Gazdaság

Joe Biden örül, elmaradt a részleges leállás

Evan Vucci / AP / MTI
Evan Vucci / AP / MTI
Néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadták az átmeneti költségvetést. Abban nem szerepel az Ukrajnának nyújtott támogatás.

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg (335-91 arányban) a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak, így a rendvédelmi dolgozók, fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt. Az 45 napra szól. Később a Szenátus is elfogadta (88-9 arányban) a törvényt – közölte az MTI.

A gyors döntés azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, de a következő 12 hónapra még nincs végleges költségvetése a szövetségi kormánynak. Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne. Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben.

A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófa-kezelési alap feltöltésére, amit az elnök kért.
Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására úgy reagált, hogy az

jó hír az amerikai emberek számára.

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg, hogy elakadjon  Ukrajna támogatása.

A republikánusok konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel, mert  a jogszabályból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről. Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

Az utolsó pillanatban tartott szavazást közjáték késleltette, ugyanis Jamaal Bowman demokrata képviselő a képviselői irodaházban működésbe hozta a tűzriasztó rendszert. Ki kellett üríteni az épületet. A politikus később elnézést kért, azt állítva, nem szándékosan tette, de az ügyben vizsgálat indult, Kevin McCarthy, a Képviselőház elnöke büntetést, etikai vizsgálatot sürgetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik