Nagyvilág

„Kevint soha”: republikánus belharcok bénítják az amerikai képviselőházat

TASOS KATOPODIS / Getty Images / AFP
TASOS KATOPODIS / Getty Images / AFP
Ultrakonzervatív képviselők egy csoportja nem hajlandó megszavazni Kevin McCarthyt házelnöknek, ami lassan az amerikai állam működését is veszélyezteti.

Egyetlen, első ránézésre nem túl érdekes fotóval sikerült megörökítenie az AP munkatársának, hogy milyen a hangulat az amerikai képviselőházban. A képen Nancy Pelosi demokrata politikus, a képviselőház már leköszönt, de képviselőként tovább dolgozó elnöke olvassa a New Yorker magazin riportját, amelynek a címe: Mit tesz Kevin McCarthy azért, hogy megszerezze a hatalmat.

A cikkben arról írnak, hogy a republikánus politikus az elmúlt évtizedek során hogyan haladt tudatosan a házelnöki titulus felé úgy, hogy közben nem izgult azon, hogy az elveit is sutba kell dobnia (egyesek szerint McCarthy egyáltalán nem is rendelkezett elvekkel). Egyelőre azonban álmának megvalósulását a saját pártja radikális tagjai akadályozzák, és ez nem csak a házban többségben lévő republikánusoknak nagyon kellemetlen, de a házelnök hiánya az egész államgépezet működése elé is komoly akadályokat gördíthet.

Eric Lee / Bloomberg / Getty Images Nancy Pelosi a kongresszus ülésén a képviselőház üléstermében a Capitoliumban, Washingtonban 2023. január 4-én.

Kevint soha

A kaliforniai Kevin McCarthy 2014 és 2023 között a képviselőház republikánus képviselőcsoportjának élén állt, függetlenül attól, hogy a pártja éppen többségben vagy kisebbségben volt-e. Az elmúlt két évben azonban már csak arra várt, hogy idővel a házelnöki székbe is beleüljön. Erre a 2022-es félidős választás után lett lehetősége, amikor a republikánusok – a vártnál kisebb többséggel ugyan, de – megszerezték a többséget a Demokrata Párttal szemben. Azt viszont előre tudni lehetett, hogy a Donald Trumppal jó viszonyt ápoló és a Capitolium ostromát is csak ímmel-ámmal elítélő McCarthynak meggyűlhet a baja a szélsőséges republikánus képviselők nagyjából húsz tagú csoportjával, akik előre megmondták, hogy nem hajlandók rá szavazni a házelnök-választáskor.

A republikánusoknak most 222 képviselőjük van a kongresszus 435 fős alsóházában és ahhoz, hogy valakiből házelnök legyen, 218 szavazatot kell szereznie. Egy összetartó párt esetében tehát ez sima ügy lenne, magyar idő szerint pénteken napközben viszont ott tartunk, hogy a kedd óta tartó, 11 fordulónyi szavazás után sincs elnöke a képviselőháznak.

McCarthynak eddig egyszer sem sikerült 203 szavazatnál többet szereznie, ami jól érzékelteti, hogy mennyire kitartók az ellenlábasai.

Alex Wong / Getty Images Kevin McCarthy és Donald Trump 2017-ben.

A magukat „Never Kevinnek” (magyarul „Kevint soha”) nevező, túlnyomó többségében szélsőséges, ultrakonzervatív képviselőket magában foglaló platform, a Freedom caucus tagjai közül kerültek ki azok, akik nem támogatják McCarthy-t, mert úgy vélik, túlságosan bele van ágyazva a washingtoni rendszerbe – establishmentbe –, és házelnökké választása nem forgatná fel eléggé a hibásan működő politikai gépezetet. Belengették, hogy különféle engedményekért cserébe esetleg hajlandók lennének McCarthyra szavazni, például ha megváltoztatnák a mandátumkorlátra vonatkozó szabályokat, vagy ha könnyítenének a házelnök felmentésére vonatkozó előírásokon.

A republikánus frakció többsége egyáltalán nem boldog a konfliktus miatt. A texasi Dan Crenshaw például azt mondta a Fox Newsnak, hogy a lázadók egyes követelései kicsinyesek, és hülyét csinálnak az egész pártból. Ez a törés ráadásul már a Republikánus Párthoz közeli sajtóban is látszik, mutat rá a New York Times. Sean Hannity kommentátor például az egyik tiltakozóval, Lauren Boeberttel készült interjújában rámutatott, hogy az ellenállás nem vezet sehová, inkább csak árt. Tucker Carlson viszont egyértelműen kiállt a McCarthy-ellenesek mellett.

Muszáj továbblépni

A Demokrata Párt tagjai mindeközben a szavazások során megmutatták, hogy mennyire egységesek, ugyanis a képviselőcsoport 212 tagja mind a 11 alkalommal a New York-i Hakeem Jeffriesre adta le a szavazatát. (Jeffries húsz év után vette át a most 83 éves Pelositól a képviselőházi demokraták irányítását.) Eleinte még szórakoztatónak is találták a republikánusok vergődését, de ennek is megvan határa, és egyre többen mutatnak rá arra, hogy a döntés elhúzódása igen komoly problémákat okozhat.

Először is: amíg nincs házelnök, addig nem tudják letenni esküjüket az újonnan megválasztott képviselők. És bár ők január 3-ától automatikusan megkapják a fizetésüket, ugyanez nem érvényes a szintén közpénzből fizetett stábtagjaikra, akik csak a beiktatás után kerülnek be a rendszerbe. De maguk

a képviselők sem tudják rendesen végezni a munkájukat: nem tudnak új törvényeket és döntéseket hozni, sőt mivel az új ciklus kezdetével új biztonsági átvilágításon kell átesniük, ennek hiányában nem vehetnek részt a különféle bizottságokban sem.

Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő arról panaszkodott újságíróknak, hogy hiába tagja a képviselőház hírszerzési bizottságának, amely tizenkilenc kormányzati ügynökséget felügyel, nem engedték be egy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével folytatott megbeszélésre, mert még nincs meg hozzá az engedélye. A szintén republikánus Brian Fitzpatrick úgy fogalmazott a CNN-nek:

A három kormányzati ágból az egyik jelenleg nem működik. Ez nagyon veszélyes az ország számára, és nem sokáig mehet így tovább.

Sarah Silbiger for The Washington Post / Getty Images Brian Fitzpatrick

A házelnök ráadásul egy másik fontos szerepet is ellát: az elnök és az alelnök után az Amerikai Egyesült Államok harmadik legfontosabb közjogi méltósága, az elnöki utódlási sorrendben pedig a második helyen áll, így ha az elnök mellett az alelnök sem tudná ellátni valamiért a feladatát, akkor ideiglenesen ő veszi át az ország irányítását. Amíg nincs házelnök, addig a szenátus kedden megválasztott ideiglenes elnöke lép egyet előre az utódlási sor harmadik helyéről.

A legnagyobb kérdés persze az, hogy meddig maradhat így a helyzet. A választás pénteken a 12. körrel folytatódik, de egyelőre kicsi az esély arra, hogy ez lesz az utolsó forduló. A Washington Post arról írt, hogy McCarthy csütörtökön újra tárgyalt a belső ellenzéke néhány tagjával, és utána optimista volt. A lapnak nyilatkozó források azonban azt mondták, hogy ha sikerült is néhány plusz szavazatot szereznie a politikusnak, az egyelőre nem elég ahhoz, hogy meglegyen a szükséges 212 szavazat, így ezen a héten szinte biztosan nem választják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik