hogy a tiltott szerek fogyasztása felülírja-e az amerikaiak alkotmányban biztosított és foggal-körömmel védett jogát a fegyvertartáshoz.

A 2020-as elnökválasztás óta Hunter Biden a republikánus politikusok célkeresztjében állt és folyamatosan keresték az alkalmat arra, hogyan tudnák felhasználni az apja elleni támadásokra. Az sem újdonság, hogy impeachmentet indítanak Joe Biden ellen, ugyanis a Republikánus Párt szélsőségesebb oldala már jó ideje ezzel fenyegetőzött, nem titkolva azt, hogy ez egyfajta bosszú a Trump ellen indított vádeljárásokért cserébe.

A történelem megismétli önmagát

Kevin McCarthy, a szűken republikánus többségű képviselőház republikánus elnöke, aki pártjában folyamatos támadásokkal küzd és elegendő számú szavazat esetén bármikor leváltható, nemrégiben engedett a radikális hangoknak és „utasította” a képviselőket impeachment meghallgatások elindítására, amely azonban még nem jelenti azt, hogy tényleges eljárás is indul majd.

A republikánusok által felhozott vádak alapja egy, az FBI-hoz érkezett névtelen bejelentés volt, amely azt állította, hogy Biden azért követelte annak idején az ukrán főügyész leváltását, hogy megszüntessék a Hunter Biden érdekeltsége ellen folyó vizsgálatot. Bizonyítékot erre sem tudtak bemutatni, bár az egyik bizottsági meghallgatáson Hunter volt üzlettársa Devon Archer azt vallotta, hogy Hunter szeretett azzal büszkélkedni, hogy ki az apja.

Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP Hunter Biden

Ugyan a következő amerikai elnökválasztásig még több mint egy év hátra van, a felmérések alapján egyelőre nem veszélyezteti semmi azt az állapotot, hogy 2024-ben megismétlődjön a 2020-as felállás, és újra Trump-Biden összecsapás legyen. Trump pártbeli kihívói messze le vannak maradva, a demokratáknál pedig nagyon rosszul nézne ki, ha az újraindulást tervező elnökkel szemben támogatnának valakit. Két jelentkező van – ifjabb Robert F. Kennedy és Marianne Williamson –, de a 64 százalékon álló Bidennel szemben egyelőre esélytelenek.

Ugyanakkor a fenti ügyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a bizonytalan szavazókban kétségeket ébresszenek, annak ellenére, hogy Joe Biden és a Fehér Ház is többször tagadta, hogy apa és fia üzleti ügyei összefonódtak volna. Márpedig a négy bírósági eljárással terhelt Trumpnak és Bidennek nagy szüksége lehet a plusz szavazókra, mert egyelőre fej-fej mellett vannak a közvélemény-kutatásokban. Igaz, Bidennek vigaszt is jelenthet, hogy ha úgy alakul, nem egy, de akár két impeachment eljárás után is lehet esélye az újraválasztásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik